Májustól 8000 régi lejjel drágul a cigaretta

2006. április 20. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közeljövőben két alkalommal is emelkedik a cigaretta és a szeszes italok ára: májustól bevezetik a szenvedélyadót, júliustól nő a jövedéki adó.

Az idei dráguláshoz a legnagyobb mértékben az egészségügyi reformba foglalt szenvedélyadó májusi bevezetése járul hozzá: a gyártó cégeknek ugyanis ezentúl 10 eurós illetéket kell fizetniük minden ezer szál cigaretta után. Mivel

a szenvedélyadó szinte teljes összegében hozzáadódik a cigaretta árához,

várhatóan márkától függetlenül csomagonként 8 ezer régi lejes drágulást fog eredményezni.Ugyanakkor tegnap – főként EU-s nyomásra – a kormány arról határozott, hogy a szenvedélyadót a jövedéki adóba foglalja bele.

Erre azért volt szükség, mivel egy igen bonyolult adózási rendszer alakult volna ki a cigaretták és szeszes italok esetében, ami ugyanakkor ellentmondott volna az adórendszer szabályainak. A tegnapi kormányrendelet az Adótörvénykönyvet módosítja, és

további adóemeléseket is feltételez,

amelyek majd július elsejétől lépnek érvénybe. Az EU-val közösen megállapított ütemterv értelmében ez 25%-os adóemelést feltételez. Így alig több mint két hónap múlva az alkoholra hektoliterenként 750 eurót kell majd fizetniük a gyártó cégeknek a jelenlegi 465,35 euró helyett, a cigaretta esetében ezer szál után 16,28 eurót kell fizetni.

Miközben a szeszes italok esetében még nem lehet konkrét összegről beszélni, a cigaretta immár biztosan csomagonként 300-400 régi lejjel lesz drágább a jövedéki adó emelkedése következtében.

Az áremelés pedig jövőre is folytatódik: az Európai Unióval megkötött egyezség szerint 2009-ig az illetéket a jelenlegi ezer cigarettánkénti 22 euróról 64 euróra kell emelni. Abból kiindulva, hogy Romániában

a nőknek a negyede, a férfiaknak mintegy a fele cigarettázik

,

a dohánytermékek 4%-kal szerepelnek a fogyasztói inflációs kosárban. Éppen ezért a napokban tartott sajtótájékoztatóján Mugur Isărescu , a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója arra hívta fel a figyelmet, hogy a szenvedélyadó bevezetése miatt nem tartható az idei évre megjelölt inflációs célkitűzés.

Még nem jött el az ünneplés pillanata. Éberebbek vagyunk, mint valaha, annak ellenére, hogy az elmúlt két hónap során 0,2%-os volt a havi infláció. Azt tapasztaljuk, hogy a kereslet oldalán már nem tudunk igazából beavatkozni, hogy csökkentsük az áremelkedés és az új adók bevezetése okozta sokkot – mondta Mugur Isărescu. A jegybank kormányzója ugyanakkor kiemelten kezelte a szenvedélyadó bevezetését, leszögezve, emiatt kiegyenesedik a jelenleg csökkenő tendenciát mutató inflációs görbe.

Nem értem, hogyan lehetséges, hogy a kormány bevezet egy ilyen adót, miközben korábban haladékot kért és kapott is egyes termékek jövedéki adójának a megemelésére vonatkozóan – jelentette ki a szenvedélyadóra utalva alig egy hete Dragoş Negrescu , az Európai Bizottság romániai küldöttségének gazdasági tanácsadója.


Negrescu szerint ez az intézkedés a kormány törvénykezési következetlenségét támasztja alá. Mint mondta, – az időközben valóban a jövedéki adóhoz kapcsolt szenvedélyadó – igazából azt a jövedéki adót emeli meg, amelyre korábban haladékot kaptak.

Egy hasonló, csupán a köztudatba más név alatt bedobott adóteher bevezetése következetlenség – sommázott az Európai Bizottság romániai küldöttségének gazdasági tanácsadója.

A szenvedélyadóból befolyó pénzösszeg 75 százalékát az egészségügyi infrastruktúra javítására, 20 százalékot pedig különféle egészségügyi programokra fordítanak, 5 százalék maradna tartalékalapnak, például járványok megfékezésére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!