Székely termékek polca a Corában

2010. május 7. – 20:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Székely Heteket szerveznek a Cora magyarországi üzleteiben: több mint harminc helyi termék kapható.

Megkezdődtek a Székely Hetek a Cora magyarországi üzleteiben – több mint 30 helyi termék került ki a hipermarket polcaira, amelyek Hargita, Kovászna és Maros megyékből érkeztek. Az akció Hargita Megye Tanácsa és a multinacionális cég több éve folyó tárgyalássorozatának eredménye. „A Székely Hetek kitűnő lehetőség, hogy a hazai termelők bemutatkozzanak a magyarországi vásárlóknak, és ezzel nem csak a nevezetes ízek, de a székely kultúra is ismertebbé válik. Reméljük, ezáltal egyre többen látogatnak majd Székelyföldre – mondta Borboly Csaba tanácselnök a Transindexnek. ”Az egész történet 2008 májusában kezdődött, amikor Hargita Megye Tanácsa az összes falut végigjárta, hogy feltérképezze a termelők helyzetét. Arra jutottunk, hogy két ok miatt nem tudnak boldogulni a székely gazdák:

szervezetlenül dolgoznak, ezért nem tudják eladni a termékeket.

A megye lakosainak 55%-a mezőgazdaságból és erdészetből él. Ezért alakítottuk meg 2008 őszén a vidékfejlesztési osztályt a tanácson belül, amelyen keresztül támogatni szeretnénk a biogazdálkodást. Székelyföldön ugyanis ipari jelleggel nem lehetne termelni, mert tönkretennénk a környezetet.A biotermékeket viszont akár drágábban is lehetne értékesíteni, mivel természetesek. Leginkább a gazdákat, kistermelőket ösztönöztük, hogy fogjanak össze, így sikerült például azt is elérni, hogy Alcsíkon az összes pityókát eladták, amit megtermeltek. Megteremtettük az első jó példát – erre az ösztönzésre van szüksége mindenkinek„ – magyarázta a tanácselnök.

Borboly elmondta, hogy a Cora kereste fel őket, aminek nagyon örültek, ugyanis az általános helyzet az, hogy Székelyföldnek megvan az óriási termesztési kapacitása, és megvan a piaci igény is – de

hiányzik a kettőt összekötő kapocs.

Múlt év őszétől kezdték begyűjteni a termékeket a Cora számára, közel 70 termék gyűlt össze azoktól a termelőktől, akik rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel. A megyei tanács vidékfejlesztési osztályát vezető Márton István irányításával egy kis csapat az érintettek árumintáit a budapesti Lurdy-házban, az üzletlánc központjánál állította ki.

A rögtönzött termékbemutatót az áruházlánc vezető beosztású alkalmazottai tekintették meg, ismerkedtek a székely ízekkel, illetve a kézműves termékekkel. A főkóstoló az üzletlánc Íz és hagyomány elnevezésű akcióját is irányító séf, Buday Péter mesterszakács volt, akinek tetszését különösen megnyerte például a tekerői érlelt sajt, vagy a Székelyudvarhely környékéről származó mákos almabefőtt, de sikert aratott a háziasan készített zakuszka is – olvasható a Hargita Népében.

Végül 30-40 terméket választottak ki, amelyeket megrendelt az áruház, ezeket mától minden magyarországi Cora üzletben lehet kapni. Több olyan termék esett ki a rendszerből, amely iránt különös érdeklődést mutatott az üzletlánc, ám nem rendelkezett a szükséges ovális pecséttel vagy a helyi forgalmazási feltételeknek megfelelő nemzetközi minősítéssel, illetve a vonalkód nem volt megfelelő.

Végül nyolc termelő maradt, akiknek több mint harmincféle terméke múlt pénteken került autóra, hogy ott lehessenek a polcokon a május 7-én nyíló és 22-éig tartó Székelyföldi Napokon. A kamionok a Hargita Gyöngye Rt., Gáll Erzsébet magántermelő, a Szász méhészet, a Jolimex Kft., a Harmopan Rt., a Biofruct, illetve a mezőpaniti Terézia Kft. termékeit szállították Magyarországra.

”A termékeket a Székely termék védjegy alatt forgalmazzák, és ha sikerrel vizsgáznak a próbán,

szerződést köthetnek az áruházzal és állandó beszállítói lehetnek -

mondta Borboly, hangsúlyozva, hogy elsődleges céljuk nem csak a termékek sikeres eladása, hanem az is, hogy felkeltsék az érdeklődést Székelyföld iránt a magyarországi turisták számára. A régióban több szálláshely van, mint a Prahova völgyében, de ezek az év nagyon részében üresen állnak.

Az elképzelés jövőjével kapcsolatban Borboly elmondta, hogy reméli, más üzletláncok is megirigylik a sikert és társulnak az akcióhoz. Emellett pedig kistérségi szinten szeretnének tovább fejleszteni, korszerű konyhákat beminősíttetni és engedélyeztetni, ahol a gazdasszonyok saját receptjeik alapján főzhetnek.

A Székely Konyha Egyesületet februárban jegyezték be, és szeretnének minél több székely gazdát, gazdasszonyt a tagjai között tudni. Térségenként konyhákat hoznának létre, ahol az erdőből begyűjtött gombát, gyümölcsöt és a háztáji gazdaságban megtermelt javakat dolgoznák fel. A konyha lekvárjai egyébként különösen ízlettek a Cora kóstolóinak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!