10 millió eurós beruházás Romániában

2009. október 12. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia piacvezető látványpékség-hálózata, a Fornetti Franchise, szeptember végén helyezte üzembe Temes megyei gyártóközpontjában a mintegy 10 millió euró összértékű modernizációs beruházásait. Erről kérdeztük Palásti Józsefet, a Fornetti Franchise alapító tulajdonosát. (x)

Mi indokolja a mai gazdasági helyzetben a mindenképpen pozitív példának tekinthető beruházási hajlandóságot?

– Közvetlen összefüggés nincs a gazdasági válság és a mostani modernizációs beruházásaim között, hiszen ezt a döntést már 2007 végén meghoztam. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az első generációs félautomata gyárunkat 7 év után Romániában is a legmagasabb technikai színvonalat képviselő legmodernebb gyártási technológiákra kellett cserélnem. Valóban igaz, hogy a pénzügyi válság sehol a világon nem segíti a beruházókat az ilyen típusú modernizációk végrehajtásában, de számomra a romániai piacvezető státuszom megkövetelte, hogy ezt a beruházást ne halasszam el.

A román vevő jó vevő. Sokat utazott Európában, tudja, hogy mi az igazi minőség. A 90% fölötti vevő-ismertségünk kötelez minket arra, hogy a vásárlókat a pénzükért folyamatosan magas színvonalon, elsőrangú higéniai es élelmiszerbiztonsági körülmények között még jobb minőségű áruval lássuk el.

Mit fognak a vásárlók megtapasztalni? Milyen előnyöket élvezhetünk mi, a fornettit minden nap fogyasztók, az Ön beruházásából?

– Az én üzleti filozófiám nagyon egyszerű: folyamatosan fejlesztenem kell a jó partneri viszonyt a vásárlóval, mindig újat és mindig többet kell számára adnom, választékban, ízekben, minőségben. Nem beszélve a maximális élelmiszerbiztonságról, amit egy franchise-tól a modern piaci vevő természetes módon garantáltan elvár.

Ezzel a beruházással létrehoztuk a Fornetti Romániában is az európai élmezőnybe tartozó elelmiszergyártás egyik fellegvárát, bástyáját, kimelkedő pontját. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az október 1-ei HACCP, IFS (International Food Standard) auditáláson, amelyet európai bizottság végzett, kiváló minősítést kaptunk az új gyárunkra is.

A vásárlóm tehát jobb minőségre és konszolidált árakra, valamint új termékekre számíthat, ami most még hadd legyen meglepetés.

Ön tehát egy bátor menedzser, aki pontosan halad a céljai fele. De milyen gondokkal kellett vagy kell megküzdenie munkája során?

– Természetesen számomra is teremt az élet feladatokat. Itt Romániában 2007-ben az alapanyag-árak robbanása jelentett feszültséget, aztán 2008-ban Pánczél Zoltán, aki az első időszakban üzlettársamként vezérigazgatója volt a vállalatnak, elhagyta a Fornetti Franchise-ot, és magamra maradtam a fiatal román kollégákkal, akik szerencsére jól képzett lelkes munkatársak, és így hajtottuk végre az elmúlt másfél évben ezt a korszakalkotó beruházási csomagot.

Pánczél úr már nincs a Fornetti kötelékeiben?

– Nincs. Zoltán barátom eladta üzletrészeit 2008 áprilisában, más területen szerette volna kipróbálni képességeit, azonban jó baráti kapcsolatunknak köszönhetően az elmúlt másfél évben független vállalkozóként kívülről támogatott engem. Ez tehát egy teljesen normális váltás volt az ő részéről, csak nekem nem a legjobbkor jött.

Emellett, persze, higgye el, szép feladat a 13 országban működő Fornetti Franchise vállalataiban megtartani a növekedést, megőrizni a munkahelyeket, a partnereim profittermelő képességét, mindehhez biztosítani a finanszírozást, és mindezt a pénzügyi válság közepette.

Palásti úr, mik a tervei, hogyan tovább?

– Romániában a megújulási folyamat fontos lepcsőjét ugyan teljesítettük 2009 végére, 2010-től teljes erővel az üzleteink modernizálásának kell nekifognunk. Nem vagyok elégedett a boltjaink minőségével és állapotával, a mai piaci környezetben már többet vár el a vevő egy piacvezető cégtől. Terveim szerint évi 2 millió eurót fogunk beruházni az értékesítési környezet minőségi javításába Romániában, mert ez a piac megérdemli ezt.

Mit tart a legfontosabb feladatának?

– Nem vagyok elégedett a vásárlói kommunikációnkkal, például a Fornetti termékeiről sokan azt gondolják, hogy egészségtelen élelmiszerek. Nos, a Fornetti technológiákkal előállított termékek a legnagyobb németországi forgalmazóknál is megtalálhatók, tehát én tudom, hogy Romániában senki nem képes felülmúlni sütőipari termékek területén a Fornetti higéniai, vagy akár táplálkozásélettani szempontú vásárlóvédelmét, de feladatom, hogy ezt megtanítsam munkatársaimnak, fokozzam a vásárlói biztonságérzetet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!