Robbanás előtt az online jegyárusítás piaca

2007. július 11. – 20:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy boom néhány hónap múlva várható, de már érezhető az előszél. Korszerűtlen jogszabályok, nehézkes megoldások és sikersztorik. Körkép és interjú a Bilete.ro igazgatójával.

Tőlünk nyugatabbra évek óta praktikus szolgáltatás és jól jövedelmező biznisz, Romániában az utóbbi egy évben kezdett beindulni az online jegyeladás. Az idén megrendezett jelentősebb események plakátjain rendszerint szerepel legalább egy (de van olyan is, amelyiken féltucat) ilyen profilú cég logója. A látványos nyomulás ellenére a rendszer még csak most van kiépülőben, a bonyolult szabályozás miatt csak egy cég (a Bilet.ro ) alkalmazza a legegyszerűbb megoldást, amelynek lényege, hogy online rendelés és fizetés után az ügyfél kap egy vonalkódot tartalmazó .pdf dokumentumot, amit kinyomtatva elvisz a rendezvényre, és ott jegyre vagy karkötőre váltja. A vonalkódot otthon is ki lehet nyomtatni, de a Flamingo boltjaiban is lehetőség nyílik erre. A cég a rendezvényen beléptetéssel is foglalkozik, így valóban megkönnyíti a szervezők munkáját. A jegyeladásra vonatkozó jogszabály 2002-es keltezésű, és természetesen

meg sem említi az online jegyeladást.

A rendelkezés szerint a rendezvényszervezőnek kötelessége minden eladásra szánt jegyet bevinnie a polgármesteri hivatalba, ahol lepecsételik azokat – később a megmaradt jegyekkel igazolja, hogy mennyit adott el – ezek után 5%-os jegyadót kell fizetnie. Az izlandi sikerreceptet Romániában életbe léptető cég úgy tudta megkerülni, hogy akkreditáltattak egy olyan rendszert, amelynek keretében terminált létesítettek az adóhatóságnál (ANAF), amin követni lehet az összes tranzakciójukat. A Bilet.ro egyébként indulásakor a Divertá val tervezett közös jövőt – a két cég együtt az ország legnagyobb jegyterjesztőjévé válhatott volna, de a közel nyolcvan üzletet működtető Diverta meggondolta magát, és létrehozta saját online jegyboltját, a TicketPoint -ot, amelynek legnevesebb kliense jelenleg a Félsziget Fesztivál , amely először idén veszi génybe ilyen szolgáltatást.A fesztivál gazdasági igazgatója, Lokodi Csaba elmondta a Transindex nek: elsősorban az szólt a TicketPoint mellett, hogy a rendezvény régóta együttműködik a Divertával, és – bár másokkal is tárgyaltak – velük sikerült a legkisebb jutalékban megállapodniuk. A TicketPoint rendszere elég nehézkes: a jegyet futárral küldik ki (borsos kézbesítési díjért), vagy a vásárló kiválaszthatja, melyik Diverta boltban akarja felvenni azt.

A vásárlók számára egyszerűbb, vonalkód-nyomtatásos megoldás akkreditáltatásán jelenleg egy másik cég, a német InterTicket romániai szárnya is dolgozik. Értesüléseink szerint ők a Şapte Seri programajánlóval fognak együttműködni, és a Carrefour marketekben, illetve az OMV benzinkutaknál is lehetőséget nyújtanak a vonalkód kinyomtatására. Az InterTicket Európa egyik legnagyobb jegyforgalmazója (többek közt a Sziget is klienseik közé tartozik), így megjelenésük

felforgathatja a hazai piacot.

A különböző szolgáltatások, megoldások mellett nagyon fontos szempont a megbízhatóság is. A Bilete.ro az egyik legrégebbi szereplő ezen a piacon, és jelenleg a legnagyobb is. A cég igazgatóját, Andreea Petrescu t a Bilete.ro -t működtető The Logistic Department bukaresti székhelyén kerestük fel.

Az Unirii sugárúton, egy tömbház hetedik emeletén található iroda elsőre teljesen átlagos kiscég benyomását kelti. A legnagyobb helységből azonban lépcső vezet fel – a nyolcadik emelet is az övék, ott fogad a rendkívül közvetlen és barátságos Andreea. A háttérben díjak, nagyobb események bekeretezett, aláírt plakátjai.

- Mekkora jelenleg a hazai online jegyeladási piac? Hány százalékát értékesítik az interneten az összes eladott jegynek?

– A romániai online jegyeladási piac állandó fejlődésben van. Hogy meg tudjuk állapítani az általad kért százalékarányt, szükségünk lenne egy statisztikára – de ez nem létezik az országban. Ebből következik, hogy semmilyen számadatot nem támasztanak alá hivatalos mérések.

- A Bilete.ro az egyik nagyhal ezen a piacon. Mennyi a tiétek belőle ?

– Egy esemény össz-jegyeladásából a cégünk körülbelül 10-30%-ot értékesít. A határok közti nagy eltérések több tényezővel magyarázhatóak: a rendezvény fontossága, célcsoportja, a jegyárusítás időtartama, a jegyek ára.

- Ez az év tele van nagy rendezvényekkel, főleg ami a fővárost illeti. Mennyire érzitek ezt?

– Az üzleti forgalom megkétszereződött tavalyhoz képest, ez látszik a Bilete.ro-n jelen levő rendezvények és az eladott jegyek számán, valamint az ügyefeleink számán is.

- Évente hány különböző rendezvényre értékesítetetek jegyeket?

– Tavaly, amikor a tevékenységünket kezdtük, körülbelül 60 eseményre (fesztiválok, koncertek, előadások, focimeccsek) adtunk el jegyeket. Idén csak az első hat hónapban 70 rendezvényre árusítunk-árusítottunk jegyeket – tehát megduplázódott az események száma. Ezeknek a rendezvényeknek a 90%-át Bukarestben szervezik.

- Természetessé vált a nagyobb rendezvények szervezői számára, hogy igénybe vegyék a szolgátatásaitokat (vagy más online jegyirodákét)?

– 2007-ben már természetes, hogy az online jegyeladás se hiányozzon egyetlen rendezvény receptjéből sem. Szoros kapcsolatot ápolunk a rendezvényszervezőkkel, és nem úgy tevődik fel a kérdés, hogy ki keres meg kit.

-Kik vásárolnak nálatok?

– A Bilete.ro ügyfelei 18-45 év közöttiek, kis-, közepes- vagy nagykeresetűek (a jegyárak 10 és 500 lej között mozognak), és az ország minden sarkából lehetnek – igaz, nagyobb a bukarestiek aránya.

- Mekkora az érdeklődés a külföldi események iránt, és fordítva: mekkora a külföldiek érdeklődése a hazai rendezvényekkel szemben?

– Egyre több romániait érdekelnek a külföldi koncertek – és ez látszik az európai koncertjegy-igénylések növekedésén. A külföldiek a nagy koncertekre jönnek, például FatBoy Slim re vagy a Rolling Stones ra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!