Az agyonhallgatott űrlap, amivel az EU-ban kezeltetheted magad

2007. november 23. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A britek azért kérik, mert kilométeresek a várólisták, a romániaiak meg azért, mert a hazai kórházak katasztrofálisak. Ez az E112-es űrlap , amivel külföldön kezeltetheted magad.

Orvosok körében kering az a szerkesztőségünkbe is eljuttatott e-mail, amely azzal vádolja az állami egészségbiztosító pénztárat (CNAS), illetve az egészségügyi minisztériumot, hogy nem fordítottak gondot annak nyilvánosságra hozatalára, hogy a romániai betegek külföldön is igénybe vehetnek kórházi ellátást, amennyiben igénylik és megkapják a biztosítótól az erről szóló felhatalmazást. Az űrlap mindenesetre román nyelven letölthető a CNAS honlapjáról itt , más hasonló dokumentumokkal együtt (tömörített .doc, 16 Kb.) , de külön sajtóbotrány kellett ahhoz, hogy az orvosokban és a betegekben tudatosítsa a létezését.

A fő feltétel az, hogy a beteg a társadalombiztosítás ügyfele legyen. Az űrlap neve: E112. Kibocsátásának alapja az a gyakorlat, mely az Európai Unió tagállamai közt már több mint egy évtizede működik. Romániai állampolgárok január elseje, vagyis az EU-csatlakozás után vehetik igénybe ezt a lehetőséget.

Valószínűleg a hiányos tájékoztatás az oka,

hogy 11 hónap alatt alig 120 esetben igényelték a területileg illetékes egészségbiztosító pénztártól romániai betegek (vagy hozzátartozók) a külföldi gyógykezelés lehetőségét.

A CNAS eddig 80 kérelmet bírált el pozitívan. Az E112-vel olyan kórházi kezelés vehető igénybe az Unió 27 tagállamának valamely intézményében, amely szerepel a romániai egészségbiztosító alapszolgáltatási listáján, de hazai kórházak valamilyen oknál fogva nem tudják a beteget ellátni, vagy a várakozási idő súlyosbítaná a beteg állapotát.

Az sem reménytelen eset, ha olyan különleges gyógymódról vagy krónikus betegségről van szó, mely nincs a biztosító alapszolgáltatási listáján: ilyenkor az egészségügyi minisztérium külföldi kezelések program ját lehet igénybe venni. Ebbe a körbe tartozik például egy olyan hi-tech vizsgálat elvégzése, amelyre a romániai kórházakban nincs felszerelés, a szervátültetés vagy szövetpótlás, illetve az olyan súlyos betegségek, melyekre Romániában nem érhető el gyógymód stb.

Vendégmunkásoknak is jár

Az E112-es ûrlapot azoknak a jogtisztán dolgozó munkavállalóknak és családtagjaiknak is kibocsátja a CNAS, akik egy másik EU-tagállamban a társadalombiztosítási rendszer ügyfelei lettek, és az ottani tb felhatalmazta õket arra, hogy állandó lakhelyüket abba a tagállamba helyezzék át, ahol dolgoznak.

Az E112 hasznának

egyik példája egy négyéves kislány, Maria Diana Băcoanu operációja. Hat hónapos korában fedezték fel az orvosok, hogy a légcsövében levő duzzanat miatt nem tud rendesen lélegezni. Édesapjának elmondása szerint akkor a romániai orvosok azt közölték a szülőkkel, csak három-négyéves korában vállalkoznak az operációra – ha túléli addig is.

Végül a Vöröskereszt segítségével találtak egy olaszországi klinikát, ahol minden további kommentár nélkül megműtötték az idén. A szolgáltatást az E112 birtokában vették igénybe, számolt be a Realitatea hírtévé.

Az uniós gyógykezeltetésnek az az előnye, hogy amennyiben a beteg tagja a törvényes társadalombiztosítási rendszernek az Európai Gazdasági Térség hez (EGT) tartozó országok valamelyikében (a térség tagja mind a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechstenstein és Norvégia) vagy Svájcban, akkor jogosult lehet a külföldi gyógykezelés költségeinek megtérítésére. (A szerkesztőségünkbe eljuttatott e-mail szerint román állampolgároknak a külföldi kezelés 70 százalékát téríti a CNAS.)

Az állampolgárság visszatérítési szempontból lényegtelen,

csak az számít, hogy jogszerűen lakhellyel rendelkezzen az illető a 27 uniós tagország valamelyikében (vagy Izlandon, Liechstensteinben, Norvégiában és Svájcban).

Ebben a cikkben azért van szó elsősorban kórházi ellátásról, mert a gyógykezelés fogalma tágabb. Az uniós együttműködés keretében természetbeni ellátásokról beszélnek. Ezek magukban foglalják az orvosi és fogászati ellátást, a gyógyszerellátást, a kórházi ellátást, valamint e szolgáltatások költségeinek közvetlen térítését.

Az alapelv tehát az, hogy a beteg ellátásának költségeit csak akkor téríti meg az egészségbiztosító, ha annak az országnak a társadalombiztosítási rendszere, ahol a beteg biztosításban részesül, támogatja a kérdéses kezelést. A gyógyfürdőt például egyes országokban támogatja a társadalombiztosítás, más országokban nem – tehát mielőtt nekivágna az útnak az ember, érdemes tájékoztatást kérnie az egészségbiztosítótól vagy az orvosától.

Az E112 kibocsátását az egészségbiztosító nem tagadhatja meg senkitől, miután kiderült, hogy a betegnek van társadalombiztosítása, és az is, hogy nem lehetne időben kezelni Romániában. Fontos szempont, hogy a beteg utaztatható állapotban legyen.

A kérelemhez a beteg állapotáról szóló orvosi jelentést kell csatolni. Fontos, hogy az űrlapot a beteg (illetve a hozzátartozója) még a külföldi kezelés betervezése előtt igényelje – utólag csak sürgősségi esetben kapható meg az engedély.

Fontos szempont,

hogy a biztosító nem utasíthatja vissza a kérelmet pusztán arra hivatkozva, hogy a külföldi kezelés várhatóan költségesebb lesz, mint a hazai. Az elv az, hogy ha a biztosítottnak orvosi szempontból elfogadhatatlanul hosszú ideig kellene hazájában a kezelésre várakoznia, akkor a külföldi kórházi számla nagysága nem lehet szempont.

A beteg akkor sem veszíti el a jogát a költségtérítésre, ha mondjuk első körben nem kapta meg az engedélyt, de mégis külföldön kezeltette magát, és utólag kapta csak kézhez az E112-es jóváhagyást. Az Európai Bíróság 2001 júliusában már döntött egy hasonló esetről: ilyenkor a betegnek ki kell fizetni azt a pénzt, ami a kérelem azonnali engedélyezése esetében járt volna neki.

Az sem tragédia, ha valakinek elutasították a kérelmét, fellebbezett emiatt, de közben igénybe vette a külföldi kezelést. Ha valaki nem várja be a fellebbezés eredményét, ez önmagában nem lehet ok a költségtérítés elutasítására – áll az Európai Bíróság egy 2004. márciusi ítéletében .

Felvetődik a kérdés, hogy miért van szükség egyáltalán erre az űrlaposdira? Az indolás: az Európai Bíróság megállapította, biztosítani kell, hogy az egyes országok képesek legyenek előre tervezni a kórházi kezelések iránti igények nagyságát és az ellátáshoz szükséges kórházi infrastruktúrát, különösen annak földrajzi eloszlását.

Az országok feladata, hogy megfelelő és állandó hozzáférést biztosítsanak a kiegyensúlyozott, jó minőségű kórházi ellátáshoz, s eközben a kezelések költségeit a pénzeszközök, az emberi és műszaki erőforrások körültekintő felhasználásával alacsonyan tartsák.

Az egész procedúrát

természetesen csak azoknak kell végigcsinálniuk, akik kifejezetten kezelés céljából utaznak egy uniós tagállamba. Akit útközben váratlanul ér baleset vagy betegség, annak a kórházi költségeit az európai egészségbiztosítási kártya fedezi, amit érdemes utazás előtt kiváltani. (Erről lásd korábbi összeállításunkat.) Az E112 igénybevevését folyamatábrán is át lehet tekinteni – letölthető az Európai Bizottság oldaláról itt . (.pdf, 81 Kb.)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!