Luxuskocsi-piac Romániában

2008. április 28. – 19:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több drága autó kel el Romániában, de a Rolls-ok árát a sznobok zsebe se bírja.

Robbanásszerűen nőtt áprilisig a luxusautók piaca Romániában – derül ki az országos autógyártók és kereskedők (APIA) honlapján közzétett adatokból. 2007 első negyedévéhez képest idén áprilisig 20%-kal nőtt a luxusautó-eladások száma. Az autóknak ebbe a csoportjába elsősorban olyan márkák tartoznak, mint az Audi prémium modelljei (az A4-estől az A8-asokig), a BMW, a Bentley, a Cadillac és a Chevrolet sportváltozatai, a Ferrari, a Jaguar, a Lamborghini, a Lexus, a Maybach, a Maserati típusai, továbbá a Mercedes-Benz prémiumkategóriás modelljei, nem beszélve a Porschéról és a Rolls Royce-ról. Audi limuzin- és sportváltozatokból január, február folyamán 415 példányt vásároltak Romániában – derül ki az APIA statisztikáiból. Irányadónak tekinthető az Audi-árak szempontjából, hogy a középkategóriás A4-es, 1,8-as benzines motorral felszerelt Avant modell, extráktól függően 25 ezer és 38 ezer euróba kerül, áfa nélkül. A BMW-ből a hivatalos romániai forgalmazó 45 darab 5-ös és 7-es limuzinmodellt adott el az első negyedévben. A modell kezdő ára 25 ezer euró, áfa nélkül. A különbségeket a BMW esetében jól szemlélteti, hogy a legdrágább

BMW limuzinok és sportmodellek ára 75 ezer euró körül alakul.

Egy filmecske, ami körbejárta a videómegosztókat

[*[youtube tkod="i8M5UEFThco"> Gigi Becali , a Steaua focicsapat milliárdos tulajdonosa feszítõvassal szereli az 500 ezer euróba került Maybachját (a Realitatea hírtévé felvétele)

Az első három hónapban csak a Toyota Lexus nevű luxusmárkájából 42 darabot értékesítettek az országban, azaz kétszer többet, mint 2007 ugyanezen időszakában. A Lexus GS limuzin modelljeinek irányadó ára 40 ezer euró.

Az összképet színesíti a Porsche: a német sportkocsiból 30 darabot sikerült eladnia a jelzett időszakban a hivatalos forgalmazónak, a Porsche Romania nak. A klasszikusnak számító 911-es Carrera modell árait néztük meg – egy ilyen kocsi alapfelszereltségen 81 ezer euróba kerül, áfa nélkül.

A Porschehoz hasonló eladásszám-növekedést regisztrált az első negyed évben a Maserati. Az olasz autómárkából eddig nyolc példányt vásároltak január, februrár és március folyamán Romániában; az a növekedés negyedéves összehasonlításban így is négyszerese a tavalyinak.

A márka igényességéről sokat elárul,

hogy a Maserati hivatalos honlapján a különböző modellek műszaki adatai mellett a motor hangtesztjét is megtalálhatják azok, akik megrendelésben gondolkodnak.

A romániaiak autómárka-preferenciái

A Reader's Digest címû magazin által tavaly készített felmérésbõl kiderül: a romániai lakosok a Mercedes-Benz autómárkát tartják a legmegbízhatóbb márkának a hazai autópiacon. Második helyen szerepelt a Volkswagen , harmadik volt a Dacia , negyedi és ötödik a BMW és Audi.

A luxusmárkák eladásának trendjét követi Mercedes-Benz. Áprilisig a német gyártól különféle limuzin változataiból, elsősorban az E és S osztályú modellből 74 példány kelt el.

Az APIA adatai szerint húsz romániai polgár várja Chevrolet Corvette sportkocsiját, és százan iratkoztak fel a Cadillacek várólistájára. A statisztikákból az is kiderül, hogy Maybachból vagy Rolls Royce-ból idén mindeddig egyetlen példányt sem szállítottak magántulajdonosnak Romániába.

A két autómárka egyébként a nemzetközi és hazai autópiacon egyaránt a legdrágább. A luxusautók non plusz ultrájának számító, 2004-ban bemutatott Rolls Royce Phantom hozzávetőlegesen 320 ezer euróba kerül, míg a Maybach legalább 500 ezerbe.

források:APIA, Realitatea.net, Evenimentul Zilei

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!