20-60 millió dollárt fektetnének a szolgáltató szektorba

2010. január 23. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdemes Romániában befektetni: 3-4 éves perspektívában komoly növekedési potenciál van – interjú Orbán Krisztiánnal, az amerikai befektetési alap kezelőjével.

Amerikai és magyarországi befektetők olyan pénzalapot hoztak létre, amelyet romániai és bulgáriai, eddig még kiaknázatlan beruházási lehetőségekbe fektetnének. Az Oriens magyarországi pénzügyi tanácsadó cég segíti megtalálni a befektetési alap számára azokat a gyorsan növekvő, nyereséges vállalatokat, amelyek tőkeforrása elapadt a válság következtében. A stratégia így hangzik: az Oriens felvásárolná a vállalat többségi tulajdonrészét, biztosítaná a pénzügyi igazgatót és szolgáltatná az új beruházásokhoz szükséges pénzt, azonban a jelenlegi tulajdonos maradna a legfőbb irányító, mivel ő érti legjobban a cég működését. A tőkeinjekció hatására a vállat tovább fejlődhet, értéke megnövekszik, majd egy meghatározott időszak után, az illető cég tulajdonosaival közösen valakinek drágábban eladják. A befektetési alap eddig 20 millió dollárral számol, de kézzelfogható tervek vannak további 60 millió dollár összegyűjtésére. Az alap létrehozása olyan befektetők nevéhez fűződik, mint George Pataki , New York volt kormányzója vagy Bert Walker , Budapest volt amerikai nagykövete. Az év első felében előreláthatólag 10 millió dollárt fektetnek Közép-Kelet Európai projektekbe. Vajon mi vonzza Romániába az amerikai befektetőket? Orbán Krisztián t, az Oriens ügyvezető partnerét kérdeztük a tervezett hazai beruházásokról.

Miért számít most, ebben a periódusban Románia jó beruházási lehetőségnek?

– Egyszerűen arról van szó, hogy minden befektetésnek meg van azaz ára amiért az jónak számít. Mi azt gondoljuk, hogy ma Románia aránytalanul alul van árazva a befektetők által. Szerintünk a román üzletek értéke 3-4 év múlva jelentősen emelkedni fog a mostanihoz képest. Romániában 3-4 éves perspektívában, sőt 5-6 éves távlatban is komoly növekedési potenciál van. Jó néhány olyan játékos van azonban, aki számára a következő 1-2 év a kulcsfontosságú. Amennyiben például ha most meg tudja valósítani növekedési terveit, akkor lényegesen jobb lehetőségei lesznek, azonban ha nem képes ezeket kihasználni, olyan lehetőségektől esik el, amelyek már nem jönnek vissza. Összefoglalva azt mondanám, hogy aki most tesz Romániára, annak 3-4 vagy 5-6 év múlva megtérül a befektetése. Ugyanakkor viszont nagyon sok ember van, aki nem teheti meg, hogy kivárja ezt az időszakot: nagyon sok vállalkozó van, akiknek egyszerűen most kell a növekedési lehetőségeket realizálni. Mi ezeket a vállalkozókat keressük, egészen pontosan azokat, akik ebben a nehéz környezetben is nőni tudnak, azonban ehhez a növekedéshez nem elegendőek a saját forrásaik, hanem külső forrásokra van szükségük. Úgy gondoljuk, hogy mi ebben nagyon jó társak lehetnénk.

Ugyanez mondható el Bulgáriáról is?

– Jelentős különbségek vannak a közép-kelet európai országok között. Bulgária most egy sokkal biztonságosabb befektetés, mint Románia. Csehországon mellett a régióban Bulgáriának vannak leginkább rendben a makro-pénzügyei. Magának a bolgár államnak a pénzügyei nagyon stabilak. Az általuk bevezetett valutatanács rendszer ( currency board ) kiállta a válság tesztjét, ami pedig nagyon komoly biztonságot sugároz a befektetők felé: nagyfokú árfolyam-stabilitást ígér és biztosít a befektetők számára. Ezért Bulgária egy nagyon kedvező befektetési területnek számít.

Milyen területeken fognak a hazai befektetések megvalósulni?

– Mi elsősorban a szolgáltató szegmensben keresünk befektetési lehetőségeket: egészségügy, pénzügy, pénzügyi közvetítőrendszer. Ide tartozik továbbá a média, mindenfajta kiszervezett szolgáltatások, illetve a kiskereskedelem.

Miért ezeket a területeket célozzák meg?

– Úgy gondoljuk, hogy ezekben a szektorokban az alapkonvergencián kívül van még egy további növekedési lehetőség. Egészen egyszerűen azért, mert a kelet-közép európai országokban a szolgáltató szektornak a GDP-ben elfoglalt helye aránytalanul kicsi. Azt gondoljuk, hogy ez növekedni fog és a növekedés a GDP bővülés fölött fog bekövetkezni: ez lesz az ú.n. szolgáltató szektor mélyülés.

Vannak már kézzelfogható tervek ezekről a beruházásokról és arról, hogy milyen vállalatokkal fognak tárgyalni?

– Folyamatosan keresünk befektetési célpontokat, vannak olyanok, amelyeket most vizsgálunk, azonban az is megtörténhet, hogy ezek közül egyetlen egy sem fog megvalósulni. Az is lehet, hogy több is megvalósul. Ugyanígy folyamatosan értékeljük az újonnan bejövő lehetőségeket is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!