Hogy kell jótékony célra több száz milliót összebálozni egy éjszaka?

2006. február 20. – 18:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

[fotóriport] Ez itt a nagyon-nagyon sikeres kolozsvári vállalkozók estélye.


a bálról

Szombaton a legsikeresebb kolozsvári magyar üzletembereket tömörítõ Euréka Egyesület jótékonysági, aukcióval egybekötött bált tartott. A VIP-bál minden formai és tartalmi eleme hiánytalanul megvolt. A 150 résztvevõ egy éjszaka leforgása alatt 880 millió régi lej értékben jótékonykodott, és ha ebbõl leszámítjuk a 230 milliós költséget, akkor a bevétel még mindig jelentõsnek számít.
A palotás és más szórakoztató elemek mellett a fõ attrakció, a rendezvény tulajdonképpeni célja a jótékonysági árverezés volt. A befolyt összeg fele a mûalkotásokat felajánlóké, a másik felét a válaszúti és a szamosújvári szórványkollégiumoknak ajánlották fel. A jótékony célokra befolyt összeg felülmúlta az elõzetes elvárásokat.

30 műalkotás vár árverezésre, többségben klasszikus-modern festmények és pár kisplasztika polgári otthokba. Izgi aktok, szétbámulható absztrakt dolgok nincsenek, hiperreál, pop-art sem. A képeken jellegzetesen klasszikus-modern magyar vonalak. Az árverezés beindul, mi meg megpróbáljuk azonosítani a szabályokat, hogyan licitál egy kolozsvári üzletember.

I. szabály

Törekedj arra, hogy ne a tiéd legyen az első bekiáltás. Ha valakinek mégis el kell kezdenie a licitet, az legyen inkább valaki más. Elég, ha te egyszer licitálsz: amikoris a tiéd az utolsó bekiáltás.

II. szabály

Az utolsó bekiáltás 0,7 századmásodperccel azután jön, miután az árverés vezetője azt mondja: először, másodszor, senki többet - na ekkor !

III. szabály

Ha élvezni is akarod az árverést, akkor egyik fenti szabály sem érvényes. Csináld úgy, hogy ne érdekeljen, hogy jól járj, legyen buli. Megéri, mert jól érzed magad, fokozódik a hangulat, és hozzájárulsz ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát.

IV. szabály

Néha ugorhatsz 2-5 milliókat is felfelé, mindenki díjazni fogja a vakmerőséged.

háttér

Az Euréka körülbelül 15 tagot számlál. Egyféle laza klub, tagjainak vagyona egymillió euró alattitól 30 millió körüliig terjed, tagfelvétel egy vagy több tag javaslatára történik, de bárki vétózhat. Így megmarad a klub mérsékelten, ám mégis exkluzív jellege. Évente választanak titkárt, akibõl következõ évben alelnök, majd rá egy évre elnök lesz. A vezetõ tisztséget jelenleg Vita László (Vitacom Electronics) tölti be.
Az egyesület üzletrõl és a közösségi ügyek támogatásáról szól, újabban pedig a kolozsvári politikai nemzedékváltásról: László Attila személyében eurékás az aktuális Kolozs megyei RMDSZ-elnök. Röviden, az Euréka civil szervezeti formában, a közösségi ideológia mentén mûködõ vállalkozói kör, amely már belépése pillanatában jelentõs sikereket ért el a helyi politikai porondon is, de nem igazodik a Magyarországról importált vagy az RMDSZ-en belül generált politikai ideológiákhoz vagy erõterekhez.

V. szabály

Ha megvetted, az a kép is tetszeni fog, amelyik azelőtt nem tetszett. Figyeld meg, hogy amikor az asztalodhoz viszed az elnyert képet, a környezetedben lévő üzletemberek őszintén elcsodálkoznak majd azon, hogy tényleg egyáltalán nem rossz.

Adalék: miért vette meg ezt a képet?

Lőrincz István (Agis Computers): Első körben kiszúrtam. Befektetésnek sem tűnt rossznak, korábban olvastam is a művészről. A felesége bekapcsolódik: gyűjteményünkben már van Opra Ágota-kép, szeretjük a munkáit.

Ambrus Ádám (ESP): Azt mondta a feleségem: vedd meg!:

Hristea Erika (Secpral Pro): Valójában a férjem kedvéért, az egyik útunkra emlékeztet. A férje bekapcsolódik: illik az időszak hangulatához.

Bíró Gáspár (Magyar Turizmus Rt.): Egyszerűen mert tetszik, és mert nagyon jó befektetés, értéke harmadáért vettem meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!