Tévé, hűtő kerül, a fürdőszoba még luxus

2006. május 11. – 19:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vidéken a házak 12,5%-ában van angol vécé , míg országos viszonylatban csupán a falvak 4%-ában van csatornázás.

A romániai életkörülményeket vette górcső alá tavaly készített felmérésében az Országos Statisztikai Hivatal . A tegnap közzétett közvélemény-kutatási adatok szomorúnak minősíthető tényeket hoznak a felszínre: miközben tévé vagy hűtőszekrény szinte valamennyi romániai háztartásban megtalálható, az angol vécé

még mindig sok helyen luxuscikknek számít.

Általános felfogás szerint a háztartások tulajdonában levő ingó javak és ingatlanok mutatják meg leginkább az illető háztartások jólétét. A statisztikai hivatal kimutatása szerint legtöbb romániai polgár saját tulajdonában levő lakásban lakik, ám egy második lakás vagy hétvégi ház már luxus, és csupán a lakosság 3%-a engedheti ezt meg magának.Országos szinten vizsgálva a háztartások közel fele van csatornahálózatra kapcsolva. Ám ha külön választjuk a falvakat és a városokat, akkor derül ki: miközben a városi lakások 85%-a van csatornázva, addig falvakon ez az arány alig 4%-os.

A vidék nem áll jobban az angolvécék arányát tekintve sem. A városi lakások 84,9%-ában van fürdőszoba, míg a falvakon még a háztartások 87,5%-ában favécék állnak az udvar végében.

A városi lakások 20%-ában volt tavaly saját hőközpont, míg 48%-uk távhő-rendszerre volt csatlakozva. Továbbá a háztartások 12,9%-ában fűtöttek gázzal, ám csempekályhák használatával, míg 16,4%-ban városon is fával vagy szénnel oldották meg a lakások kimelegítését. Ezzel szemben falvakon a házak 89,3%-ában a fa vagy a szén jelenti az egyetlen fűtési megoldást,

A kutatás módszertana

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) tavaly június 6-15. között, közvetlen, face to face interjúk során végezte a felmérést Bukarestben és az ország összes megyéjében, a megkérdezettek lakásán.

csak a lakások 7,6%-át melegítik gázzal.

Tartós fogyasztási cikkek terén viszont határozottan jól állnak a háztartások falvakon és városon egyaránt: a lakások 96%-ában van fekete-fehér vagy színes televízió, 94%-ban gázkályha, 90,5%-ban hűtőszekrény és 63%-ban mosógép. Lényegi különbséget a falusi és városi életmód között a tartós háztartási cikkek terén a mosógéphasználat esetében lehet megfigyelni míg a városiak 80,9%-a mos géppel, addig falun ez az arány csak 39,7%-os.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!