Capital-top: már két román dollármilliárdos van

2006. november 15. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1,39-1,6 milliárd dollár közötti vagyonával Iosif Constantin Drăgan a legvagyonosabb román. A leggazdagabb romániai magyar változatlanul Teszári Zoltán .

1,39-1,6 milliárd dollár közötti vagyonával az Olaszországban élő Iosif Constantin Drăgan Románia leggazdagabb üzletembere. Drăgan egyetlen év alatt vált dollármilliárdossá: miközben tavaly Ion Ţiriac vagyonát egymilliárdra becsülték, Drăgannak csupán 850 millió dollárja volt. A Capital 300-as toplistáján tavalyi első helyezett Ion Ţiriac idén második helyre csúszott, bár vagyona szépen gyarapodott, egymilliárdról 1,2-1,5 milliárdra.

Épp a milliárdos küszöb alatt Gigi Becali vagyona. A futballmágnás-politikusnak egyetlen év alatt sikerült megdupláznia vagyonát, a 2005-ben hetedik helyre elegendő 400-450 millió helyett idén a harmadik helyet jelentő 900-950 millió dollárra értékelték összvagyonát.

Őt 850-900 millió dollárral Sorin Ovidiu Vântu követi. Az ötödik leggazdagabb romániai a vendéglátóiparban és médiában érdekelt Păunescu család (830-850 millió dollár), akiket a Micula testvérek (750-770 millió dollár) követnek.

A hetedik Ioan Niculae (600-700 millió dollár), a nyolcadik Dinu Patriciu (550-600 millió dollár), kilencedik a Voiculescu család (500 millió dollár), míg George Copos 420 milliós vagyona a tizedik helyre volt elegendő.Az ország 300 leggazdagabb személyét felsorakoztató Capital toplistára

a tavalyi 14 után 11 romániai magyar került fel.

Számuk azért csökkent, mert míg tavaly az utolsó helyezettek vagyona 7 millió dollár körüli volt, addig idén a bejutáshoz legalább 10 millióra volt szükség.

Akárcsak egy évvel korábban, idén is Teszári Zoltán a leggazdagabb romániai magyar. Az RCS&RDS tulajdonosának vagyona röpke egyetlen év alatt 180-190 millió dollárról 220-230 millióra gyarapodott.

Tavaly még csupán a negyedik leggazdagabb romániai magyar volt a jelenleg 60 millió dollár fölött rendelkező kolozsvári Urasi Béla. Ő az Astral Telecom egyik volt részvényese, jelenleg pedig a Transilvania Bankban bír egy 3,5 százalékos tulajdonrészt – amit 40 millió dollárra értékelnek a Capital szakértői.

Mi szerint állapítják meg a vagyont?

A vagyonok megállapításakor egyébként a pénzügyi, gazdasági szakértõk a 2005-ös év végi mérleg számadatait vették figyelembe. Azonban nem hagyták figyelmen kívül az üzleti eredmények 2006-os alakulását sem. A cégfelmérésre szakosodott vállalatok módszereit alkalmazva – az üzleti forgalom, a bruttó, valamint a nettó jövedelem és a szakterületre jellemzõ mutatók alapján – számoltak, egyes üzletek esetében pedig az aktívákat is bekalkulálták a végösszegbe. Az esedékes tartozásokat ugyan szem elõtt tartották, azonban a folyó és átütemezett tartozásokat nem vonták le az értékbõl. Az ingatlanok értékét a piaci árra és a szakértõk felbecsülésére alapozták.

Harmadik helyre csúszott a tavalyi másodikról a székelyudvarhelyi Verestóy Attila. Az ő 53-54 millió dolláros vagyonát a faipar, az élelmiszeripar, az értéktőzsde, valamint az ingatlanberuházások gyarapították. Miközben tavaly csupán nyolcadik helyen álltak a romániai magyar vállalkozók rangsorában, idén negyedik helyre sorolták be Fodor Zsolt ot és feleségét, Silviát, az EuroGSM tulajdonosait. Ez úgy volt lehetséges, hogy a házaspár

egyetlen év alatt megkétszerezte vagyonát:

a tavalyi 22-23 millió után idén 45-50 milliójuk van. A Domo egyik tulajdonosa, Szarvadi Loránd és felesége, Zsuzsanna a maguk 40 millió dollárjával az ötödik legtehetősebb erdélyi magyarok. A hatodik leggazdagabb Bába György kézdivásárhelyi vállalkozó, a Cosmo üzletláncot működtető Primex cég tulajdonosa: ő 20 évesen kezdte, mára, 37 éves korára 38-39 millió dolláros vagyonnal büszkélkedhet.

A hetedik helyezett – akárcsak tavaly - Pászkány Árpád kolozsvári üzletember a maga 35-40 millió dollárjával. Nyolcadik a szintén Domo-tulajdonos Hegedűs Ferenc , vagyonát 32 millió dollárra becsülték. Hegedűs egyébként már nem vesz aktívan részt a háztartási gépeket forgalmazó üzletlánc mindennapjaiban, Eurocolor néven ugyanis egy festékeket forgalmazó vállalatot indított, s főként ezzel foglalkozik.A kilencedik helyet kiérdemlő Kurkó János György idegenforgalmi és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó üzletember 23 millió dollár fölött diszponál. László János nak, a székelyudvarhelyi Impar cégcsoport, illetve a Küküllő szálloda tulajdonosának a tavalyi 12-13 millióról 20-21 millió dollárra gyarapodott a vagyona. Kovács Zoltán temesvári üzletember sajtóorgánumok, nyomdák, reklámcég működtetése és ingatlanberuházások révén 11-12 millió dollárról 19-20 millióra növelte vagyonát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!