Gödörbe került az autóipar

2008. december 4. – 11:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

El akarja passzolni a Volvót a Ford. Hogy kinek? Mindegy, csak vigyék! Válságban van az amerikai autógyártás.

A második legnagyobb amerikai autógyár, a Ford Motors kedden közölte, hogy novemberi eladásai 31%-kal zuhantak; a szövetségi kölcsönért folyamodó detroiti hármak aznap terjesztették elő a washingtoni kongresszusban átszervezési terveiket. A Ford pénzügyi helyzete a legerősebb a három vezető amerikai autógyár, a detroiti központú Nagy Hármak közül. A Ford – amely 9 milliárd dolláros központi segítséget vár – a csökkenő forgalom alapján 2009 első negyedévében észak-amerikai termelését 38%kal csökkenti az idei év hasonló periódusához képest.

– Az amerikai gazdaság tovább gyengül, és az autóeladások ezt tükrözik – közölte Jim Farley, a Ford marketingfőnöke. A cég főbb márkáinak forgalma 30%kal esett novemberben, a svéd luxusmárka, a Volvo eladásai 47%-kal zuhantak. Utóbbin a Ford túl akar adni. A Ford szerint az amerikai autóértékesítések az előző hónapban körülbelül 35%-kal csökkentek.

Alan Mulally, a Ford és Rick Wagoner, a legnagyobb autógyártó, a General Motors vezérigazgatója közleményben tudatta:

egy évig egydolláros fizetésért fognak dolgozni,

ha az adófizetők pénzéből hitelt folyósítanak vállalatuknak. Egyes hírek szerint Mulally és Wagoner is autóval érkezett Washingtonba, ahol meg akarják győzni a kongresszust a Detroitnak nyújtandó hitelről. A michigani városból Washingtonig 526 mérföldön át Mulally állítólag egy benzines-elektromos meghajtású Chevrolet Malibu hibrid szedánt vezetett.

Az autós megérkezésnek jelképes üzenete van, a gyárak vezetőit előző havi kongresszusi meghallgatásuk után ugyanis éles bírálatok érték, amiért vállalati repülőgépeiken utaztak a fővárosba, hogy 25 milliárd dolláros áthidaló kölcsönt kérjenek csőd szélére került vállalataiknak.

Visszaesett az autók eladása egész Európában

A gazdasági válság lassan egy éves történetében az autóiparról érkezõ negatív hírek már nem okoznak meglepetést: Németországban például 18%-kal kevesebb új autót helyeztek forgalomba novemberben, mint az elõzõ hónapban. Hasonló visszaesésrõl számoltak be Spanyolországban, ahol majdnem fele annyi autó kapott rendszámot októberben, mint szeptemberben. Franciaországban 14%-kal, Belgiumban 16,4%-kal, Olaszországban 29,5%-kal kevesebb új autót adtak el. A világ legnagyobb forgalmú autógyára, a japán Toyota pedig azt jelentette be, hogy 10%-kal csökkenti a munkahelyi vezetõk prémiumát. Az intézkedés a csoport 8700 vezetõjét érinti, és azt is közölték, hogy a külföldi telephelyek után rövidesen Japánban is csökkentik a termelést.

Az amerikai autóipart évtizedek óta a legsúlyosabb válság fenyegeti. A befagyott hitelek miatt a cégek készpénztartalékai vészesen csökkennek, a GM és a Chrysler közölte, hogy az összeomlás küszöbén vannak.

A vezérigazgatók októberi washingtoni meghallgatásán Nancy Pelosi házelnök és Harry Reid, a szenátus demokrata többségi frakciójának vezetője egyebek mellett közölte: a cégeknek átszervezési tervet kell készíteni, meg kell kurtítaniuk a pazarló vezetői fizetéseket és garanciát kell adniuk, hogy

az adófizetők által finanszírozott hiteleket visszatérítik.

Alan Mulally, a Ford első embere kedden közölte: tervükben szerepel, hogy a cég összes vezetőségi tagjának 2009-es prémiumait és az észak-amerikai munkások fizetésemeléseit is törlik. A Ford ezenkívül közölte: felgyorsítja az energiatakarékos autók fejlesztését. A cég úgy tájékoztatott, hogy szövetségi segítség nélkül a következő évet még átvészelik.

Nem úgy a General Motors: 12 milliárd dolláros szövetségi hitelt kér, hogy jövő év végéig ki tudja húzni, de ebből 4 milliárdot „feltétlenül meg kell kapnia” még e hónap végéig, különben összeomlás fenyegeti.

Ha az amerikai autópiac évi 12 millió jármű értékesítése körül stabilizálódik, akkor ennyi pénz elég, de ha jövőre akár csak 10,5 millióra csökken, akkor további 6 milliárd dolláros napi forgótőke-finanszírozási hitelkeretre is igényt tart a General Motors. A General Motors a törlesztést 2012 végéig ígéri. Ugyancsak 2012-ig vállalja, hogy létszámát 65-75 ezer főre csökkenti, vagyis legkevesebb

31 500 állást szüntetne meg az ideihez képest.

A General Motors 2004-ben még több mint 167 ezer embert foglalkoztatott az Egyesült Államokban. A csoport vezetői úgy vélik, az átszervezés – egyebek közt 2,9 milliárd dolláros beruházás környezetbarát járművek fejlesztésébe – is csak akkor lesz sikeres, ha az amerikai autópiac felvevőképessége visszaemelkedik évi 12,5-13 millió járműre.

A válság előtt évente 16-17 millió autó talált gazdára az Egyesült Államokban. A General Motors eladásai novemberben 41%kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A Chrysler szintén azt állítja, hogy állami segítség nélkül nem éli túl a mostani bonyodalmakat. Hiteligényét 7,5 milliárd dollárra tartja, cserébe 12 ezer állás megszüntetését ígéri, és pozitív üzemi eredményt már jövőre. Amerikai eladásai novemberben 47%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Autóipari szenzáció: limuzint dob piacra a Porsche

Szakítva több évtizedes hagyományával, a sportautók és kupék gyártásával, a jövõ év elején limuzinnal kíván betörni az autópiacra a Porsche.
A stuttgarti cég 60 éves fennállásának elsõ „normál” gépkocsija ezen túl nem lesz szokványos. A Panamera elnevezésû négyajtós limuzin mind felszereltségét és méretét, mind pedig árát tekintve a felsõ kategóriába tartozik. Motorját és alvázát a népszerû Cayenne modelltõl kapta. A legerõsebb változat motorterében nyolchengeres, két turbófeltöltõs aggregát dolgozik, amely 500 lóerejével óránként 300 kilométeres sebességgel röpíti elõre az üres állapotban is csaknem két tonna tömegû jármûvet.
Ami még jelentõsebb változtatás: szakítva a Porsche hagyományos felépítési elvével, a limuzin motorja nem hátul, hanem elöl található. A friedrichshafeni Zeppelin cégtõl származó ZF-nyomatékváltó a hátsó kerekeket hajtja meg, de felárért készül majd összkerék-meghajtású Panamera is. Úgyszintén felárért rendelhetõ elektronikusan vezérelt pneumatikus rugózás a kocsihoz – az alapkivitel kényelmét acélrugók biztosítják. Ami a limuzin árát illeti, a Porsche új gyártmánya aligha fog kilógni a Stuttgartban gyártott sportkocsik kategóriájából. Az alapkivitel ára is meghaladja majd a 80 ezer eurót. (der spiegel/mti)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!