Fizetésarányosan Romániában a legdrágább a lakás

2006. május 5. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg egy németországi 31 havi fizetés ből kétszobás panellakást vehetne, egy romániainak ezért 173 hónapig kell gürcölnie .

Ha egy 50 négyzetméteres, kétszobás tömbházlakást veszünk alapul, egy átlagosan kereső romániai polgárnak 173 havi fizetésre van szüksége, hogy megvásárolhassa, míg egy németországi, ottani áron ottani átlagbérből már 31 havi fizetésből vásárolhat egy hasonló lakrészt. Az Európai Munkáltatók Föderációja a közelmúltban tett közzé felmérést az európai államokban dolgozók átlag órabéréről. Akkor világosan kiderült: csupán Ukrajnában, Bulgáriában, Fehéroroszországban és Moldova Köztársaságban mozognak annyira alacsony szinten az órabérek, mint Romániában. A 48 vizsgált ország közül Románia a 41. helyen foglalt helyet. Ha abból indulunk ki, hogy Bukarestben egy kétszobás panellakás ára eléri a 45 ezer eurót, akkor –

1,62 eurós órabérrel és havi 160 óra munkával számolva

– egy átlagpolgárnak, ha semmi egyébre nem költ, 173 hónapig kell gürcölnie. Bár minél nyugatabbra megyünk, annál többe kerül a kétszobás lakrész, az átlagfizetés ennél nagyobb arányban nő.

Négyzetméterenkénti árral számoltak

Az anyag összeállításakor a szerzõk nem a lakásárakat vették figyelembe, hanem abból indultak ki, hogy Romániában egy kétszobás lakásban átlagosan 50 négyzetméter hasznos, lakható felület van. Az európai fõvárosok tekintetében pedig a panellakások hasznos felület négyzetméterével számolták az ottani árakat.

Az EU-tagállamok közül Szlovákiában a legolcsóbbak a panellakások: itt 42500 euróért már Pozsonyban lehet kétszobás lakrészt vásárolni, miközben a bruttó havi átlagbér eléri a 432 eurót. Egy szlovák polgár tehát már 98,3 havi fizetésből lakást vásárolhat. Valamivel drágább viszont már egy budapesti panellakás, ám 518,4 eurós átlagbérrel egy 60 ezer euró értékű lakást 115,7 havi fizetésből meg lehet venni. Ugyanennyibe kerül egy varsói tömbházlakás is, ám mivel

egy átlag lengyel 561,6 eurót visz haza havonta,

már 106,8 fizetésből lakást vásárol. A legszerencsésebbek viszont a németországiak: bár egy 50 négyzetméteres kétszobás panellakás ára eléri a 85 ezer eurót, a németek havonta átlagosan 2720 eurót keresnek. Így már 31 fizetésből lakást vehetnek. Bár ez már közhelynek számít,

valóban Párizsban a legdrágább lakni:

egy kétszobás panel átlagára eléri a 135 ezer eurót. A francia átlagember azonban bruttó 2030 eurót keres, s így már 66,5 fizetésből ezt a csillagászatinak ható összeget is ki tudná fizetni.

Forrás: Cotidianul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!