Tönkreteszi az Orangeways a kis erdélyi utasszállító cégeket?

2008. szeptember 4. – 19:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi cég sokkal kényelmesebb buszokkal szállít a Budapest-Csíkszereda útvonalon, jóval olcsóbban. A közúti szállítók barikádokat emelnének. [kommentekkel]

Barikádokkal akadályoznák meg az erdélyi közúti szállítók a magyarországi személyautók és haszonjárművek áthaladását az erdélyi utakon, ha október végéig nem érkezik számukra kielégítő válasz az OrangeWays Zrt. romániai járataival kapcsolatban, és nem vonják vissza e cég engedélyeit – jelentette be Orbán László , az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesületének (EKSZE) elnöke.

Az OrangeWays tavaly novembertől üzemeltet járatot a magyarországi utasforgalom szempontjából kulcsfontosságú Csíkszereda-Székelyudvarhely-Marosvásárhely-Kolozsvár-Nagyvárad-Budapest útvonalon. Az OrangeWays az erdélyi személyszállító cégek kisbuszaihoz képest

összehasonlíthatatlanul komfortosabb buszokkal szállít:

véce, ingyenes üdítő, kényelmes ülések és médiaközpont áll az utasok rendelkezésére. Ráadásul sokkal olcsóbb is: egy Budapest-Kolozsvár út viteldíja akár 2900 forint (43 RON) is lehet, ehhez képest például a Kaméleon szállítócég ugyanezért 5500 forintot (75 RON) számol fel.

Az EKSZE azt állítja, hogy az OrangeWays számára teljesen törvénytelen módon adtak ki engedélyt, hiszen e cég már azelőtt is súlyos kihágásokat követett el a nemzetközi személyszállításban. Tavaly novembertől ez év áprilisáig engedély nélkül menetrendszerinti járatokat működtetett Budapest és Kolozsvár között, csődbe sodorva az ottani cégeket. Orbán szerint a Román Közúti Hatóság (ARR) emiatt többször is bírságot szabott ki. Az érintett cégek, vállalkozások februárban kérték az engedélykiadások megtagadását, ami nem történt még meg.

Orbán szerint az OrangeWays járatai súlyosan sértik az uniós előírásokat, kompromittálják a meglévő járatokat, ráadásul a cég a legjobb nemzetközi vonalra telepedett rá, amely egészen Csíkszeredáig húzódik. Körülbelül száz szállítócég alakította ki évekig tartó nehéz munkával saját vállalkozását, erre odaérkezik buszaival egy „kalózcég”,

dömpingárakat alkalmaz, nem fizet állomásdíjat,

nem terhelik más egyéb költségek sem. E cég járatai Budapesten egy városi közmegállóból indulnak, amely Orbán szerint a legcsekélyebb feltételeket sem biztosítja a nemzetközi forgalomban, Erdélyben pedig – fűzte hozzá –, hol egy megállást tiltó tábla alatt, hol egy útkereszteződésnél, hol pedig egy Mol-kútnál veszi fel vagy teszi le utasait.

Az egyesület bíróságokhoz és az illetékes európai hatóságokhoz akar fordulni, és kész országos szinten határ-, illetve útlezárásokat végrehajtani, meggátolva minden egyes Magyarországon bejegyzett jármű áthaladását mindkét irányban. Orbán leszögezte: a végsőkig készek elmenni, még akkor is, ha ezt a megmozdulást esetleg nem engedélyezik a román hatóságok.

Az OrangeWays „fapados” autóbusztársaság sokkolta az erdélyi piacot, emiatt tiltakoznak az erdélyi fuvarozók – mondta el Kovács Miklós, az OrangeWays Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. Az OrangeWays engedélyeit a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) adta ki, és miután az Európai Unióban, amelynek Románia is tagja,

a közúti személyszállítás piaca liberalizált,

a román hatóságoknak csak jóvá kellett hagyniuk a magyar engedélyt. Az OrangeWays vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtti megjelenésük hasonlóan sokkolta a magyar piacot. Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, így a kifogásolt megállóhelyi hozzájárulásokkal is. Ezeket – az Európai Unióban szokásos módon – térítés ellenében magántársaságoktól, állami autóbuszos cégektől kapták meg. A vezérigazgató példaként a Tesco buszmegállóit említette.

Az OrangeWays vezérigazgatója elmondta azt is, hogy Romániában 100-150 autóbuszos társaság működik, és a náluk kétszer nagyobb Atlassib például fele annyi árért szállítja az utasokat, mint az OrangeWays. Így dömpingár alkalmazásáról szó sem lehet – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!