Románia kedvenc autómárkái a Volkswagen, Dacia és Opel

2009. szeptember 22. – 19:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén csupán a lakosság 6 százaléka tervez autóvásárlást, és több mint 55 százalékuk használt gépkocsira voksolna.

Míg tavaly Románia lakosságának 9 százaléka tervezte az autóvásárlást, idén csupán 6 százalékuk akar gépkocsit vásárolni – a 30 éven aluli, képzett fiatalok esetében azonban tavaly óta nőtt az autóvásárlást tervezők aránya. A felmérés szerint a romániaiak legszívesebben Volkswagent, Daciát és Opelt vásárolnak (a megkérdezettek 60 százaléka voksolt erre a három márkára). Rögtön utánuk a drágább autók, az Audi és a BMW következnek. Jelenleg

a romániai lakosság több mint fele Daciával furikázik

(13 százalékuk Logannal, 40 százalékuk a többi Dacia-modellel) – utána pedig a Volkswagen és az Opel következik a toplistán. Ugyanakkor sokan vásárolnának használt autót: a megkérdezettek 55 százaléka választaná az importált, másodkézből származó kocsikat. A Săptămâna Financiară arról számol be: idén mindössze 8500 autót adtak el Romániában, ebből 2600 Dacia modell volt. Külföldről Renault, Volkswagen és Skoda márkájú autókat hoztak be a legnagyobb számban: a három márkából összesen 700 gépkocsit importáltak Romániába.Ami a fizetési módozatokat illeti, a lakosság nagy része (főleg a vidékiek) legszívesebben készpénzzel fizetnének egy autóért. A legkevésbé népszerű fizetési módozat a hitel. A Săptămâna Financiară ugyanakkor megemlíti, a vidéken élők eddig úgy vásároltak autót, hogy földjeik eladásából gyűjtötték össze a szükséges összeget – ez azonban az ingatlanpiaci krízis miatt sokkal nehezebbé vált. A megvásárolandó autó kiválasztásakor

a legtöbben (36 százalék) a megfelelő árat tartják a legfontosabbnak,

ezt követi a mérsékelt üzemanyag-fogyasztás (24 százalék), illetve a márka (18 százalék). A használt üzemanyag típusa, a modell vagy az előnyös szervíz-lehetőség kevésbé számít – az utóbbi inkább az autó megvásárlása után okoz gondot. A hetilap ebből azt a következtetést vonta le, a romániaiak még mindig nem eléggé tájékozottak, ami a gépkocsivásárlást illeti.

Térségekre leosztva, a hegyvidéki lakosságot leginkább az ár, az erdélyieket a mérsékelt fogyasztás, a bánátiakat, partiumiakat, máramarosiakat és havasalföldieket a márka érdekli. A nők számára fontosabb a gépkocsi színe vagy biztonsági felszerelése, mint a férfiak számára. A felmérésből az is kiderült:

a lakosság csupán 37 százaléka rendelkezik személygépkocsival,

főként a nagyvárosokban és ezek környékén élők. Ez az arány mintegy fele az EU-átlagnak és alig magasabb Oroszországénál – ennél rosszabbul például Brazília, Kína és India állnak.

A Deloitte globális felmérése ugyanakkor azt mutatja: világszerte növekszik a környezetbarát autók iránti kereslet – ezek teszik ki a piac 30 százalékát a fejlett országokban, illetve 20 százalékát a többi ország nagyvárosaiban. A felmérés szerint jellemző az autógyártók társulása is – ezek legfőbb célja a költségek csökkentése nyersanyagvásárláskor, illetve a gyártás során.

A GfK nemzetközi piackutató MotoBus című felmérése a romániai autóparkot veszi számba. Az országos szinten reprezentatív felmérés során közel kétezer személyt kérdeztek meg 2008 júliusa és 2009 júliusa között.

Forrás: Săptămâna Financiară

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!