Fél év alatt 15 új úticélt üzemeltet be a Wizz Air

2008. október 2. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen kívül duplázzák a romániai repülőgépeik számát, minden járat gyakorisága nő, a temesvári bázis hamarabb nyílik. Elég lesz?

Mi a CFR-nek drukkoltunk az este, ők a mi csapatunk – hangolta a jelenlevő újságírókat a WizzAir üzemelési vezérigazgatója, Luke Farajallah. Emlékeztetett, az eddigi három sajtótájékoztatón mindig jó hírekkel szolgált, és ez most sem lesz másképp: a találkozó apropója néhány újabb jó hír úgy a kolozsváriaknak, mind egész Romániának. Az egyik újság az, hogy mivel cél a romániai piacvezetői pozíció megszerzése a low-cost szegmensben, a fapados légitársaság úgy döntött, újabb három Airbus A320 repülőgépet állomásoztat az országban. Ezzel megduplázza az országbeli flottáját; Farajallah szemmel látható büszkeséggel hangsúlyozta, zsírúj, a Touluse-i gyárból egyenesen Romániába repülő gépekről van szó.

Duplázódik a szállítókapacitás

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a romániai útvonalakon a szállítókapacitás megduplázódik. Az egyik gép a Temesváron megnyíló, harmadik romániai Wizz-bázison állomásozik majd, egyet-egyet pedig a már meglévő bázisok, Kolozsvár és Bukarest kapnak meg. By the way - így Farajallah – a temesvári bázis a tervezetnél egy hónappal hamarabb, február 15-én nyílik.Más hír, hogy a légitársaság 15 új úticéllal indít járatokat a következő fél évben: Kolozsvárról az eddigieken kívül Madridba ,Bolognába, Párizsba és Velencébe lehet majd utazni, Temesvárról Párizsba, Dormundba, Londonba, Velencébe, Milánóba, Rómába, Barcelonába és Velencébe indul járat.

A bukaresti Băneasa röptérről Madridba, Bolognába, és Párizsba lehet repülni a WizzAirrel.

Farajallah bejelentette még, hogy a már létező járatok közül mindegyik gyakrabban repül majd az eddigieknél; 2009 májusáig az újonnan beinduló útvonalakkal a Wizz-járatok 30 útvonalon közlekednek, és 200 helyi alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kolozsváron nem csak ígérnek

A WizzAir különösképp meg van elégedve a kolozsvári repülőtér nyújtotta körülményekkel – Farajallah leginkább azt emelte ki pozitívumként, hogy a kolozsváriak nem csak ígérnek, hanem teljesítik is a fejlesztési vállalásaikat. A kifutópálya-hosszabbítás akadozása nem zavarja őket – így a vezérigazgató – a jelenlegi 2100 méter tökéletesen megfelel a repülőgép-flottájuknak.

Elhangzott még, a kolozsvári repülőtéren 2007-hez képest 2008-ban 114%-kal nőtt a fapados légitársasággal utazók száma: a 2007-es 231 ezerhez képest 2008-ban már közel 500 ezren választották a ciklámen színűre fényezett repülőgépeket.

Míg a WizzAir átlagos növekedése 40%, a romániai piacon 50%-kal nőtt a fapados légitársaság; 2008 októberében a Wizz romániai részesedése a low cost-piacon 31 százalék volt, míg a Blue Air 35%-ot birtokol. Csakhogy a Wizz a konkurrens cégnél gyorsabban növeli a piaci részesedését – hangzott el.

Annyi pénz van, amennyi a növekedéshez kell

Újságírók kérdéseire válaszolva az üzemelési vezérigazgató elmondta, nem terveznek emelni a jegyek árán: nem vesszük figyelembe a más légitársaságok jegyárait; az üzleti modellünk lényege a lehető legalacsonyabban tartani a jegyek árát, és az így keletkező nagy forgalommal termelni profitot- mondta.

Ami a romániai befektetés nagyságát illeti, Farajallah nem volt hajlandó számadatot adni: csak annyit mondott, hogy annyi pénz áll rendelkezésre, amennyi a növekedéshez elegendő.

Az egyedüli rossz hír, hogy előfordulhat hogy a Bukarest-Kolozsvár járat nem indul újra 2009 nyarán, ahogy a felfüggesztésekor megígérték: Farajallah szemmel láthatóan nem igazán tudta miről van szó amikor az újságírók rákérdeztek a járat sorsára, csupán annyit mondott, hogy amint lesz valami változás ezen a téren, szólnak.

„Folyamatosan figyeljük a piac változásait, és mindig oda irányítjuk a repülőgépeinket, ahol erre a legnagyobb igény” – terelte el finoman a beszélgetés fonalát a vezérigazgató.

Davic Ciceo , a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér igazgatója kihasználta a sajtó jelenlétét megmutatni a repülőtér épülő indulási terminálját: a mintegy 25 millió eurós beruházás 2009 első felében készül el, és az ország legmodernebb ilyen célú létesítménye lesz.

Az igazgató elmondta továbbá, egy év alatt több, mint 100%-kal nőtt a kolozsvári repülőtér forgalma: ilyen fejlődési tempónál már a szervezeti növekedést sem egyszerű kezelni, de ezen felül a repülőtér vezetősége 2000 négyzetméterrel tervezi növelni a repülőtér platformját, a parkolót bővítené.

Továbbra is prioritás a jelenlegi 2100 méter hosszú kifutópálya 3500 méteresre bővítése, illetve különféle uniós fejlesztési pénzek megszerzése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!