Roncstőzsde: hivatalos oldalakon lehet kereskedni az értékjegyekkel

2010. március 26. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Netre költözött a roncsautó telepekről a program. Egy 3800 lejes névértékű értékjegy ára 1500 és 2000 lej között váltakozik.

Internetes oldalakra költözött a roncsautó telepekről az értékjegy- és használtautó kereskedelem, ahol egy értékjegy ára 1500 és 2000 lej között ingadozik a hivatalos 3800 lejjel szemben.

A roncsprogramban felhasználható értékjegyeket és használt autókat most már nem csak a Remat központok előtt lehet csereberélni: megalakult az online roncstőzsde, ahol az igények találkozhatnak, és a felek kialkudhatják a megfelelő árakat.

Ezeken az oldalakon bárki felteheti vásárlási vagy eladási hirdetését. Az egyik ilyen oldal a www.rabla-2010.ro , amelyet a Porsche Románia autókereskedő hozott létre. A platformon a kínálat találkozik a kereslettel, mindenki annyit kér és ajánl, amennyit akar, az oldal üzemeltetőinek semmilyen kitétele nincs az ügylet megkötésének árával szemben – mondta Daniel Dulgheru , az oldal adminisztrátora a Gândul nak.

Szerdán átlagban 1500-1800 lejt kértek egy értékjegyért, miközben a potenciális vásárlók 2100-4000 lejt hajlandóak fizetni összesen három utalványért. Vannak azonban olyanok is a tőzsdén, akik 6 értékjegyet vásárolnának, egyenként 1050 lejért.

Emellett olyan hirdetéseket is olvashatunk, amelyben például egy AUDI 80 CC 1,6-ot három értékjegyre cserélnének, illetve egy Trabantot már két értékjegyért odaadnának. Mások pénzért értékesítenék régi autójukat: például egy 1991-es Oltcitért 1600 lejt kérnek, egy 1997-es Dacia Nova tőzsdei ára pedig 1700 lej. Vannak, akik a kettő ötvözetét kérik: egy 44 ezer kilométert futott Loganért 13500 lejt, vagy 9000 lejt és három értékjegyet kérnek. A hirdetőt el lehet érni emailen vagy telefonon, ugyanis a hirdetésre kattintva megjelennek az elérhetőségek, és egy Google térkép beazonosítja az igénylés helyszínét. Az oldal még egyéb szolgáltatásokat is nyújt, például le lehet ellenőrizni a kupon érvényességét.

Egy másik hasonló oldal az https://anunturi.automarket.ro/vouchere-rabla , ahol szintén szabad a jegy-kereskedelem. Az árak hasonlóak: a vásárlók 1000-1500 lejt fizetnének egy kuponért, az eladók kicsit magasabb árat szabva, 1600-2500 lejt kérnek egy értékjegyért.

Az idei roncsprémium program nagy sikernek örvend, már az első hónapban kimerült az állam által térített 50 ezer értékjegy. A múlt héten a kormány még 50 ezerrel megemelte a beszállítható roncsautók számát: egy használt gépkocsi továbbra is 3800 lejt érő értékjegyre váltható.

Eddig toronymagasan a Dacia vezet az értékjegyek beváltásában: szerdáig összesen 10949 kupont váltottak be a hazai Dacia kereskedőknél. A második a Renault Nissan Románia, 1641 értékjeggyel, miközben például a Toyotánál csak 193 értékjegyet váltottak be új autó vásárlásakor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!