16 millióért újítják fel a marosvásárhelyi repteret

2008. április 11. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs garancia rá, hogy a Wizz visszaköltözteti járatait Vásárhelyre, de lesz hosszabb kifutópálya.

Nyáron elkezdődik viszont a vidrátszegi repülőtér fejlesztése és modernizálása. A legköltségesebb: egy kilométerrel meghosszabítani a kifutópályát. Múlt héten 2,8 millió lejt (756 ezer eurót) utalt ki a kormány a Maros megyei érdekeltségű vidrátszegi repülőtér infrastrukturális beruházásaira. Az összeget a megyei tanács telekvásárlásokra fordítja a terv ugyanis az, hogy egy kilométerrel meghosszabbítják a Marosvásárhely közeli kifutópályát – számolt be a Transindex nek Lokodi Edit Emőke , a Maros megyei tanács elnöke. Ezzel párhuzamosan

feljavítják a kifutópályát is.

Minderre nyár folyamán, legkésőbb ősszel kerül sor – tájékoztatta a Transindex et Lokodi. Nemcsak a kifutópálya feljavításáról van szó, nyáron kezdik el a repülőtér felszereltségének modernizálását is, számolt be az RMDSZ helyi politikusa. A mostani állami támogatás folytatása a tavaly megkezdett támogatásnak. 2007-ben az önkormányzat ugyanis 3,3 millió lejt (891 ezer euró) kapott a repülőtér fejlesztésére azt követően, hogy a Wizz Air légitársaság infrastrukturális és műszaki-felszereltségi hiányosságokra hivatkozva összes járatát Kolozsvár határába, a szamosfalvi nemzetközi repülőtérre költöztette. Lokodi szerint a 16 millió lejes (4,3 millió euró) összköltségvetésből hiányzó összeget, vagyis 9,9 millió lejt (3,6 millió euró) az önkormányzat uniós források megpályázásából fogja pótolni. A Wizz-költözés hátterében Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármester szerint tulajdonképpen nem a légitársaság vezetői által hangoztatott felszereltségi hiányosságok álltak, hanem az, hogy drágult a repülőtér bérleti díja. Csegzi egyben a repülőteret működtető igazgatótanács tagja. Erre akkor került sor, mikor a Wizz Airrel megkötött szerződés értelmében lejárt a légitársaságnak az első két évi használatra nyújtott kedvezmény. Ezután a megyei tanács megemelte a díjakat, nem sokra rá pedig a lila repülőtársaság bejelentette

átköltözteti fapados járatait Kolozsvárra.

Borbély László fejlesztési miniszter múlt héten úgy nyiltakozott: a Wizz Air visszaköltöztetheti járatait Marosvásárhelyre. Borbély nyilatkozatát Csegzi a Krónika napilapnak úgy finomította, korántsem az összes, hanem egyedül a Budapest-Marosvásárhely járat újraindításáról van szó, legalábbis ez tűnik valószínűbbnek a tárgyalásokból.

Nem megoldás a budapesti járat újraindítása,

ezzel elsősorban a Malév utasforgalma, következésképpen pedig járatainak száma csökkenne – kommentálta a budapesti járat visszaköltöztetésének lehetőséget Lokodi Edit. Az önkormányzat arra tett ajánlatot a Wizz Airnek, hogy a Marosvásárhely-Barcelona, Marosvásárhely-London, illetve Marosvásárhely-Milánó járatokat hozza vissza – vázolta Lokodi a megyei tanács tárgyalási pozícióját. A járatok visszaköltöztetéséről egyelőre semmit nem tudni, az önkormányzat várja a Wizz Air válaszát – tájékoztatott a politikus.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!