Pofátlanul drága a Petrom üzemanyag?

2008. május 22. – 19:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem szorul import kőolajra Románia , mégis túl magasak az árak, mondja Vosganian. A Petrom szerint alkalmazkodni kell a világpiachoz.

Kihívóan magasak a Petrom olajvállalat üzemanyagárai, sérelmezte csütörtöki sajtótájékoztatóján Varujan Vosganian pénzügyminiszter. Kiváltképpen furcsa, mondta a tárcavezető, hogy a gyors ütemű drágítás úgy megy végbe, hogy Románia nem szorul kőolajimportra. Elmondása szerint még azokban az európai államokban is mérsékeltebbek az üzemanyagárak, melyek a Perzsa-öbölből importálnak kőolajat. A politikus arra figyelmeztetett, a Petrom nem drágíthat a végtelenségig, főként, hogy a vállalat az OMV-vel kötött szerződés értelmében

kizárólagosan termelhet ki kőolajat az ország lelőhelyein.

Ezeknek a vállalatoknak meg kell érteniük, hogy a román állam – magam sem értem hogyan – bérbe adta nekik az összes kőolaj-lelőhelyet. Az energiabiztonságért így nem csak az állam, de ők is felelnek – jelentette ki Vosganian. Hozzátette: jelenleg tárgyalnak a Petrommal, és reményét fejezte ki, hogy méltányos üzemanyagárban tudnak megegyezni, tudósít a Mediafax hírügynökség. A Petrom hivatalos válaszában úgy érvelt, a benzin és gázolaj árát a szabadpiaci kereslet-kínálat alapján határozza meg. A cég szerint bárki vásárolta volna meg a Petromot, az árak a nemzetközi szintet követnék, azaz ugyanolyan magasak lennének. A Petrom idén kilencedik alkalommal drágított, legutóbb májusban.

A kőolaj piaci ára szerdán elérte a 135 dolláros pszichológiai határt.

A kormány üzemanyagárakat elemző jelentése rámutat: a hazai töltőállomások majdnem akkora árakkal dolgoznak, mint az EU más tagállamai. Mindezt annak ellenére, hogy az EB kivételezése értelmében a csatlakozás első időszakában Romániában az EU-s átlagnál alacsonyabb áron forgalmazható a kőolaj.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!