Építőipari kiállítás: öntisztító ablak, intelligens festék

2008. szeptember 5. – 21:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Camex építőipari kiállításon jártunk.

Kotrógépek és daruk magaslanak ki az autórengetegből a kolozsvári sportcsarnok előtt: valamennyi a Camex országos építőipari kiállítás anyagához tartozik. A jó néhány romániai városban megszervezett kiállítást idén először hozták el Kolozsvárra – 4000 négyzetméteren mintegy 200 cég nyújt ízelítőt kínálatából.

A bejáratnál vörös szőnyeg és 3 lejes belépő fogad – utóbbi kibekkelhető, ha az ember online meghívót igényel, amihez azonban egy kis adatlapot kell kitölteni: csalafinta információszerzési módszer. Eltévedni csak elsőre sikerül, de úgy is kell annak, aki nem hajtogatja ki a mindenhol osztogatott szórólapon rejtőző térképet.

A javarészt szabadtéri pavilonokban elhelyezett standrengetegben nagyjából minden megtalálható: építkezéshez szükséges gépek, állványok, burkolóanyagok tömege, üveg és tégla minden mennyiségben, de van villanykapcsoló, videós kaputelefon vagy akár munkaruha is. Itt egy furi alakú, leginkább buzogányfejre hasonlító villámhárító, ott néhány gyönyörű kőburkolat.

Akad napelem-forgalmazó is, aki egyúttal egy költségtakarékos fűtőrendszert is kínál a pannók mellé, amely a hűtőszekrény működési elvéhez hasonlóan a melegebb helyről a hidegebbe szivattyúzza át a hőt. A kettő működik együtt vagy külön-külön is (egyébként az ECOInstal IT Consult nevű, szászrégeni cég árulja).

A cégek között van, aki csak bannerekkel és szórólapokkal készült, a legtöbb vállalkozó azonban jókora adag termékmintát rendezett el a standon, minél tetszetősebben. Valóban ötletes, esetleg interaktív szem- és vevőcsalogató megoldásokat azonban kevés helyen látni. Üdítő kivétel a több, üveggel és nyílászárókkal foglalkozó cég által belakott stand, amelynek ajtaján halacskák, odabent üvegpadló alá leszórt kavics és bőrfotelek teremtenek luxusiroda-hangulatot.

A festékeket, lakkokat áruló cégek termékeit helyben ki lehet próbálni egy festőállványon, jó néhány helyen pedig érdekes kis installációk mutatják be, mi van a padlófűtéses padló alatt, a háztető belsejében vagy szimplán csak a falban. Apropó, padlófűtés: egy bukaresti cég abszolút újdonságként lemezkés rendszert kínál, ami (állítólag) egyenletesen felmelegíti, ugyanakkor nem rongálja a fölötte lévő parkettet.

A cégek képviselői kb. fele-fele arányban flegmák és karizmatikusak: van, aki punnyad a karosszékben és várja, hogy kérdezzenek tőle, van, aki a bámészkodó kezébe nyom egy szórólapot. Néhány helyen viszont azonnal leakasztják az embert, és attól függetlenül, mi járatban van, mutatnak neki néhány érdekes dolgot.

Mint például a temesvári, Lipoplast nevű üveg- és nyílászáró-forgalmazó cég standjánál. Itt többek között öntisztító üveg kapható, amelyen nem marad meg cseppekben, hanem egyenletesen lefolyik a víz. Mindezt élőben mutatja be egy kis berendezés, amely neoncsővel a napfényt, kis vízsugárral az esőt imitálja.

Az öntisztítás egy külső fémréteg segítségével működik, amelynek mikroszkopikus szemcséi oszlatják szét a vizet – a garancia rá húsz év. És ugyanitt kapható egy másik újdonság, az argon-detektor is, ami annak való, aki be szeretné bizonyítani a kliensnek: valóban van szigetelőgáz a termopán ablak belsejében. Merthogy van, ahol ezt kispórolják belőle.

Aki a szemeit akarja legeltetni, keresse meg a tapétásokat: van, ahol falikárpitot (Pro-Plus, Iaşi), van, ahol annak lemosható utánzatát árulják – az utóbbi utánzat volta csak nagyon közelről, inkább tapintásra derül ki. A vaskos mintakatalógusokban ízléses választék rejtőzik, a Szatmár megyei, lunatelepi Onip Color cég képviselője készségesen kiszámolja, hogy a szép nagyvirágosból 38,57 lejbe kerül egy négyzetméter.

És további kérdésekre azt is, mennyibe kerülne tíz négyzetméter falat saját kezűleg beburkolni vele, ragasztóstól 421 lej a végösszeg. Franciaországból importálják, egy 1886 óta működő cégtől.

Kiderül az is, mitől intelligens az intelligens festék: nanotechnológiával készül, amúgy a bukaresti Dyo árulja. Többek között öntisztító, karcolásálló, UV-sugárzástól véd, antibakteriális és tűzálló. De van itt jó néhány lakásépítő cég is, az egyik sarokban pedig bankok és biztosítók halomra.

A kiállítás kakukktojása kétségkívül a masszázsgépeket és vasalókat árusító vállalkozás: beinvitálnak, ki lehet próbálni a földönkívüli kinézetű masinát. Bármelyik testtájékra használható, masszázs-üzemmódban nagyon kellemes, a vibrálása viszont túl erősnek tűnik, legalábbis nyakra. Ausztriában gyártják, két év garancia jár vele, és aki hazavinné, részletekben is kifizetheti a 600 lejt.

A közönség előrelátható módon javarészt férfiakból, vagy családokból áll – a szervezők négy nap alatt (szeptember 4-7) mintegy 9000 látogatóra számítanak. Hétköznap és szombaton 10 és 18 óra között, vasárnap 14 óráig látogatható a kiállítás.

Ehhez kapcsolódik a ma zajló Construct Week Gazdasági Fórum is, amely az üzletemberek, a helyi és országos hatóságok képviselői, a szakértők találkozási helyéül szolgál. A téma: Felelősen építünk – ezt a jelmondatot egyébként a kiállítás promóanyaga szerint az összes résztvevő cég magáénak vallja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!