Válságkezelő módszer: megnyílt az expó a Szent György Napokon

2009. április 23. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kínálós-kívánós nemzetközi vásár, ahol a vevő kóstolhat, kipróbálhatja a terméket, mielőtt a pénztárcájáért nyúl.

Megnyílt a sepsiszentgyörgyi új sportcsarnokban a Szent György-napi nemzetközi expó. A vásárt – amelyen 80 cég kínálja termékeit – Antal Árpád polgármester, Bogár Ferenc , a bukaresti magyar nagykövetség gazdasági attaséja, az ITD Hungary bukaresti irodájának vezetője és Bagoly Miklós , a Kovászna Megyei Vállalkozói Szövetség (ASIMCOV) elnöke nyitotta meg.

Antal Árpád jó üzletkötést kívánt a résztvevő cégeknek, Bogár Ferenc azt emelte ki, a tavalyi részvételhez képest idén több magyarországi cég jelentkezett.

Nagy az érdeklődés a kereskedelmi kapcsolatok iránt, és ez a nemzetközi kiállítás és vásár eddig is eleget tett ennek az elvárásnak – mondta. Mindhárman

utalást tettek a gazdasági válságra is,

Bagoly Miklós azt emelte ki, a magas jelentkezés, az expó sikeres megszervezése annak jele, hogy a gazdasági válságban sem állt meg az élet. Idén 30 magyar, 7 szlovák és 43 romániai cég vesz részt az expón, ahová április 26-áig – a Szent György Napok zárónapjáig – várják az érdeklődőket.

Rögtön megnyitó után viszonylag sok potenciális vásárló járta végig a sátrakat. Zömmel nyugdíjasok, kisgyerekes anyák, illetve öltönyös üzletemberek voltak – azok, akiknek a szabadidejük csütörtök délben megengedi, hogy kiruccanjanak, vagy akiket az üzletkötés lehetősége vonzott a csarnokba. A látványosabb standokat tévések és fotósok rohanták meg.Általában minden kiállító cég sokat adott a megjelenítésre, a vevők érdeklődésének felkeltésére. A gazdasági válság miatt kiélezettebb a verseny,

senki nem engedheti meg magának,

hogy ne a legjobbat hozza ki és mutassa meg. Van itt minden: a hiper-szuper konyhai reszelőt villámgyors kezű szakácsfiú mutatja be, mások robotot vagy éppen serpenyőt, hátat masszírozó széket kínálnak, mindent ki lehet próbálni, mindenhol készségesen és kedvesen válaszolnak a kérdésekre.Végigsétálva a sátrak közt kialakított utcákat, a csillagászati év alkalmával 10 százalékos kedvezménnyel látcsöveket árusító bácsi kelteti fel a figyelmem – nagyon aranyos kis színházi látcsövei is vannak, meg diákoknak való tanulómikroszkópok.

De van napkollektorokat kínáló cég, diákoknak szánt, tanulást segítő szemléltető eszközök, meg persze játékok, padlócsempe, macis gyapjútakaró,

sőt Mona Lisát ábrázoló szőnyeg is.

Sokan a külföldi cégek közül elsősorban viszonteladókat keresnek Romániában, és jó alkalomnak látják a Szent György-napi expót arra, hogy ne csak eladásaikat növeljék, hanem terjeszkedhessenek Székelyföldön.

Mint ahogy Koller Csaba , a magyar Totya kazán gyártója is. A hatalmas, piros-szürke kazánokban gyakorlatilag bármit el lehet égetni, gumicsizmától anyósig – viccelődik.

A Magyar Turizmus Rt-nél egyelőre a szórólapok fogynak, jelen van az Electrica, néhány bank, a vállalkozószövetség, a kereskedelmi kamarák, sőt az EP-választásokat népszerűsítő stand is akad.

A „nagyok” mellett olyan kis termelőszövetkezet is jelen van,

amely házi készítésű mézespogácsát, nyalókát, egyéb édességeket és élelmiszeripari termékeket árul, tőlük a nyugdíjas nénik is szívesen vásárolnak 10-15 lej értékben valami apróságot.A szuperreszelőt elismerően figyelő nagymama korú néni szomorúan legyint: ez a konyhai eszköz neki drága, meg hát minek is, hiszen egyedül él, nem főz olyan gyakran, hogy megérje.A sportcsarnok mellett az autó- és és mezőgazdasági gépek szabadtéri vására kapott helyet, de padok is vannak, ha valaki a forgatagban elfáradt volna. A csarnokban egyébként az első standon színpompás, külön hozzáadott cukor nélkül, aszalt gyümölcsből, marcipánból, mákból, olajos magvakból készült édesség-műalkotásokat árul egy srác. Nemcsak gyönyörűek, de finomak is – ugyanis ennél a standnál is a komoly érdeklődésű vevő kipróbálhatja a terméket, mielőtt elővenné a pénztárcáját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!