Folytatni kell a gazdaságélénkítést – állapodtak meg a G20-ak

2009. szeptember 7. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világgazdaság újjáélesztésére fordítható összeg fele még felhasználásra vár. Az általános vélemény, hogy jövőre kezdődik a fellendülés.

A piaci helyzet stabilizálódik, és a világgazdaság állapota is javul, de folytatni kell a gazdaságélénkítő kormányzati és jegybanki programokat – egyeztek meg a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) londoni pénzügyminiszteri értekezletének részvevői. Egyetértés volt a banki jutalmazási rendszer megregulázásának szükségességéről is, ennek mikéntjéről azonban most nem született döntés. A világgazdaság összkibocsátásának 85 százalékát adó Húszak pénzügyminiszterei és a londoni értekezleten szintén jelen lévő jegybanki vezetők a szombat délután kiadott zárónyilatkozat szerint a javulást mutató jelek ellenére

óvatosan ítélik meg

a növekedési és a foglalkoztatási kilátásokat. A G20-csoport ezért – az árstabilitással és a költségvetési helyzet hosszú távú fenntarthatóságával összhangban – „határozott módon” folytatja a gazdaságélénkítő célú expanzív pénzügy- és költségvetési politikát.Az országcsoport által eddig megtett, illetve vállalt recesszióellenes intézkedések nyomán 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollár fordítható a világgazdaság újjáélesztésére. Gordon Brown brit kormányfő azonban az újabb, e hónap végén esedékes pittsburghi G20-csúcsot előkészítő pénzügyminiszteri értekezleten kijelentette: ennek az összegnek több mint a fele még felhasználásra vár. Brown szerint „súlyos hiba lenne” azt gondolni, hogy már eljött az ideje a válság nyomán meghozott „kivételes” gazdaságösztönző intézkedések felülvizsgálatának, vagy éppen visszafordításának.

Ezzel a szombati londoni értekezlet részvevői egyetértettek, hangsúlyozták azonban az eddig elért eredményeket is. Az ülésen elfogadott zárónyilatkozat tényként szögezi le, hogy a G20-országok által életbe léptetett „példátlan, döntő jelentőségű és összehangolt” gazdaságpolitikai intézkedések megállították a világgazdaság hanyatlását, és

lendületet adtak a globális keresletnek.

Független londoni elemző házak mindazonáltal az idei év egészére változatlanul világgazdasági recessziót jósolnak, de egyöntetűvé vált az a citybeli vélemény is, hogy jövőre már határozott növekedés kezdődik.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége Londonban kiadott legújabb, szeptemberre szóló világgazdasági prognózisában – vásárlóerő-paritáson számolva – 1,4 százalékos globális visszaesést valószínűsített 2009 egészére, jövőre azonban 2,7 százalékos, 2011-ben már 3,4 százalékos világszintű növekedést jósolt reálértéken.

A JP Morgan bankcsoport e hétvégén kiadott globális előrejelzésében közölte: már a folyó, harmadik negyedévben robusztus, negyedéves összevetésben 4 százalékos reálnövekedéssel számol az amerikai gazdaságban.

A szombati londoni G20-értekezleten nem született konkrét döntés a másik fő napirendi pontról, a komoly vitákat kavaró banki prémiumrendszer szabályozásáról, jóllehet abban egyetértés volt, hogy

javítani kell a bankok működésének átláthatóságát.

A miniszterek ezt a kérdést a Húszak által korábban életre hívott Pénzügyi Stabilitási Tanács elé utalták javaslatok kidolgozása végett. A bankári jutalmakat Franciaország akár törvényi szabályozással is korlátozná, Alistair Darling , a vendéglátó brit pénzügyminiszter azonban a londoni ülésen értésre adta, hogy a brit kormány ezt „működésképtelen” megoldásnak tartaná.

Független londoni elemzők szerint ugyanakkor – legalábbis a belátható jövőben – a banki prémiumok kérdését a válság „lerendezi”. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég nemrégiben kiadott előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni City bankosainak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott, a cég becslése szerint 8,8 milliárd fontos eddigi prémiumcsúcsnál.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!