A 100 legjobb romániai munkahely

2008. december 5. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkalmazottaknak nem a fizetés vagy a karrier a legfontosabb Romániában, hanem az, hogy megbecsüljék őket. A Capital munkahely-toplistája.

Céges óvoda, fitnesz- vagy masszázsbérlet az alkalmazottaknak? Ma már Romániában sem elérhetetlen, legalábbis a Capital által összeállított, a legjobb munkahelyeknek számító vállalatok toplistáján szereplő cégek esetében. A gazdasági hetilap számára is meglepetést jelentett, hogy a rangsor első helyezettjei egytől egyig romániai tőkéjű, sok esetben vidéki székhelyű cégek.

Mi a fontos a romániai alkalmazottaknak?

1. A megbecsülés 2. Eredményeik elismerése 3. A tevékenység, ami a munkájukat jelenti 4. A szakértõi képességek fejlesztése 5. A fizetés szintje 6. A munkahely hangulata 7. A közvetlen fõnök feedbackje 8. A felsõvezetõkkel való együttmûködés 9. A felelõsség 10. A cégen belüli karrierlehetõségek

A toplista negyedik kiadásából ugyanazt a következtetést lehet levonni, mint az első háromból: nevezetesen, hogy egy romániai alkalmazott számára nem a karrierlehetőség vagy a fizetés a legfontosabb szempont, hanem az, hogy közvetlen főnöke megbecsülje – írja Anca Chilom , a melléklet szerkesztője az előszóban. Hozzáteszi, a számok is alátámasztják az elméletet, miszerint a munkakeresők általában egy cég hírneve miatt jelentkeznek egy állásra, és főnökeik viselkedése miatt mondanak fel.

A felméréshez 360 romániai céget választottak ki: minden szakterületen a legfontosabbakat üzleti forgalom és az alkalmazottak számának szempontjából. Ebből 150 cég vállalta a részvételt, és összesen több mint 3500 középvezetővel készítettek interjút. A felmérés elkészítésében a GfK piackutatási intézet is részt vett.

A toplistát az alkalmazottak véleményei alapján állították össze, a következő szempontokat véve figyelembe: a munkakörülmények, a fizetés és a juttatások, a többi munkatárssal való együttműködés és a szakmai fejlődési lehetőségek.

1. Velvet Dental fogorvosi rendelő-hálózat

Az 1999 óta működő cég évente átlagosan 18 ezer eurót költ az alkalmazottak továbbképzésére. Emellett anyagilag és rendezvényeken (különleges napok, év végi bulik stb.) is elismerik alkalmazottaik kiemelkedő tevékenységét. Évente legalább kétszer rendeznek kirándulást és teambuildinget.

A cég humán erőforrás-filozófiája szerint az alkalmazottak közötti versenyhelyzet hosszú távon nem előnyös, ehelyett a csapatszellemet próbálják erősíteni. A legkreatívabb csapatok azok, amelyeknek tagjai megbíznak annyira egymásban, hogy megosszák és megvitassák ötleteiket a többiekkel – fogalmaz Olivia Bugaciu , a Velvet Dental fejlesztési igazgatója.

2. PIC – retail

A stabilitás a kulcsszó a PIC retail-vállalat humán erőforrás-stratégiájában: az előléptetések 99 százalékban cégen belül történnek, még akkor is, ha ez többletkiadást jelent a szükséges továbbképzések miatt. Évente több százezer lejt költenek az alkalmazottak továbbképzésére, azonban rendszeresen felmérik tudásukat erre specializálódott cégek segítségével.

És mi a legkevésbé fontos?

32. A túlórák kifizetése 33. A bel- vagy külföldi utakra szánt büdzsé 34. Idõnkénti lazítási lehetõségek (kirándulás, buli) 35. Pihenõ-helyiségek 36. Rendszeres fizikai felfrissülési lehetõség 37. Az étkezéshez biztosított körülmények

Bár a cég szerteágazó tevékenységének betudhatóan a munkakörülmények is nagyon különbözőek, a vezetők igyekeznek ügyelni arra, hogy barátságos, az alkalmazottak munkáját megkönnyítő feltételeket teremtsenek. Az alkalmazottak többek között részesülnek a vállalat nyereségéből, részvényeket kapnak, és prémiumokat szabadság, ünnepek idejére, valamint személyes gondok (betegség, halálesetek, stb.) esetén.

3. Extenso – retail

Mirela Roşca ügyvezető igazgató úgy látja a cég alkalmazottait, mint egy puzzlet, amelynek darabjai különböző méretűek és formájúak, ám tökéletesen illeszkednek egymáshoz. A vállalat többek között különleges munkaprogrammal segíti a fiatal anyákat, fitnesz-termi belépőt vagy jegyet biztosít a focimeccsekre.

Az ebéd ugyanakkor egy órás munkaszünetet és alkalmat jelent a szocializálódásra. Alapelvük az, hogy az alkalmazottak igényei különbözőek, ezért a vállalatnál szó sem lehet uniformizált juttatás- és elismerés-rendszerről.

4. Bavaria – autóipar

Március nyolcadikán a cégnél dolgozó, összesen 53 hölgyet egy müncheni kirándulással lepték meg. Ennek során ellátogattak a BMW-gyárba, de a programban szerepelt városnézés és bevásárlókörút is. A cég fejlődésébe szeretnénk az alkalmazottakat is bevonni úgy, hogy javítunk a munkakörülményeiken vagy továbbképzési lehetőséget biztosítunk nekik – magyarázta Michael Schmidt , az Automobile Bavaria Group igazgatója.

Amit a legtöbb vállalatnál biztosítanak

Mobiltelefon (95,8%) Szabadnapok családi eseményekre (95,8%) Különleges juttatások: kötött összegû bónuszok (93,7%) Ajándék az ünnepekre (91,6%) Szülési / gyermeknevelési szabadság (88,4)

Többek között angol nyelvtanfolyamot szerveztek az alkalmazottaknak, a jövőben pedig németül is megtanulhatnak a cég munkatársai. A műszaki továbbképzésre pedig saját központot létesítettek, figyelembe véve a munkaerőpiacot jellemző szakértő-hiányt is. Az alkalmazottak a cég saját kantinjában étkezhetnek, és időnként – többek között – gyerekeik számára is szerveznek összejöveteleket.

5. KPMG – tanácsadás

A KPMG egyik nagy vonzereje a munkát keresők körében, hogy felmérve minden alkalmazott képességeit, egyénre szabott karrierlehetőséget próbálnak biztosítani számukra. Nagy hangsúlyt fektetnek a jövendő alkalmazottak kiválasztására, arra, hogy képességeik és szakképzettségük összhangban legyen a cég képviselte értékekkel.

És amit nagyon kevés helyen

Részvénycsomag (16,8%) Segítség az alkalmazottak gyerekeinek (23,2%) Rész a cég nyereségébõl (23,2%) Nyugdíjalap (24,2%) Különleges szabadságolási rendszer (32,6%)

A könyvelési osztályon vagy akár a többi részlegen dolgozó munkatárs számára lehetőséget biztosítanak az ACCA (Association of Certified Chartered Accountants) minősítés megszerzésére. Az ehhez szükséges felkészítők, tankönyvek és vizsgák költségeit a cég állja. Ugyanakkor rugalmas munkaidőt biztosítanak a gyerekeket nevelő alkalmazottaknak, akik gondjaikat vagy javaslataikat a cégvezető blogján is közölhetik.

Meglepetések

A toplista 13. helyén a McDonald's áll, amelyről pedig nem az a hír járja, hogy különösebben kellemes volna ott dolgozni. A fiatal munkatársak mellett jó néhány középkorú vagy éppen idősebb alkalmazott is dolgozik a cégnél, sőt, fogyatékkal élők számára is biztosítanak munkahelyeket. A magasabb pozíciókra a cégen belülről keresnek embereket, ugyanakkor támogatják azt is, hogy a náluk dolgozó fiatalok folytassák tanulmányaikat.

A Capital szerint a McDonald's többek között azért érte el az előkelő helyezést, mert alkalmazottaikat rendszeresen továbbképzésre küldik, ezzel lehetőséget teremtve számukra egy jövőbeli karrierhez – akár egy másik, vagy maguk alapította cég élén. Az alkalmazottak számára internet-hozzáférést, teambuildingeket, saját fitnesz-központot, valamint egy, a hegyekben lévő üdülőházat is biztosítanak.

A legjobb öt munkahely Európa-szerte

1. Microsoft 2. Google – nemsokára Romániában is kirendeltséget nyitnak 3. Cisco Systems – ugyancsak IT-vállalat 4. 3M – õk gyártották többek között az elsõ Post It-et vagy áttetszõ ragasztószalagot 5. Impuls Finanzmanagement – pénzügyi szolgáltatások

A McDonald's mögött a nagyszebeni utasszállító cég, az Atlassib következik. Ők az éves forgalom mintegy 3 százalékát fordítják az alkalmazottak továbbképzésére, emellett minden alkalmazott haza- és visszaútját állják. Különleges helyzetekben anyagi támogatást, családi események alkalmával szabadságot kapnak a munkatársaik.

A 75. helyen pedig az Oriflame kozmetikai cég áll – többek között azért, mert a cég székhelyén dolgozó alkalmazottak számára szépségszalont tartanak fenn. De ennél a cégnél megtörténhet az is, hogy a takarítónőből számítógépkezelő alkalmazott legyen – csak annyi kell hozzá, hogy a vezérigazgató meghallja angolul beszélni néhány vendéggel, és kiderüljön: informatikai ismeretekkel is rendelkezik.

Az Oriflame többek között ingyenes utazást biztosít alkalmazottainak és azok családjának a tengerre vagy a hegyekbe. De különlegességnek számít az is, hogy a cég székhelyét az ott dolgozók több macskával és egy papagájjal osztják meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!