Halasztott áfafizetés, új keretek között

2010. április 1. – 21:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két adótörvénykönyv módosítás egy hét alatt: mindkettő szinte ugyanazt takarja, csak kicsit más formába csomagolták az áfafizetéssel kapcsolatos „új” ötleteket.

Szerdán a szenátus egy újabb, az adótörvénykönyv módosítását célzó törvényjavaslatot szavazott meg, amelynek egyik kezdeményezője Frunda György szenátor. A javaslat szerint az Áfa kifizetése az állam fele csak azután kell történjen, miután a számla értékének a bevétele megtörtént. Frunda szerint ez növelné a cégek likviditását, törekedve az állam és a gazdasági szereplők közti egyensúly elérésére. Varujan Vozganian PNL képviselő a javaslat támogatása érdekében kiemelte, hogy ezáltal hatékonyabbá lehetne tenni az adók begyűjtését, ami növelné az állam bevételeit. Tavaly január-február periódusban 6,6 millliárd eurót gyűjtött be Áfa formájában az állam, ez az érték 2010 első két hónapjára 5,4 milliárd euróra csökkent. Ez 19%-os csökkenést jelent 2009-hez képest. A végső döntéshozás az ügyben a képviselőházra vár. Ez azonban már nem az első, hasonló célú törvénytervezet, amit a szenátus egy héten belül elfogadott. A március 23-án elfogadott javaslat értelmében az Áfa kifizetése a számla bevételezését követő 30 napon belül kell megtörténjen. Első ránézésre tehát csak a kifizetési határidő hossza különbözik, és a szenátus következetlenségét tükrözi, hogy két hasonló tervezetnek is zöld utat engedett. A javaslatokat ugyanazzal az érvrendszerrel támogatják, és ugyanazokat az ellenérveket hozzák fel ellene. A kiemelt pozitívumok: cégek cash-flow problémájának a kezelése, fizetésképtelenségük mérséklése, ezáltal pedig a vállalati szféra ösztönzése. Negatívumok pedig az adócsalás kockázatának fokozódása, csökkenő Áfából származó állami bevétel, könyvelők és ügyvezetők munkájának megnehezítése.

Emellett érdekesnek tűnt, hogyan történne a gyakorlatban az áfafizetés a javasolt rendszer szerint. Frunda György a Transindex nek elmondta, hogy míg az első tervezet csak egy fizetési halasztást jelent, az általa kezdeményezett módosítás szerint az áfafizetés konkrétan a számla ellenértékének kifizetésekor történne meg. Így amikor a vásárló rendezi számláját, a hozzá tartozó áfát automatikusan átutalja az államnak.

Továbbá Frunda szerint a március 23-án elfogadott tervezet nem azt mondja ki, hogy a számla inkasszóját követő 30 napban kell kifizetni az Áfát, hanem a számla kibocsátásától számított 30 napban kell ez megtörténjen.

Hogy tisztábban lássunk, megkérdeztük Pál-Antal Ildikó adótanácsadótól, hogy mi a két jogszabály-módosítás lényege, és miben áll a különbség. A legutóbb elfogadott tervezet értelmében például ha egy márciusi számla ellenértékét áprilisban bevételezi a társaság, a befolyt pénzhez tartozó Áfát az áprilisi hónapra vonatkozó Áfa-bevalláshoz jegyzi be. Ezt egészen május 25.-ig kell bevallja, és ez a kifizetési határidő is.

A korábbi, március 23.-i javaslat szerint ha egy márciusi számlát áprilisban inkasszál a társaság, a befolyt pénz Áfáját az áprilisi hónapra vonatkozó Áfa bevalláshoz kell bejegyezze. Ezt szintén május 25.-ig kell bevallja, azonban a befizetési határidő a számla bevételezésétől számított 30 nap.

Ezután tovább gondolkodhatunk, vajon mi értelme és gyakorlati haszna volt a második javaslat megalkotásának, és főleg elfogadásának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!