Strukturális Alapok: humán erőforrás hajrá

2008. február 18. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

117 millió euró jön idén az európai alapokból Romániába HR-fejlesztési projektekre. Civil szervezetek, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok egyaránt pályázhatnak, de bele kell húzni: egy hónapon belül lejár a határidő.

Európai biztosi és miniszteri jelenléttel hirdették meg azt a 16 pályázati kiírást , amely révén humán erőforrás fejlesztési projekteket kíván támogatni a munkaügyi minisztérium, európai (strukturális) alapokból. Vladimir Spidla foglalkoztatási, szociális ügyekért felelős és esélyegyenlőségi biztos, valamint Paul Păcuraru munkaügyi miniszter ez alkalommal jelentette be, hogy idén 177 millió euró (mintegy 6200 milliárd régi lej) áll azok rendelkezésére, akik életképes projektekkel tudnak előállni a pályázatok határidejéig. A pályázatokat a Humán Erőforrás Fejlesztése Operatív Program keretében hirdették meg. Az operatív program gyakorlatilag az a dokumentum, amelyet Románia dolgozott ki, az Európai Bizottság fogadott el, és amely hét évre (2007-2013) fekteti le azokat a prioritásokat és stratégiákat, amelyek révén az EU céljaival összhangban fejleszteni lehet az ország humán erőforrását és munkaerőpiacát.

Kik pályázhatnak? Mire?

Kiírásonként eltérő választ lehet adni mindkét kérdésre. Összességében civil szervezetek, kis- és középvállalkozások, önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. A támogatotásra kiírt alapok az általános oktatás, felsőoktatás, egész életen át való tanulás, doktori kutatás, oktatásból munkaerőpiacra való áttérés, vállalkozói kultúra, szociális partnerhálózatépítés, vidéki humán erőforrás és munkakörnyezet-fejlesztés, szociális gazdaság, munkaerőpiaci esélyegyenlőség területeit egyaránt lefedik.

Szűk határidő

Bár a projektek leadására egy hónap áll a pályázók rendelkezésére, az uniós kritériumrendszernek megfelelni nem éppen a legkönnyebb. Nem is annyira magával a pályázat megírásával adódhatnak gondok, hanem sokkal inkább utólag a támogatási szerződésben vállalt feltételekkel és az ebből származó elszámolási kötelezettségekkel. A pályázatban lefektetett projekt eredményei mérhetőek kell legyenek, a támogatással igen jól dokumentáltan lehet csak elszámolni, és öt éven keresztül bármely pillanatban betoppanhat egy ellenőr, hogy még egyszer megnézze, célszerűen költődött-e el az uniós állampolgár adófizetői pénze. Elméleti síkon az elmúlt tizenkét hónapban sok olyan felkészítő zajlott le országszerte, amely a kiírás előtti projektelőkszítést kívánta serkenteni, azonban (más frissen csatlakozott EU-tagállam példájából kiindulva) számítani lehet az alacsony projekt-részvételre. Előnyére azoknak, akik mégis felkészültek a pillanatra.

Premier: online pályázás

Szintén újításnak számít, hogy az eddigi romániai gyakorlattal ellentétben a romániai HEFOP irányító hatósága úgy döntött: online formában fogadja be az uniós alapokra vágyó fejlesztési projekteket. Kipróbáltuk, a pályázati rendszer viszonylag egyszerűen használható, a belépéshez szükséges regisztráció alig két percet vesz igénybe, a pályázó szervezet ezt követően állíthatja be profiljának részleteit. A letöltött adatmennyiség sem óriási, így a keskenysáv is lehetővé teszi az elektronikus űrlaptöltögetést. Az illetékesek szerint egy normál pályázat összeállítása három órát vesz fel, szakértői vélemény erről még nincs.

Kuriózum

Bár a HEFOP-ot az Európai Bizottság öt hónappal később fogadta el, mint egyéb – főleg infastrukturális fejlesztést támogató – operatív programokat, a program keretében mégis hamarabb hirdettek pályázatot, mint sok más területen. Az online pályázási rendszer is sejteti, hogy a pályázók egy viszonylag jól kidolgozott pályázati rendszerrel állnak szemben, vagyis alacsony a kiíró részéről azon bakik lehetősége, amelyek érthetetlenné teszik a pályázás teljes folyamatát. Az ellentétes esetre bőven volt példa a múltban. A pályázati felhívások rövid kivonataival, a támogatott tevékenységekről, projekttípusokról részletesebb anyaggal is jelentkezünk. A kiírások PDF formátumban elérhetők ITT .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!