Szívnak a használtautó importőrök az új adótörvénnyel

2006. július 6. – 22:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Aki ezer eurót bukik egy füstölgős autó miatt, koffeinnal fokozhatja idegességét, mert a kávéra eltörölték a jövedéki adót.

Leginkább a külföldről használt autót vásárlókat és a 150 négyzetméternél nagyobb lakásban élőket érinti a képviselőházban szerdán elfogadott adótörvénykönyv.

A jogszabály januártól jelentős mértékű regisztrációs díj at szab ki a környezetet jobban terhelő, tehát régebben gyártott modellekre, ami arra sarkallhatja a vásárlókat, hogy inkább új autót vásároljanak (hasonlóan a magyarországi helyzet hez).

A rendelkezésért erőteljesen lobbizott a szenátusban és a képviselőház költségvetési bizottságában a Romániai Autógyártók és Importőrök Szövetsége (APIA), melynek igazgatósági tagja többek között Tăriceanu miniszterelnök, aki civilben a Citroen-importőr Automotive Kft. főrészvényese.

A használtautó-importőrök máris

kritizálják a rendelkezést, a kormány viszont azzal védekezik, hogy a január elsejére tervezett EU-csatlakozás miatt meg kell szüntetni az autóimportra kivetett jövedéki adót. Ezt helyettesítené a regisztrációs díj, ami a 2000 köbcentinél húzósabb modellek esetében akár 2000 euró is lehet, de az újonnan gyártott Loganért kifizetendő összköltséget is megdobja körülbelül 200 euró val.

A regisztrációs díjat tehát a hatóság januártól nem az autó ára, hanem a hengerűrtartalom és a környezetterhelési mutató szerint számolja. Az euro4 standardnak megfelelő, tehát a legkevésbé szennyező modellek díja nem változik, de a nagyon szennyező (az uniós elvárást egyáltalán nem teljesítő) autók díja akár 2640 euró is lehet. A díj a minél kevésbé szennyező motorok esetében fokozatosan 177 euróra csökken (a díj kiszámítási mutatóit lásd táblázatunkban).

Az új modelleket importáló vállalatokat azért hozza előnyös helyzetbe a rendelkezés, mert korábban egy korszerű, euro4-es motorral szerelt, 15 ezer euróba kerülő modell jövedéki adója akár 1600 euróra is felugrott, de ilyen járgányért január 1-jétől a számítások szerint csak 110-945 euró regisztrációs díjat kell majd fizetni, hengerűrtartalomtól függően.

Az emelést a képviselőház költségvetési bizottsága szavazta meg. Szintén ennek a testületnek köszönhető, hogy a 150 négyzetméternél nagyobb belterületű lakóingatlanok adója 50 négyzetméterenként 5%-kal emelkedik.

További fontos adóügyi döntések:

#

A kisvállalkozások jövedelemadója az eddigi háromról 2%-ra csökken

#

A mezőgazdaságból élők jövedelemadója 2%-ra nő , de csak a pénzbeli jövedelemre vethető ki, továbbá a rendelkezés csak 2008-tól lép életbe

#

A részvényügyletek nyereségadója továbbra is 1% marad, ha a papírok több mint egy évig vannak az adózó tulajdonában, és a mostani mértékhez hasonlóan továbbra is 16%, ha az adóalany egy éven belül értékesíti részvényeit

#

Nem módosul a 16%-os egységes adókulcs

#

Marad a 19%-os áfa

#

Nem kell jövedéki adót fizetni a légkondicionáló berendezésekre, az ékszerekre és a kávéra

#

Maradnak a szoftvergyártásban dolgozók adókedvezményei

Brüsszeli intõk a regisztrációs díj miatt

Eljárást indít Finnország és Lengyelország ellen az Európai Bíróság, amennyiben nem módosítanak a használtautó-behozatalt gátló regisztrációs díjakon – ebben a figyelmeztetésben részesítette az Európai Bizottság (EB) a fenti két országot kedden. A lengyel díj mértéke a kétéves autók árának 3,1 és 13,6%-a között mozog, hengerûrtartalomtól függõen, de 65%-ra ugrik, ha az autó hét évnél régebbi.
Magyarországot szintén perrel fenyegette meg a díj miatt az EB 2005 októberében. A bizottság azzal érvel, hogy az EU-ban a régebbi gyártmányú autók mindenféle különdíj fizetése nélkül közlekednek, jogtalan arra különadót kivetni, aki most vásárol ilyen modellt. Az EB véleménye szerint az ilyen intézkedés gyakorlatilag csak gátolja a szabad kereskedelmet.

Adószakértők kritikája szerint viszont

továbbra is túl magas az állami elvonások szintje, azaz a nyugdíjjárulék, a munkanélküli járulék és a társadalombiztosításért fizetendő adó. A három járulék összesen a bruttó fizetés 47,% -ára rúg, míg az európai átlag 35,6% , emellett az új EU-tagállamok polgárainak a fenti címeken átlagosan fizetésük 34,7% -át kell befizetniük az államkasszába.

A törvénykönyv sorsát különben

a tegnapi végszavazásról sértődötten távozó konzervatív (PC) képviselők mentették meg. A 20 fős frakció korábban azt jelentette be, ha a T. Ház nem fogadja el javaslatukat, miszerint az újrabefektetett profit legyen adómentes, akkor leszavazzák az egész jogszabályt.

Ha maradnak, és valóban nemmel szavaznak, az a tervezet teljes elutasításával járt volna. Így végül a törvény 92 szavazattal mellette, 82-vel ellene, tartózkodások nélkül vár arra, hogy Băsescu elnök kihirdesse. Az ülésről kivonuló PC-alelnök, Nicolae Popa azzal érvelt, a párt nem akar társtettes lenni a kis- és középvállalkozások csődbevitelében, pedig a kisvállalkozások adója egy százalékponttal csökken.

Az RMDSZ kisebb duzzogás után – mert a T. Ház leszavazta, hogy a kisebbségi törvényt is napirendre tűzze – két liberális politikus, Bogdan Olteanu alsóházi elnök és Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter győzködésére szavazta meg a tervezetet. A magyar párt azért adta be a derekát, mert nem akart az EU-csatlakozás kerékkötője szerepében feltűnni, az adótörvény pedig Vlădescu érvelése szerint elengedhetetlen integrációs feltétel.

A képviselők lényegében nem nyúltak hozzá

a költségvetési bizottságokban módosított verzióhoz, és a végeredménnyel nagyjából a pénzügyminiszter is elégedett. Vlădescu szerdai nyilakozatában érthetőnek minősítette a bizottsági módosításokat, hozzátéve, hogy tárcája tiszteletben tartja a parlamenti döntést.

Sebastian Vlãdescu az adótörvénykönyv végszavazásáról

Szerintem zavaró, hogy egyes módosítások nem tartják tiszteletben az egységes adókulcs elvét, de ami a legjobban zavar, hogy a tõkepiacot nem kívánta egységesen megadóztatni a parlament. Annak se örülök egyáltalán, hogy a mezõgazdasági termékek adásvételét nem adóztatjuk meg, de legalább ezt elviekben elfogadták. Igazából ez a 2008-ra halasztás csak imázsépítõ intézkedés. A szoftvergyártók adókedvezményei változatlanok maradtak, ezzel is elégedetlen vagyok. Örülök viszont, hogy megszavazták a használtautó-import díját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!