Fél év alatt 15 új úticélt üzemeltet be a Wizz Air

2008. október 2. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen kívül duplázzák a romániai repülőgépeik számát, minden járat gyakorisága nő, a temesvári bázis hamarabb nyílik. Elég lesz?

Mi a CFR-nek drukkoltunk az este, ők a mi csapatunk – hangolta a jelenlevő újságírókat a WizzAir üzemelési vezérigazgatója, Luke Farajallah. Emlékeztetett, az eddigi három sajtótájékoztatón mindig jó hírekkel szolgált, és ez most sem lesz másképp: a találkozó apropója néhány újabb jó hír úgy a kolozsváriaknak, mind egész Romániának. Az egyik újság az, hogy mivel cél a romániai piacvezetői pozíció megszerzése a low-cost szegmensben, a fapados légitársaság úgy döntött, újabb három Airbus A320 repülőgépet állomásoztat az országban. Ezzel megduplázza az országbeli flottáját; Farajallah szemmel látható büszkeséggel hangsúlyozta, zsírúj, a Touluse-i gyárból egyenesen Romániába repülő gépekről van szó.

Duplázódik a szállítókapacitás

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a romániai útvonalakon a szállítókapacitás megduplázódik. Az egyik gép a Temesváron megnyíló, harmadik romániai Wizz-bázison állomásozik majd, egyet-egyet pedig a már meglévő bázisok, Kolozsvár és Bukarest kapnak meg. By the way - így Farajallah – a temesvári bázis a tervezetnél egy hónappal hamarabb, február 15-én nyílik.Más hír, hogy a légitársaság 15 új úticéllal indít járatokat a következő fél évben: Kolozsvárról az eddigieken kívül Madridba ,Bolognába, Párizsba és Velencébe lehet majd utazni, Temesvárról Párizsba, Dormundba, Londonba, Velencébe, Milánóba, Rómába, Barcelonába és Velencébe indul járat.

A bukaresti Băneasa röptérről Madridba, Bolognába, és Párizsba lehet repülni a WizzAirrel.

Farajallah bejelentette még, hogy a már létező járatok közül mindegyik gyakrabban repül majd az eddigieknél; 2009 májusáig az újonnan beinduló útvonalakkal a Wizz-járatok 30 útvonalon közlekednek, és 200 helyi alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kolozsváron nem csak ígérnek

A WizzAir különösképp meg van elégedve a kolozsvári repülőtér nyújtotta körülményekkel – Farajallah leginkább azt emelte ki pozitívumként, hogy a kolozsváriak nem csak ígérnek, hanem teljesítik is a fejlesztési vállalásaikat. A kifutópálya-hosszabbítás akadozása nem zavarja őket – így a vezérigazgató – a jelenlegi 2100 méter tökéletesen megfelel a repülőgép-flottájuknak.

Elhangzott még, a kolozsvári repülőtéren 2007-hez képest 2008-ban 114%-kal nőtt a fapados légitársasággal utazók száma: a 2007-es 231 ezerhez képest 2008-ban már közel 500 ezren választották a ciklámen színűre fényezett repülőgépeket.

Míg a WizzAir átlagos növekedése 40%, a romániai piacon 50%-kal nőtt a fapados légitársaság; 2008 októberében a Wizz romániai részesedése a low cost-piacon 31 százalék volt, míg a Blue Air 35%-ot birtokol. Csakhogy a Wizz a konkurrens cégnél gyorsabban növeli a piaci részesedését – hangzott el.

Annyi pénz van, amennyi a növekedéshez kell

Újságírók kérdéseire válaszolva az üzemelési vezérigazgató elmondta, nem terveznek emelni a jegyek árán: nem vesszük figyelembe a más légitársaságok jegyárait; az üzleti modellünk lényege a lehető legalacsonyabban tartani a jegyek árát, és az így keletkező nagy forgalommal termelni profitot- mondta.

Ami a romániai befektetés nagyságát illeti, Farajallah nem volt hajlandó számadatot adni: csak annyit mondott, hogy annyi pénz áll rendelkezésre, amennyi a növekedéshez elegendő.

Az egyedüli rossz hír, hogy előfordulhat hogy a Bukarest-Kolozsvár járat nem indul újra 2009 nyarán, ahogy a felfüggesztésekor megígérték: Farajallah szemmel láthatóan nem igazán tudta miről van szó amikor az újságírók rákérdeztek a járat sorsára, csupán annyit mondott, hogy amint lesz valami változás ezen a téren, szólnak.

„Folyamatosan figyeljük a piac változásait, és mindig oda irányítjuk a repülőgépeinket, ahol erre a legnagyobb igény” – terelte el finoman a beszélgetés fonalát a vezérigazgató.

Davic Ciceo , a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér igazgatója kihasználta a sajtó jelenlétét megmutatni a repülőtér épülő indulási terminálját: a mintegy 25 millió eurós beruházás 2009 első felében készül el, és az ország legmodernebb ilyen célú létesítménye lesz.

Az igazgató elmondta továbbá, egy év alatt több, mint 100%-kal nőtt a kolozsvári repülőtér forgalma: ilyen fejlődési tempónál már a szervezeti növekedést sem egyszerű kezelni, de ezen felül a repülőtér vezetősége 2000 négyzetméterrel tervezi növelni a repülőtér platformját, a parkolót bővítené.

Továbbra is prioritás a jelenlegi 2100 méter hosszú kifutópálya 3500 méteresre bővítése, illetve különféle uniós fejlesztési pénzek megszerzése.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!