Rohamosan bővül a napelem-piac Romániában

2008. november 13. – 19:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legtöbbször tehetősebb emberek a megrendelők, de Balázs István vállalkozó szerelt már napelemes világítást szociális segélyen élő cigánycsaládnak is. [gyorsinterjú]

Miért fogott bele a napelemes üzletbe? Voltak-e aggályai azt illetően, hogy a román társadalom nem lesz nyitott a megújuló energia hasznosításra – egyrészt információhiány miatt, másrészt azért, mert támogatás nélkül eléggé drága a technológia?

Balázs István: - Azért fogtam bele, mert szerettem volna függetleníteni magam a fűtéshálózattól. Aggályaim afelől voltak, hogy a román jövedelmi szintek csak a gazdagoknak adnak lehetőséget a vásárlásra. Ezelőtt tíz évvel a fogyasztók nem értették pontosan, hogy mitől is lenne fontos a megújuló energia hasznosítása, hiszen a globális felmelegedésről sem igen beszélt a sajtó.

Balázs István a gyergyószentmiklósi Fotolab Kft. vezetõje október 27-én Genfben vehette át a Minõségért Nemzetközi Aranycsillag 2008 elismerést. Az elismeréssel a genfi székhelyû Business Initiative Directions nemzetközi szervezet tüntette ki a gyergyószentmiklósi céget, amelyet a energiarendszerek szolgáltatása terén a legjobbnak minõsített Kelet-Európában.
A díjat adományozó szervezetet 1975-ben alapították meg a világ számos országából kiválasztott 173 vállalkozás részvételével. Célkitûzésük, hogy az általuk meghirdetett alapelveknek legmegfelelõbb vállalkozásokat elismerjék.
Romániából mostanig csupán a Sidex Galaþi vasipari kombinát kapta meg ezt az elismerést.

Ön szerint mi a különlegessége a vállalkozásának, amiért megkapta a Minőségért Nemzetközi Aranycsillag 2008-as díját?

– Különlegesség volt egy évtizeddel ezelőtt az is, hogy egyáltalán alternatív energia rendszerek szereléséből akar valaki megélni. Ezért nagyon oda kellett figyelnünk, ha valaki hozzánk fordult, hogy pontosan behatárolhassuk a valós szükségleteket és a lehető legolcsóbban a legjobb megoldást kínáljuk kifogástalan minőség mellett a potenciális vevőnek csak azért, hogy ne mondjon le a vásárlási szándékáról. Ez az a kényszerrecept, aminek az eredménye nagyon sok megrendelés és a Minőségért Nemzetközi Aranycsillag 2008-as díj.

Hogyan látja az elkövetkezőkben a napelem-piac alakulását Romániában?

– A piac az utóbbi 2-3 évben rohamos növekedésnek indult. A média hatására az emberek rájöttek, hogy az energia nem luxus, hanem egy kegyetlenül drága szükséglet.

Tapasztalt nagyobb körű érdeklődést amióta kitüntették, illetve azóta, mióta a napelem-programot kihirdette a környezetvédelmi minisztérium?

– Nagyszerű lehetőség mindenki számára a környezetvédelmi minisztérium Zöldház programja. Noha még nem került nyilvánosságra, kik azok a cégek, akik megfelelnek a program feltételeinek, mi már több száz potenciális megrendelő igényét jegyeztük fel.

Eddig kik voltak a kliensei? Milyen személyek vásároltak eddig napelemet?

– Többségében tehetősebb emberek voltak, politikusok, üzletemberek,jobb anyagiakkal rendelkező orvosok, de szereltünk napelemes világítást szociális segélyen élő cigánycsaládnak is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!