Két százalék adott tavaly a civileknek egy százalékot

2006. március 6. – 16:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miért adnád az államnak jövedelemadód egészét, ha 2%-ával alapítványok, civil szervezetek tevékenységét támogathatod?

Bár tavaly túl sokan nem tolongtak ennek az ügynek az érdekében: az adófizető polgárok 2%-a használta ki a törvény nyújtotta lehetőséget, hogy jótékony célokra fordítsák az amúgy államkasszába jutó pénzösszegeket – akkor a jövedelemadó 1%-át –, a kormány illetékesei úgy határoztak, idéntől 2%-ra növelik a támogatásra szánható summát. Tavaly egyébként a marosvásárhelyi székhelyű rohammentő szolgálat, a SMURD kapta a legnagyobb összegű támogatást.

Elenyésző azonban ennek értéke,

mint ahogy elenyésző a támogatások összértéke is: 21 ezer 264 civil szervezeteknek kellett osztoznia az összegyűlt mintegy négymillió erős lejen (régi értéken ez 40 milliárdnak felel meg, átlagolva tehát egy szervezetre 1,88 millió esik).

Hogyan mûködik?

A támogatás lebonyolításához csupán ki kell tölteni az adóhivataltól postán érkezõ ûrlap megfelelõ paragrafusait. A jövedelemadó 2%-ának a szervezethez való átjuttatásához az alapítvány nevére, az adószámra (cod fiscal) , valamint az IBAN-kódra van szükség – valamennyi adatot a kiválasztott szervezettõl is lehet kérni. Az ûrlaphoz továbbá mellékelni kell a munkaadó cég által kibocsátott, az adófizetést igazoló dokumentumot (fisa fiscalã).
A borítékolt dokumentumokat le lehet adni személyesen a helyi adóhivatalben, vagy ajánlott levél formájában lehet beküldeni az illetékes hivatalhoz. A szaktárca azért tartja fontosnak, hogy az adófizetõ ajánlva postázza a dokumentumot, mivel a postai hivatal által kibocsátott, a bélyegilletéket tartalmazó számlával bizonyítani lehet, hogy az illetõ személy idõben kitöltötte és benyújtotta a dokumentumot.

A szakértők szerint a lakosság hozzáállása azonban nem aggasztó, a bevezetést követő első években ugyanis más közép-kelet-európai államokban, például Lengyelországban is, hasonlóképpen alakultak a mutatók. Ellenpéldaként azonban Magyarországot említik, az egy százalékos támogatás szülőhazáját, ahol – igaz, a rendszer már 1997. óta működik – a polgárok 33%-a támogatja jövedelemadója egy százalékával a civil szervezeteket.

A 2005-ben szerzett jövedelemből

fizetendő adó alapján kitöltött űrlapokat május 15-éig lehet benyújtani a helyi adóhivatalhoz, ezen a dokumentumon kell feltüntetni a 2%-os támogatás célját is. Az adótörvénykönyv előírásai ugyanis szerint minden magánszemély rendelkezhet jövedelemadójának két százalékáig terjedő összeggel egy, a 2000/26-os rendelet alapján bejegyzett nonprofit szervezetnek utalva át azt

Amennyiben valaki szeretné kihasználni a támogatás lehetőségét, civil szervezetek széles skáláján válogathat a kulturális, szakmai érdekvédelmi, szociális, környezetvédelmi, vallási szervezetek, alapítványok közül, amelyek egyaránt lehetnek országos, regionális vagy helyben működő intézmények.

Amennyiben egy szervezet tevékenységi köre megnyerő, ámde valaki kíváncsi esetleg arra, hogy a vezetőség mennyire költötte el hatékonyan és céljainak megfelelően a korábbi években a rendelkezésére álló pénzösszegeket, akkor bárminemű információkat lehet igényelni az illető szervezettől. A civil szervezet alkalmazottai pedig a jogszabályok értelmében kötelesek az érdeklődők rendelkezésére bocsátani a kért adatokat.

A jövedelemadó 2%-ának odaítéléséről szóló jogszabály ugyanakkor szigorúan tiltja az adó-adományokat üzleti célokra felhasználni, de azt is, hogy valaki jövőbeni fizetségért ajánlja ezt fel, vagy pedig hogy a munkáltató szabja meg, az alkalmazott milyen célszervezetet írjon adóbevallásába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!