Na most akkor ez pláza?

2007. december 1. – 13:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak azért nem jó a pláza kifejezést használni a Marosvásárhely központjában felhúzott üzletközpontra, mert a megnevezés le van védve, hanem mert ez az egész túl kicsi a pláza névhez.

Eszembe se jutna a Marosvásárhely központjában felhúzott épületre a pláza megnevezést használni, miután kedves olvasónk figyelmeztetett, hogy a pláza egy izraeli cég védjegye. De megsúgom: ha nem szólt volna, akkor sem plázáznék, mert ez az üzletközpont még full üzemmódban sem érdemli ki a pláza nevet, nemhogy így, hogy csak minden harmadik üzletet nyitották meg benne.

Ez egy új betegség.

Nem az üzletemberek befektetési lázáról, hanem a hülye újságíróról beszélek, aki másfél hónap alatt három üzletközpont megnyitóján vesz részt. Aztán meg hasonlítgat. Alapterületeket, bérbe adható területet, parkolóhelyek számát, mintha értene hozzá, vagy ez bármennyire is fontos lenne.

A Mures Mall pici – igaz, öt emeletes, de ez együtt sem teszi ki mondjuk a Polus Center egyik szárnyát, vagy a Iulius Mall egyik emeletét. Mégis van egy nagy előnye: a központban van, annyira, hogy ha központibb helyen lenne, akkor a kultúrpalotát vagy a polgármesteri hivatalt kellett volna beüzletesíteni.

A beígért boltok többsége

még zárva volt a tegnapi megnyitón, ez egyrészt követi azt a trendet, hogy az építkezési munkálatok csúszása ellenére is időben akarnak nyitni, másrészt nagyfokú átverés. Csak rá kell nézni a kiéhezett tömegre, amely képes mínusz fokokban órákig állni a bejárat előtt, a sajtótájékoztató végét (és az ezzel egyidejű bebocsátást) várva. Még szerencse, hogy volt akit szidalmazzanak közben – nevezetesen a sajtósokat, akik lazán sétálhattak ki-be.

Szóval sajtótájékoztató. Az útviszonyok és a makrancos ABS miatt lekéstük, de még így is bent voltunk öt perccel a tömeg előtt. Az egyik asztalon kaja-pia, a másikon néhány cetli – rajtuk többek közt Dorin Florea és a Matrix Investments igazgatója, Octav Paul Ros neve. Összefoglaljuk, amit biztosan elmondtak.

Florea: a Mures Mall a város új központja, egy ambiciózus projekt, amelynek eredményeként Marosvásárhely felsorakozik Románia nagyvárosai közé. Ez egy olyan hely, ahová nemcsak a város, de a környező települések és megyék lakossága is előszeretettel jár majd bevásárolni. Isten hozta a Mures mallt városunkban!

Ros: a Matrix Investments az ünnepek hónapjára rendkívüli ajándékkal köszönti Marosvásárhelyt. A Mures Mall tízezer négyzetméteren, ötven üzlettel várja vásárlóit. Ígérjük, hogy itt mindenki megtalálja a legmegfelelőbb karácsonyi ajándékot!

Valahogy így szólhattak

az avatóünnepség köszöntő beszédei, de hát ezek pr-szövegek, nem ezek a fontosak, hanem a kínálat, amelyen egyelőre nem lehet eligazodni. És ez nem a bőség zavara, hanem az a helyzet, amikor túl sok az ígéret a megvalósításokhoz képest: a beígért boltok többségének egyelőre nyoma sincs, és nem is néz ki úgy, mintha mondjuk napokon belül nyitnának.

A közlekedés nehézkes, a mozgólépcsők menetrendjének és menetirányának kikövetkeztetése komoly agytornát igényel, a mosdóban átnyúl az elválasztófal alatt egy kéz – szerencsére csak a takarítónő az, miközben kollégája közli vele: csak a látható foltokkal foglalkozzon, nincs most idő mindenre. Ahogy a kínálatot elnézem, napokon belül

lesz idejük bőven a sikálásra,

nem fogják a vevők zaklatni őket. A megnyitó csúcsa az este, koktélparti a highlife-nak, miközben a színház előtt felhúzott szabadtéri színpadon az Impact , a Magashegyi Underground és a Culture Beat váltja egymást.

Igen, a Culture Beat, akik 15 évvel ezelőtt egyszerre vagy 15 országban voltak listavezetők a Mr. Vain című dallal, aztán eltűntek cirka 15 évre, hogy most épp itt bukkanjanak fel. Van annak egy külön varázsa, hogy valaki

egyszerre képes

a refrént és a szólórészt énekelni, úgy hívják ezt, hogy playback, és a CB nagyon jó benne. Az énekesnőnek egyébként remek hangja van (bár arra nem sikerült rájönnünk, hogy ez az énekesnő az a tizenöt évvel ezelőtti énekesnő-e), hallottuk a hangpróbán, meg néha a koncerten is, amikor éppen nem refrént tátogott. S van három szaltó előre meg kettő hátra is, ez a mutatvány az animátorokra van bízva.

A Magashegyi Underground nem szaltózik a színpadon, náluk az a bűvészmutatvány, hogy mínusz fokban, hóesőben élőben nyomják, és ez valahogy meggyőzőbb, kár, hogy ez nem az a közönség, akit gagyislágereken kívül bármi mással meg lehetne győzni – véljük egészen az est végéig, aztán kiderül: mégsem volt igazunk, a tűzijáték is meggyőző számukra, és mi sem fanyaloghatunk, ez hangulatban már egészen szilveszteres, csak a pezsgők nem durrognak, meg ha lehet egy kérésünk, ennél enyhébb szilvesztert kérünk, és előre is kösz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!