Kevésbé pörög a gazdaság Romániában

2008. április 22. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kéne folyton játszani az adópolitikával, ajánlják az IMF szakértői.

Idén várhatóan 6%-kal, jövőre 4,7%-kal bővül a nemzeti össztermék, a GDP Romániában – véli a Nemzetközi Valutaalap (IMF), miután szakértői befejezték szokásos éves megbeszéléseiket Bukarestben. A jó hírhez a szakértők azért hozzátették, hogy az adópolitikát hosszabb kifutással kellene kidolgozni, és nem a napi érdekek szerint változtatgatni. „A hatóságoknak már most a 2009-es költségvetésre kell figyelniük, és nem a 2008-asra”, mondta Albert Jaeger , az IMF romániai és bulgáriai küldöttségvezetője. Az IMF úgy látja, hogy az idénre tervezett adóbevételek nagysága túlzottan optimista. Ez annyit tesz, hogy a kormány a GDP 1-1,5%-ával – azaz 6-8 milliárd lejjel – több adóbevételt tervez, mint amennyit az IMF becsül. A kabinet az idén a GDP 39,3%-ára rúgó adóbevételt tervez, míg tavaly adókból a GDP-nek kevesebb, mint 32%-a folyt be. Van kockázata annak, hogy választási év lévén nő a költségvetés hiánya, de a nemrégiben végrehajtott büdzsé-kiigazítás ellenére nincs kizárva, hogy a kormány alacsonyabb mértékű hiányt is meg tud célozni. Az IMF a 2% alá szorított hiányt látná kívánatosnak, míg az idénre elfogadott költségvetési törvény

a GDP 2,7%-ának megfelelő deficittel számol.

A Tăriceanu-kabinet különben elkötelezte magát arra, hogy visszafogja a kiadásokat. Ezt ajánlja az IMF is, hozzátéve, hogy a kormánynak vissza kell utasítania bármilyen olyan kezdeményezést, ami a költségvetés kiadási oldalát növelné, vagy bevételeit csökkentené.

Jaeger mindehhez hozzátette, az inflációs nyomás mérséklése céljából a központi banknak tovább kell emelnie az alapkamatot. (A BNR legutóbb március 26-án szigorított: fél százalékponttal 9,5%-ra emelte irányadó kamatát.) Jaeger az elmúlt hónapok inflációs adatai alapján kellemetlen meglepetésről beszélt.

Az IMF illetékese szerint azonban jó eséllyel a célként megállapított szintre mérséklődhet az infláció, amennyiben meghozzák a szükséges monetáris és fiskális intézkedéseket. A szakértő szerint 2009-ben kerül vissza a célsávba az infláció. Jaeger várakozása szerint decemberben az éves szintű infláció 6,5% lesz.

Mugur Isărescu , a BNR vezetője a múlt héten azt mondta, hogy júliusig a kétéves csúcs közelében marad az infláció. Márciusban 8,6%-os éves inflációt jegyeztek fel, miután az ütem 2007 elején még 3,7% volt. Az infláció gyorsulásának oka részben az élelmiszerek világpiaci árának a növekedése, a bérek emelkedése és a hazai kereslet bővülése.

Isărescu úgy vélte, hogy az infláció várhatóan augusztustól kezd mérséklődni, addig akár 0,3 százalékponttal is meghaladhatja a márciusi 8,6%-ot.

Legutóbbi jelentésében a jegybank 5,9% körüli decemberi inflációt jelzett előre, ami jóval meghaladja a 2,8-4,8%-os idei célsávot. A jövő évi célsáv 2,5-4,5%, aminek nem tervezik a felülvizsgálatát Isărescu múlt heti kijelentése szerint.

Az ABN Amro egyik elemzője szerint az áprilisi infláció 8,6%-os lesz, majd júniusra 8,2-8,3%-ra mérséklődik. Júliusban azonban ismét 8,6%-ra nő, ha a terveknek megfelelően végrehajtják a lakossági gázáremelést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!