Szeben: ahol a 800 éves történelem igazán jó üzlet

2008. augusztus 14. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szász főváros vonzza a tőkét és a turistákat. Szeben Erdély vezető iparvárosa volt a 19. században.

Szeben azon erdélyi városok közé tartozik, amelyek már évekkel ezelőtt jelentős mértékben vonzották a befektetőket, de igazán látványos fejlődésre csak 2010-2015 között lehet számítani. Noha nem túl népes város – a lakosság száma jelenleg 175 ezer körül mozog –, Szeben a leggyorsabban fejlődő romániai települések közé tartozik. Ez jelentős mértékben a külföldi működőtőkének köszönhető. A szász kulturális környezetre és a német nyelvtudásra alapozva a legtöbb befektető (fontossági sorrendben) Németországból érkezik, de jelentős az osztrák és az olasz tőke is. Az utóbbi időben dél-afrikai, finnországi, lengyelországi

és tunéziai cégek is megvetették itt a lábukat.

A három leglátványosabb terület egyszersmind a város tradicionális iparágai közé tartozik. Ilyen a gépkocsi-alkatrészgyártás: ide tartozik a felfüggesztéseket gyártó ThyssenKrupp Bilstein Compa, a japán, légzsákokat készítő Takata Petri, a Marquardt Schaltsysteme és a szintén német Brandl (Bécs után Szebenben indult meg 1905-ben a villamosközlekedés az Osztrák-Magyar Monarchia területén).

A Continental AG és a Kunke Automation elektronikát, a SNR Rulmenţi golyóscsapágyakat gyárt itt. A készruhagyárak közül a Mondex és a Mondostar működik Szebenben (az első szövetgyárat 1787-ben említik az okiratok), továbbá a Scandia élelmiszergyártó – derül ki a Biz Magazin listájából, mely az üzleti hetilap 157. számában jelent meg.

A városban a magánosítási folyamat teljes mértékben lezárult, az itt befektetett tőke 90%-a magántőke. Szeben mellett két ipari park létesült – itt az első helyi befektető a gyógyszergyártó Polisano Pharmaceuticals. A gazdasági megugrást jellemzi, hogy a városban bejegyzett összes cég 14%-ában külföldi tőke van jelen.

A munkanélküliség elhanyagolható: a befektetők kihasználták, hogy a környéken szakképzett munkaerő van mind az ipari, mind a szolgáltatási szektorban; továbbá a városban két egyetem is működik.

További előnyt biztosít a városnak a kedvező földrajzi fekvés – Szeben már a 14. században fontos kereskedővárosnak számított –, továbbá a nemzetközi repülőtér, ahonnan jelenleg hét közvetlen úticéllal indít járatokat az Austrian Airlines, a Blue Air, a Carpatair és a Tarom.

Az ingatlanpiac fejlődése szoros összefüggésben mozog

a turizmus felfutásával. Szeben mindig is kedvelt utazási célpont volt, és ezt megfejelte a 2007-es, Luxemburggal közös Európa Kulturális Fővárosa cím. A projekt körülbelül 150 millió euróba került, de az így kiépített márkanév minden addiginál több turistát vonzott: a várost és környékét mintegy 800 ezer turista kereste fel.

Szeben adatlapja

Kezdõ fizetés Minimum: 150-200 euró Átlag: 250-300 euró Maximum: 350-400 euró
Középvezetõi fizetés Minimum: 550-600 euró Átlag: 650-750 euró Maximum: 800-1000 euró
Irodák átlagos bérleti díja (nm/hó) Belvárosban 14 euró plusz áfa
Kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díja (nm/hó) Utcára nyíló üzletekben 40-60 euró négyzetméterenként, bevásárlóközpontokban 40-45 euró
Befektetésre érdemes területek turizmus, ingatlanfejlesztés, szolgáltatások
(Az adatok a Professional, illetve a DIZ jelentéseibõl származnak)

A befektetők arra számítanak, hogy az érdeklődés konstans marad: a bejelentések szerint 2009 végéig hat darab három- vagy négycsillagos szállodát húznak fel a városban, az invesztíció összértéke eléri a 20 millió eurót.

A lakáscélú ingatlanok piacán a Coface a legerősebb játékos. A cég bejelentése szerint 400 lakást épít 28 millió eurós befektetéssel. A Dafora Mediaş Da Vinci néven épít lakóparkot, a Hipodrom nevű kerületben is két lakópark létesül: a Hiporesidence és a Carpatina.

A kiskereskedelem is lendületesen fejldődik a városban. Jelenleg a szebeniek egy mallban (plázában) vásárolhatnak, ez a 9600 négyzetméteres Shopping City, melyet az European Retail Park működtet.

A következő évekre előretekintve

hat befektető jelentette be, hogy tervei vannak Szebenben – ilyen például a Kolozsváron már plázát üzemeltető Polus, a CA Immo International és a Tiago lánc, mely egyelőre Bákóban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Ploieştiben épít bevásárlóközpontot. Szebenben ezenfelül hét hiper- és szupermarket működik: a Billa, az Interex, a Kaufland, a Metro, a Penny Market és a Plus Discount, 2009-re egy Carrefour-üzlet nyílik meg.

A pozitívumok felsorolása mellett nem szabad kihagyni, hogy Szeben infrastruktúrája nem a legjobb: a dél-erdély autópálya a tervek szerint 2014-re készül el, a várost elkerülő körgyűrűt most építik; a repülőtér veszteséges. Az itt tapasztalható hátrányokkal bármely olyan városnak meg kell küzdenie, melyet saját gyors ütemű fejlődése fojtogat – mondja Viorel Andrievici, az egyik helyi üzleti tanácsadó iroda, a Rubinian munkatársa.

A szakember véleménye szerint a befektetők gyakorlatilag bármilyen területen jó lehetőségeket aknázhatnak ki, a kiskereskedelmet leszámítva. Andrievici úgy látja: az elkövetkező három év nem lesz feltétlenül látványos a város fejlődésében, az igazi nagy ugrás 2010-2015 között következik be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!