Reklámozás nyáron – ez az év más volt, mint a többi

2006. augusztus 17. – 20:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly 250 millió euró körüli volt a román reklámpiac. Igazolódni látszanak az előrejelzések, a piac az idén 310 milliós ra növekszik.


Ha az érték a magyarországi reklámpiac durván ötöde, a romániai vásárlói erő növekedése, az infláció csökkenése és általában a gazdaság növekedése évről évre jelentős reklámpiaci növekedéseket hozhat.

Az idén az előrejelzéseknek megfelelően az outdoor

(kinti, utcai reklámok) és az internethirdetések értéke nő arányaiban a leginkább. A nemzetközi tendencia az, hogy nyáron csökken a televíziós hirdetések értéke, ami az idén így is volt. Mégis érezhetően több pénzt költöttek televíziós reklámokra az idén nyáron, mint például a tavaly. Az idei nyári reklámpiaci jelenségekről közöl összeállítást a Campaign Romania marketing szaklap augusztusi száma. Annak ellenére, hogy nyáron is a televízióban költenek a legtöbbet a hirdetők, a reklámszakma professzionalizálódása és a nagy reklámügynökségek romániai megjelenése miatt a nyári hónapok médiamixei már jelentős eltéréseket mutatnak az év más szakaszaitól. Ha az év 9 hónapjában az a jellemző, hogy a reklámok elé beülnek az emberek, 3 hónapig a reklámok egy részét az emberek után kell vinni. A Campaign a nem konvencionális (BTL) hirdetési módokat tarja a legfontosabb nyári specifikumoknak.

fogalmak

ATL (Above-the-line media) olyan marketing komunikációs eszközök, melyek a tömegmédiumokat alkalmazzák a közlésre szánt üzenet a célcsoporthoz történõ eljuttatására. Ide tartozik: televízió, rádio, nyomtatott sajtó, szabadtéri elemek és az Internet marketing bizonyos elemei BTL (Below-the-line media) olyan marketing kommunikációs tevékenységek, amelyek nem tartoznak az above-the-line (ATL) által lefedett klasszikus médiahirdetések körébe. Ide tartozik: direct mail és DM insert; válaszkártyák; telemarketing; promóciók; hûségprogramok; eladáshelyi reklám (POS); eseménymarketing & rendezvények; vásárok és kiállítások; szponzorálás; személyes eladás; public relations; nyomtatványok és az online marketing bizonyos elemei (pl. e-mail marketing, online promóciók stb.)
>> további marketing fogalmakért katt ide (photel.hu)

Persze, a nyár közelről sem jelenti azt,

hogy az emberek ne tévéznének. A nyár azt jelenti, hogy az emberek kevesebbet és későbbi órákban tévéznek. Ha a televíziós hirdetési büdzsék csökkennek, a nyomtatott sajtóban enyhe emelkedés észlelhető. A televíziós társaságok megpróbálnak előnyös nyári árcsomagokat ajánlani a hirdetőknek, a kritikus július 16-augusztus 31. közötti időszakra pedig jelentős árengedményeket biztosítanak, de csak azok számára, akik év elején előjegyzik a kampányokat. Ez az idén azt eredményezte, hogy a nyár ellenére a vezető román televíziós csatornák a teljes reklámidejüket sikeresen eladták.

Ennek egyik oka az lehetett, hogy a foci-vb jelentős reklámforgalmat termelt, és nemcsak a meccseket közvetítő TVR1-en. Az elemzők szerint ennek oka az, hogy a hirdetők jelentős büdzséket irányoztak elő a vébé idejére, és minden fronton támadva igyekeztek maximalizálni a hatást. A világbajnokság szinten tartotta az ATL-t, ami ugyanakkor a BTL szerény növekedését váltotta ki.

A gyakorlatban a BTL-büdzsék az ATL-büdzséket követik, de annak ellenére, hogy a vébé miatt az idei nyári ATL-büdzsék jelentősen nagyobbak voltak a tavalyiaknál, a BTL-költségvetések mégsem nőttek jelentősen. A mérkőzések olyan időpontban voltak, amikor a szurkolók egy része bárokban, lokálokban követhette a közvetítéseket. Ezek jellemzően a BTL terepét képezik. A BTL előnye, hogy tiszta az üzenete, egy helyen van a célközönség és relatív olcsó. A BTL ügynokségek arról számolnak be a Campaign-nek, hogy a BTL helyszínek száma az idén jelentősen növekedett, még akkor is, ha a BTL-re szánt büdzsékről nem mondható el ugyanez.

Viszont 2006 áttörést jelent

a nagy költségvetésű BTL-rendezvények terén. Ha csak a nagy koncertekre gondolunk, az idén járt nálunk a Depeche Mode, Shakira, Him, Placebo, Fatboy Slim, de ne feledkezzünk meg a Campaign által is említett Félszigetről sem – a BTL helyszínei egyre gyarapodnak. A nagy hirdetők nyitottak lettek a One in a lifetime opportunity - eseményekre, ami valljuk be, nem a legnyomasztóbb következménye a kapitalizmusnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!