Euro 4-es díjszabás széndioxidkibocsátás alapján

2008. február 20. – 19:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Memorandumban rögzítette a zöld tárca a gépjárműbeiratási díjak alapelveit. A díjszabás módjáról a kormány először az EB-vel egyeztet, majd közvitára bocsátja a várhatóan e hónap végén elfogadásra kerülő tervezetet.

Elfogadta a kabinet mai ülésén a Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Varujan Vosganian pénzügyminiszter által az új autóregisztrációs adórendszer kidolgozására benyújtott memorandumot. A dokumentumban újításnak számít, hogy a korábbi adórendszerre kidolgozott tervezethez képest az Euro 4-es besorolású gépjárművek esetében

figyelembe veszik a széndioxid-kibocsátás mértékét

is a regisztrációs díjak kiszámításánál. Korodi ezzel kapcsolatban korábban többször hangsúlyozta, az új autóregisztrációs adó a szennyező fizet alapelven nyugszik. A ma elfogadott dokumentum tartalmazza a pártok adórendszerrel kapcsolatos szempontjait, melyeket a pártok képviselői a PD-L bizalmatlansági indítványának tegnapi megvitatásakor fogalmaztak meg. Korodi Attila lapunknak a készülőben lévő tervezetről úgy nyilatkozott, az autóregisztrációs adó kiszámításánál alkalmazott alapelvek ugyanazok maradtak. Használt autók esetében a regisztrációs díjak kiszámításánál mérvadó marad a gépjármű évjárata és amortizációja, valamint a szennyezés mértéke, amit a motor hengerűrtartalma alapján állapítanak meg. Első lépésben az új számítási módszerről szóló tervezetet a kabinet bemutatja az Európai Bizottságnak (EB), még mielőtt a kormány sürgősségi kormányrendeletben szabályozná az új adóztatási rendszert – ismertette Korodi. Mint mondta, az EB-vel folyamatosan zajlottak a technikai jellegű egyeztetések adóügyben. A tervezet EB-vel való ismertetését követően az új adórendszert közvitára bocsátják – a lényeg Korodi szerint, hogy

az új regisztrációs díjakat eurokonform szabályok szerint állapítsák meg,

mivel ez a civil szféra és a pártok érdeke is. A mostani tervezet Korodi szerint a civilek adóval kapcsolatos észrevételeit is tartalmazza. A PD-L autóregisztrációs adóra képviselőházba benyújtott és elfogadott bizalmatlansági indítványa és a PSD szenátusban iktatott indítványa mellett, tegnap az állampolgárok regisztrációs adóval kapcsolatos beadványa is eljutott a kormányhoz és parlamentbe. A 120 ezer állampolgár által aláírt dokumentumban az aláírók a lakosság fizetőképességével arányos gépjármű-beiratási díj megállapítását kérik a kormánytól. Az RMDSZ a maga részéről ugyanezt szorgalmazta, Markó Béla elnök a regisztrációs díjak csökkentése apropóján korábban elmondta: az RMDSZ nem egy bizonyos százaléknyi, hanem a díj drasztikus mértékű csökkentése mellett foglal állást. A tárcavezető a Transindex nek beszámolt, a kormány eleget tesz a PSD szenátusban benyújtott bizalmatlansági indítványban megfogalmazott követelésnek is, tehát egyértelművé teszik, hogy a regisztrációs díjak nem az általános költségvetésbe, hanem külön a környezetvédelmi alapba folynak. Ami a Demokrata-Liberális Párt indítványba foglalt követelését illeti, miszerint a kormány a korábban behajtott regisztrációs díjakat fizesse vissza az adófizető állampolgároknak, erről a pénzügyminiszter elmondta:

a kabinet nem hajlandó visszafizetni nekik a beszedett adót.

Visszafizetésekről csak abban az esetben lehet szó, ha az állampolgárok adóügyben pert nyernek a kormánnyal szemben, s az EB kifizetésre kényszeríti az államot – szögezte le a pénzügyminiszter. Vosganian szerint az új adóztatási rendszerről szóló sürgősségi kormányrendeletet várhatóan még e hónap végén elfogadják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!