Áprilisig van fedezete a Bechtelnek sztrádaépítésre

2008. április 10. – 21:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akadoznak a telekkisajátítások és nem tudni, májustól miből finanszírozzák a sztrádaépítést a Kolozs és Bihar megyei szakaszokon.

Bizonytalan májustól az észak-erdélyi autópálya építési munkálatainak finanszírozása: vagyis egyelőre csak azt tudni, hogy áprilisban tovább folytatódik a sztrádaépítés – közölte szerdán az MTI -vel Bogdan Sgârcitu , a munkálatokkal megbízott Bechtel kommunikációs igazgatója. A Bechtel reménykedik, hogy a kormány mihamarabb átutalja az ígért költségvetés-kiegészítést, ellenkező esetben leállnak a munkálatok. Az autópályák, országutak kezelésével és építésével megbízott állami vállalat (CNADNR) vezetősége már február végén jelezte:

elfogyott az észak-erdélyi autópálya építésére fordítható pénz.

Költségvetés-kiegészítést kértek a kormánytól, hogy az eddig folyósított 140 millió euró előleg után maradéktalanul kifizethessék az idei évre tervezett 440 millió eurót. A Bechtel képviselője szerint jelenleg olyan ütemben haladnak a sztrádaépítéssel, amilyent a rendelkezésükre bocsátott telek-felület lehetővé tesz. Hangsúlyozta:

a telek-kisajátítások terén komoly lemaradások vannak,

Bihar megyében például eddig a szükséges terület csupán egyharmadán dolgozhatnak. A kisajátítások lassúságának oka a pénzhiány – magyarázta. A szerződés értelmében az autópálya Kolozs és Bihar megyei szakaszait 2010 február végéig kell átadniuk, ehhez képest a CNADNR a Kolozs megyei, Aranyosgyéres és Gyalu közötti szakasz – 25 kilométer – befejezését idénre kérte. Sgârcitu hangsúlyozta: a Bechtel igyekszik eleget tenni a sürgetéseknek, de a kormánynak is meg kell találni a finanszírozás keretét. A közlekedési minisztérium (MT) korábban arról próbálta meggyőzni a közvéleményt, hogy költségvetés-kiegészítéssel hamarosan megoldja a sztrádaépítési munkálatok további finanszírozását. A Bors és Brassó közti 415 kilométer hosszú autópálya munkálatait 2013-ra tervezik befejezni. Költségeit eredetileg 2,2 millió euróra becsülték, a kormány utólag elismerte, a teljes szakasz megépítése akár ennek duplájába is kerülhet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!