Kis romániai magyar szociális valóság

2006. szeptember 27. – 12:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nevelési-oktatási támogatásért folyamodók esetében átlagban havi 190 RON jut egy családtagra. A családok egyharmada kizárólag csak élelemre tud költeni.


Könyvformában jelent meg az Iskola Alapítvány által adminisztrált nevelési-oktatási támogatások kiértékelése. A kötet egy kérdőíves felmérés kiértékelését is tartalmazza. A megkérdezettek azok a családok, akik részesültek a hivatalos nevén Szülőföldön magyarul program támogatásában. Ezt teljes egészében a magyar állami költségvetés folyósítja, ez a határon túli támogatások legjelentősebb, több, mint három és félmilliárd forintos tétele.

Anyagi helyzet

Az átlagosnak számító családi havi jövedelem 696 RON. A leggyakoribb az 1000 RON-os jövedelem. Átlagot vonva az egy családtagra eső havi jövedelem 190 RON. A leggyakoribb a 200 RON-os egy családtagra jutó jövedelem.


Család





Nevelési-oktatási támogatás



a felmérésrõl

Az Iskola Alapítvány 3000 szülõ számára juttatott el kérdõívet, reprezentatívnak tervezett minta alapján. A visszaküldési hajlandóság növelése érdekében a kérdõív mellé felbélyegzett válaszborítékot mellékeltek. A lekérdezésre 2006. március 14. és március 31. között került sor. A kiküldött 3000 kérdõívbõl 2110 értékelhetõ adatokat tartalmazott. Az adatokat régió valamint településtípus szerint (város, falu) súlyozták. A kutatási jelentést Mohacsek Magdolna állította össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!