Miért olcsul a kőolaj, ha drága?

2008. július 21. – 15:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nap alatt 13%-kal olcsóbbodott az olaj ára, de így is hatszor drágább, mint 2002-ben.

Négy nap alatt eddig még soha nem gyengült dollárban számítva ilyen jelentősen, 13 százalékkal a WTI olajfajta hordónkénti ára New Yorkban. Százalékban számítva a veszteség 2004 decembere óta a legnagyobb. Az ok: több jelentés is arra utalt, hogy a lassuló amerikai gazdasági növekedés miatt mérséklődött az energiahordozó iránti kereslet. Míg hétfőn még csak közel stagnált péntekhez viszonyítva, kedd (július 15.) zárástól péntek zárásig a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 16,30 dollárral csökkent. Ezt az amerikai könnyűolajfajtát (West Texas Intermediate) a New York-i árupiacon (NYMEX) jegyzik. A szakértők szerint, ha tovább lassul az amerikai gazdasági növekedés, akkor folytatódik az olajár csökkenése. Ellenkező trend alakulhat ki, ha bizonytalanabbá válna a geopolitikai helyzet, vagy a már tartó hurrikán szezonban az amerikai olajtermelést

komolyabban befolyásoló természeti katasztrófára kerülne sor.

A kőolaj elmúlt napokban bekövetkezett jelentő árcsökkenése ellenére az energiahordozó ára mintegy 30 százalékkal áll az év eleji szint felett, és hatszor többe kerül, mint 2002-ben.

Pénteken az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent kőolaj szeptemberi lejáratra 88 cent gyengüléssel 130,19 dolláron fejezte be a napot.

A kőolaj árának múltheti csökkenéséhez számos tényező járult hozzá. Miután hétfőn még vegyesen mozgott a kőolaj ára (Londonban csökkent, New Yorkban emelkedett), kedden már meredeken esett mindkét piacon. Ennek az volt az oka, hogy a befektetők megijedtek Ben Bernanke, az USA jegybankjának szerepét betöltő Fed elnökének aznapi figyelmeztetésétől: a magas olajár is az amerikai gazdaságot fenyegető veszélyek között van.

Ebből arra következtettek a piacon, hogy a Fed – az olajár okozta inflációs kockázat miatt -kamatemeléssel akár még maga is hozzájárulhat az amúgy is bizonytalan gazdasági növekedés fékezéséhez. Így a kőolaj ára zuhant: az amerikai referenciafajta napközben 9,26 dolláros veszteségben is volt a hétfői záróárához képest.

Másnap, szerdán arra a meglepő hivatalos adatra csökkent az olajár, hogy a múlt héten a várt csökkenés helyett jelentősen nőtt az amerikai olaj- és benzintartalék. Az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatal ának (EIA) szerdán ismertetett adatai szerint a múlt héten az amerikai olajtartalék 3,0 millió hordóval 296,9 millió hordóra nőtt, míg a szakértők véleményének az átlagában

2,1 millió hordó csökkenés szerepelt.

A növekedés mögött részben az állt, hogy a múlt héten az olajimport napi 1,24 millió hordóval napi 10,79 millió hordóra emelkedett.

A benzintartalék a várt 0,4 millió hordó mérséklődéssel szemben 2,4 millió hordóval 214,2 millió hordóra bővült, míg a (fűtő- és dízelolajat tartalmazó) feldolgozott olajtermék-tartalékok az előrejelzésben várt 2,0 millió hordó növekedéssel szemben 3,2 millió hordóval emelkedtek. Az EIA szerdán arról is beszámolt, hogy az elmúlt négy hétben az olajtermék-kereslet 2 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban, elsősorban amiatt, hogy a magas benzinköltségek visszafogták a fogyasztást.

Csütörtökön folytatódott az árcsökkenés, még jórészt az előző napi EIA adatok hatására. Szerepet játszott ugyanakkor az is, hogy megfigyelők szerint az iráni atomprogram kapcsán mérséklődött a politikai feszültség Irán, valamint a nyugati államok között.

Pénteken ugyan jórészt nyereségen állt a kőolaj ára, de a kereskedés utolsó perceiben végrehajtott nyereségrealizálásra ismét negatív tartományban fejezte be a napot.

Befolyásolta a pénteki kereskedést az amerikai olajipari lobbiszervezet, az American Petroleum Institute (API) adata arról, hogy júniusban a kőolaj és a feldolgozott olajtermékek iránti amerikai kereslet 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az első félévi kereslet pedig 17 éve legnagyobb mértékben csökkent elsősorban a rekord szintre emelkedett üzemanyagárak miatt, valamint az amerikai gazdaság növekedésének a lassulására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!