Mi kellett a dél-tiroli autonómiához? Végigtárgyalt évtizedek és az adók 90%-a

2006. szeptember 6. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évszázados polgári-kapitalista hagyományok és jogállamiság szükséges ahhoz, hogy egy dél-tiroli lakosra ötször annyi GDP essen, mint egy székelyföldire.

1946-tól 1992-ig tartó intenzív lobbizás, aláírásgyűjtések, tömegtüntetések, de főleg végeláthatatlannak tűnő tárgyalási fordulók után jutott el Olaszország Trentino Alto Adige/Südtirol tartománya, hogy ma adóbevételeinek 90 százalékát önállóan kezelheti (a kétnyelvű név Dél-Tirol hivatalos, alkotmányban rögzített neve).

EXTRAGYORS GAZDASÁGI FEJLŐDÉS

Az autonóm régió mára az ország egyik leggazdagabb tartománya, az Itália motorjának számító Észak-Olaszország Ausztriával szomszédos vidékeként. A 7400 négyzetkilométeres autonóm tartományban 459 ezer ember közül 229 ezernek van kereső foglalkozása. A munkanélküliség alig 2 százalékos; a társrégió Trentinó ban 4,5, Tirol ausztriai részében 2,8 százalék.
SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEI: 1 Mi kell a székelyföldi autonómiához? Pénz, pénz, pénz >> 2Mi nem árt a székelyföldi autonómiához? Külföldi tőke és know-how >> 3Szegényesek a területi autonómiás gazdasági elképzelések >>

A tartomány egy főre eső összterméke (a helyi GDP, a „prodotto regionale lordo” )26 ezer 400 euró, aszékelyföldi 3935-hözképest. (Ausztria egy főre eső összterméke 26200, Olaszországé 22 400 euró).

Dél-Tirolban lépten-nyomon láthatók a jólét jelei a turisták beszámolója szerint. A tartomány az 1972 januárjában életbe lépett második autonómia-statutum nyomán rendkívül gyors gazdasági fejlődésen ment keresztül, többek között a kiváló földrajzi adottságok kihasználásával, a tartományi önállóság erős hagyományaira alapozva ( az adatsorokat lásd itt ).

Ennek a hagyománynak a gyökerei erősen középkoriasak. A „ terra in montibus ”-t, a „hegyek közti tartományt” meglehetősen önálló egyházi birtokként kormányozták a Brixen-Bressanone-i és a trentói püspökség fennhatósága alatt, melyek speciális és törvényi szempontból meglehetősen bonyolult kapcsolatban álltak a tiroli grófokkal.

ÉVSZÁZADOS KAPITALIZMUS

„A régiót hosszú ideje – és jelenleg is – az anyaföldhöz való erős ragaszkodás és az önkormányzás vágya jellemzi” - ezzel a veretes mondattal jellemzi a térség történelmét a Tirol-Dél-Tirol/Alto Adige-Trentino eurorégió honlapja . Ez nem is tűnik olyan különösnek, hiszen Olaszország köztudottan a korai kapitalizmus motorjaként működő, kereskedő városállamok, az apró grófságok és hercegségek világa volt (lásd a történelmi összefoglalót összeállításunk végén).

A fejlődéshez nagyban járultak hozzá azok a dél-tiroli osztrákok, akik az 50-es és a 60-as években robbanásszerűen fejlődő német gazdaság kivándorlásra késztetett; de akik később tőkét, kapcsolatrendszert és

tudást importáltak vissza a tartományba, miután visszatelepedtek.

A dolgozók többsége a mezőgazdaságban, az iparban, a kereskedelemben dolgozik, vagy szabadfoglalkozású. Különösen fontos szerepet játszik a szolgáltató szektor: a turizmus fejlettségét jól jellemzi, hogy Olaszország szállásadásból és hotelekből származó bevételeinek 8%-a Dél-Tirolból származik. A kézműves ipart leginkább a bútorgyártás, az építkezési, festő-burkoló, vezetékszerelési szolgáltatások, a húsfeldolgozás és a kis pékségek jellemzik.

A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás kiemelt szerepét jelzi, hogy Dél-Tirol exportjának kicsivel több mint 25%-át az élőállat- és az élelmiszer-kivitel teszi ki. Legdinamikusabban a vegyipari termékek, majd az élelmiszer kivitele bővült 1998 és 2003 között, 145, illetve 136%-kal (lásd az Eurorégió letölthető jelentését ). A munkanélküliségi ráta a tartományban szinte 5%-kal alacsonyabb az olasz 6,8 és 4-gyel az osztrák 6%-os értékhez képest.

POLITIKAI HÁTTÉR

Az autonómia politikai értelemben arra alapszik, hogy a dél-tiroli polgároknak nyilatkozniuk kell arról, melyik etnikai csoporthoz tartoznak. A 2001-es népszámlálás szerint a lakosság több mint kétharmada (68%-a) németül , 28%-a olaszul beszél, míg 4% anyanyelve a rétoromán eredetű ladin.

A közhivatalokat nemzetiségi kvóták szerint osztják, további feltétel, hogy a pályázónak németül, olaszul egyaránt beszélnie kell. Az iskolarendszer fejlett kétnyelvűségét a különösen jó finanszírozás biztosítja; a kölcsönös nyelvismeretre alapozva nem nehéz biztosítani, hogy a hivatalokban minden dokumentumot olaszul és németül is előállítsanak.


Közigazgatásilag Dél-Tirol 116 törvényhatóság ra (municipality ; önkormányzat ) oszlik, mindenik egy körzet része a hét közül – a kivétel Bozen/Bolzano , mely külön körzetet alkot. Mindenik önkormányzatot belső szabályzata szerint a polgármester vezeti, a politikai-adminisztratív és ellenőrző szerv a helyi tanács. Az adminisztratív feladatokat a polgármester vezetésével az önkormányzati bizottság látja el. A 3000-esnél kisebb lélekszámú önkormányzatnak maximum 15, a százezresnek legtöbb 50 tanácsosa lehet.

A helyi önkormányzat tartja fent és működteti az úthálózatot, biztosítja az energia- és vízellátást, a közvilágítást és helyi érdekű befektetési tervek révén promoválja saját hatáskörében a gazdaságot. A vendéglátóipari szabályozást is az önkormányzatok látják el; iparűzési és ingatlanadót szednek, de az önkormányzatok többségének költségvetése inkább a tartományi támogatásból áll össze.

RÉSZLETES AUTONÓMIA-TÖRTÉNET

Dél-Tirol stratégiai fontossága – hídfőállást képez az Itáliai-félszigetre – tíz évszázaddal ezelőtt is nyilvánvaló volt a frank birodalom , majd a német-római császárság urai számára. A tartomány nagyobb része a trentói, illetve a Brixen-Bressanone-i püspökségek birtoka volt a 14. század elejéig (a középkorban a püspöki címet gyakran kapták meg szolgálataikért világi méltóságok; mivel a lényeg a birtok bevétele volt, a püspök gyakran nem is élt birtoka területén).

Ezután a tiroli gróf és 1343-tól a bajor herceg tulajdona lett. A tartományt a Wittelsbach hercegi család adományozta a Habsburgoknak. Dél-Tirol 1918-ig Habsburg fennhatóság alatt állt, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik tartományaként lett az 1. világháború egyik hadszíntere (az 1915-ös, különösen kemény télben elhunyt katonák tetemei még most is előbukkannak a hórétegek alól).


Dél-Tirolban 1922-től az erősödő fasiszta mozgalom hatására életbe léptek az olaszosító intézkedések: minden helység olasz nevet kapott, a neveket is lefordították, vagy olasz megfelelőt találtak ki. A folyamat felgyorsítása és az olaszok betelepítése a 30-as években Mussolini nevéhez fűződik. 1939-ben Hitler és Mussolini abban egyezett meg, hogy a dél-tiroli német lakosság választhat:

vagy kivándorol a Német Birodalom területére, vagy el kell fogadnia az olaszosítást.

A maradást választókat ( „Dableiber” ) a távozók tartották árulónak; a távozókat ( „Optanten” ) a maradók nácizták le. A két diktátor megegyezését teljesen nem hajtották végre. 1945-ben a Dél-Tiroli Néppárt ot (SVP) szinte teljes egészében a Dableiber-ek alapították.

Miután a szövetségesek 1945 őszén a dél-tiroli autonómia-követelést elutasították, csak a két ország közötti közvetlen tárgyalások útján lehetett kialkudni a megegyezést, melyet a párizsi béketárgyalások keretében írt alá 1946 szeptemberében De Gasperi olasz kormányfő és Gruber osztrák külügyminiszter, az olasz békeszerződés részeként.

Az első autonómia-statutumot

1948-ban fogadták el, de úgy, hogy Dél-Tirol a nagyobb Trentino régió részeként kapott önállóságot, így az egész tartományt nézve olasz lett a többség. A németek körében egyre nőtt az elégedetlenség. Az első bombamerényletet 1957-ben követték el. A dél-tiroli kérdést 1959-ben vitte az ENSZ elé Bruno Kreisky osztrák külügyminiszter. 1961-ben újabb bombamerénylet-sorozat következett.

A 137 intézkedésből álló törvénycsomag, azaz a második statutum kialakítása kilenc évig tartó olasz-osztrák tárgyalássorozat eredménye, melyet 1969-ben fogadott el az SVP, majd 1972 januárjában lépett életbe. További húsz évnyi tárgyalás után az olasz kormány 1992 áprilisában jelentette be az osztrák félnek, hogy a második statutumot teljesen gyakorlatba ültették. Az osztrák szövetségi kabinet 1992 június 11-én közölte hivatalosan az ENSZ-szel, hogy a konfliktus lezártnak tekinthető.

A „dinamikus autonómia” elképzelés jegyében, 2001 februárjában, illetve novemberében két újabb reformcsomag lépett életbe. Lényeges elemek: az autóm régió két egyenrangú tartományból, Trentinóból és Dél-Tirolból áll; a régiónak joga van az olasz kormányzat jóváhagyása nélkül saját választási rendszerén változtatni; a helyi törvényeket Róma csak az alkotmánybíróságon támadhatja meg stb. ( további részletek itt ).

Ami gazdaságpolitikai szempontból

figyelemre méltó: a tartomány olyan kompetenciákat kapott a kereskedelmi és ipari szabályozás terén, melyek túlhaladják a statutum hatáskörét, a régió vezetősége az eddiginél több területen vezethet be gazdasági és szociális reformokat.

Mindez abban a kontextusban értelmezendő, ahogy az olasz állam 1995-től fokozatosan egyre több jogkört delegál úgy általában a régiók szintjére. Noha még pár jellemzőt teljesítenie kell, míg Olaszországot szövetségi államnak lehetne nevezni, de a decentralizáció így is meglehetősen előrehaladott állapotban van.

Trentino Alto Adige/Südtirol autonóm tartomány jogkörei

Helynevek, mûvészeti és etnikai értékek védelme, helyi adók, építkezési tervek és beruházások, középítkezés, tájvédelem, katasztrófavédelem, alpesi legeltetés és a helyi állat- és növényállomány védelme, legeltetési és fakitermelési jogok, a kisvállalkozások, kézmûves mûhelyek mûködésének szabályozása, bérlakásépítés, piac- és vásárszervezés, bányászat, vadászat, halászat, szállításügy, turizmus és vendéglátóipar, közegészségügy, óvodák és szakközépiskolák mûködtetése, az egyéb iskolaépületek fenntartása. 1995-tõl a régió hatáskörébe került át az állami úthálózat és ingatlanállomány, és általában bõvült a tartomány jogi illetékességi köre, például a tartomány köti a munkaszerzõdést a közoktatásban dolgozókkal. Ekkor alakult meg a Dél-Tiroli Egyetem is.
A régió bizonyos mértékben behatárolt jogkörrel szólhat bele a közoktatás kérdéseibe. Az önkormányzatok határát nem módosíthatja, korlátozott jogkörökkel bír a telekkönyvi hivatalok, a tûzoltóság és a kereskedelmi kamara testületeinek mûködésében.

Ami a közeljövőt illeti, további szempont, hogy mivel a dél-tiroli társadalom legfőbb jellemzője az etnicitás, így más jellemzők, mint például a társadalmi osztály, az iskolai végzettség, a politikai nézetek vagy az anyagi helyzet mind ennek rendelődnek alá. A német (és a ladin nyelvet beszélő), illetve az olasz csoportok párthuzamos társadalmi struktúrákat építettek ki az óvodáktól, iskoláktól kezdve a politikai pártokon, kereskedelmi kamarákon keresztül a közkönyvtárakig, ifjúsági és sportklubokig és médiaintézményekig. Az egyházak is monoetnikus jellegűek.

Az etnikailag megosztott kormányzás

fenntartása mindkét fél politikai érdeke, így a történelmi megbékélés még mindig nyitott kérdés. Az etnikumok közti együttműködés vezetne el a béke második szintjére – jegyzi meg Dél-Tirol esete című, angol nyelvű tanulmányában Jens Woelk , a trentói egyetem összehasonlító alkotmánytan kutatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!