Pótlék-körkép: 39 milliárdra segélyez az állam

2007. december 10. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjtól a fűtéspótlékig több mint 9 millióan részesülnek különféle társadalombiztosítási támogatásban Romániában. A gond az, hogy ezt 4,7 millió alkalmazott járulékából kell kifizetni.

Különféle segélyek, pótlékok és támogatások címén a romániai társadalombiztosítás (tb) összesen valamivel több mint 39 milliárd lejt fog kifizetni kilencmilliónál is több embernek 2008-ban – az összeg euróban számolva 2,17 milliárdra rúg. Viszont a tb-kassza befizetőinek száma nem éri el az ötmilliót, és az ő járulékaikból működik az állami nyugdíjbiztosítás is. A tb-kifizetéseket 13 törvény és rendelet szabályozza. Nyugtalítóan alacsony a foglalkoztatottsági arány és az alkalmazottak száma – derül ki a munka-, családügyi és esélyegyenlőségi minisztérium (MMFES) adataiból.

A nyugdíjakat külön költségvetési intézmény, az állami nyugdíjbiztosító pénztár folyósítja; a többi pótlékot és segélyt a munkaügyi minisztérium adminisztrálja. A jövő évi költségvetés tervezetében az áll, hogy a nyugdíjpénztár 31 milliárd lejt fizet különféle jogcímeken az időseknek, és az ideihez képest további egymilliárddal egészítik ki a szociális támogatásokat biztosító alapokat. Így az MMFES 14 milliárdos költségvetéséből csak 6,5 milliárdot kell segélyek kifizetésére elkülöníteni.

Az alkalmazottak száma kicsivel haladta meg

a 4,7 milliót a szeptember végi statisztikai adatok szerint. A tb ehhez képest 4,6 millió nyugdíjast és további egymillió téesz-nyugdíjast lát el, illetve további 3,4 millió főnek juttat 31 különféle címen támogatásokat.

A rendszerbe az hoz változást, hogy a MMFES jövő évtől egyetlen intézménybe, a Társadalombiztosítási Szolgáltatások Országos Ügynökségé be (ANPS) szervezi az összes segélyezési tevékenységet.

Tehát január elsejétől ez a kormányügynökség bonyolítja le a gyermeknevelési támogatások, az iskoláztatási támogatások, a fűtéspótlék, a fogyatékkal élők és családjaik támogatása stb. kifizetését. Az ügynökség külön 6,5 millió lejt fordít a szegény sorsú családok segélyezésére, melyet az országos szolidaritási alapból fizetnek ki.

Természeti katasztrófák, tűzvész és balesetek esetére tízmillió lejt különítenek el. A Romániában tartózkodó menekültek jövőtől a minimálbérrel egyenlő összegű segélyt kapnak fejenként – erre a célra az ügynökség várhatóan 267 ezer lejt fog kifizetni. De hány különféle címen kaphatnak az állampolgárok pótlékot-támogatást Romániában?

Családi és gyermeknevelési pótlékok:

– házassságkötési segély – iskolaköteles gyermekek támogatása – újszülöttpótlék – újszülötteknek járó kelengye – gyermeknevelési támogatás két (vagy három) éves koráig – havi gyermeknevelési kiegészítõ támogatás két (vagy három) éves koráig – gyermeknevelési támogatásban részesülõ szülõk társadalombiztosítási járuléka (ingyenes orvosi ellátása) – kiegészítõ családi pótlék – gyermeküket/gyermekeiket egyedül nevelõ szülõk támogatása

Fogyatékkal élők támogatása:

– 3-7 éves, fogyatékkal élõ gyermekek nevelési támogatása – havi nevelési támogatás a maximum 3 éves korú, fogyatékkal élõ gyermekeket nevelõ személyek részére, akik maguk is közepes vagy kiemelten súlyos fogyatékossággal élnek, és nincs más jövedelmük – havi nevelési támogatás a 3-7 éves korú, fogyatékkal élõ gyermekeket nevelõ személyek részére, akik maguk is közepes vagy kiemelten súlyos fogyatékossággal élnek, és nincs más jövedelmük – azon, maximum 3 éves korú, fogyatékkal élõ gyermek nevelõjének támogatása, aki nem illeszkedik a családi pótlékokat szabályozó 2005/148-as kormányrendelet elõírásainak keretébe – azon, 3-7 éves korú, fogyatékkal élõ gyermek nevelõjének támogatása, aki nem illeszkedik a családi pótlékokat szabályozó 2005/148-as kormányrendelet elõírásainak keretébe – költségtérítés a maximum 3 éves korú, fogyatékkal élõ gyermekeket nevelõ személyek részére, akik maguk is közepes vagy kiemelten súlyos fogyatékossággal élnek, és nincs más jövedelmük – havi segély a 3-7 éves korú, fogyatékkal élõ gyermekeket nevelõ személyek részére, akik maguk is közepes vagy kiemelten súlyos fogyatékossággal élnek, és nincs más jövedelmük – a fogyatékkal élõ gyermekek pótléka – a fogyatékkal élõ, HIV-fertõzött, AIDS-es gyermekek havi élelmiszerpótléka – a HIV-fertõzöttek és AIDS-betegek havi élelmiszerpótléka – a fogyatékkal élõk havi pótléka – a fogyatékkal élõk kiegészítõ támogatása – a súlyosan látászavaros vagy vak személyek kísérõjének támogatása

Fűtési segély:

– A távfûtéssel melegített lakások fûtési segélye – A gázfûtésû lakások segélye – A fával fûtött lakások segélye – Pénzbeli segély saját kazán vagy automata gázégõ beszerelésére

További segélyek és pótlékok:

– a nevelõszülõkhöz kihelyezett gyermekek pótléka – családoknak járó sürgõsségi segély természeti katasztrófa, tûzkár, balesetek esetén – külföldi gyógykezelés pénzbeli segélyezése – menekültek segélye – egyéb pénzbeli segélyek

A fenti listában a munkaügyi minisztérium költségvetéséből kifizetett pótlékokat-támogatásokat soroltuk fel. A tárca továbbá 595,7 millió lejnyi özvegyi pótlékot is kifizet jövőre. A háborús veteránoknak, illetve özvegyeiknek több mint 237 millió lej a járandósága. Az 1989 előtt politikai okokból üldözöttek (politikai foglyok) járandósága 221 millió, míg a nemzetiségük miatt üldözötteké 337,5 millió lej. Az 1989 decemberi forradalom hőseinek 143 millió lej jár összesen.

Ezenkívül az állam minden alkalmazottat a minimálbér megállapítása révén támogat, továbbá számos pótlékot és járandóságot a helyi tanácsok (önkormányzatok) költségvetéséből fizetnek ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!