Koppintók: nem jön be többször a pixelmarketing

2006. február 14. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A recept: végy egy domainnevet, készíts egy weboldalt, és pixelenként add el reklámfelületnek. Sajnos csak egyszer működik.

Sajnálom! Elkéstél. Nincs több eladó pixel – ez a mondat fogadja az egymillió dolláros honlap Pixelvásárlás linkjére kattintó böngészgetőt. Előtörténet: 2005. augusztus 26-án egy csóró brit fiatal beindította pixelárusító weboldalát. Ötven fontért lefoglalta a milliondollarhomepage domaint, és vett egy hosting alapcsomagot. Kölcsönkapott pénzből, sajtóközlemények kiadásával nyomott egy kis médiareklámot.

A 21 éves Alex Tewnak két hónap alatt sikerült eladnia az egymillió pixel felét, darabját egy dollárért, minimum tízszer tízes csomagokban (vagyis egyszerre minimum száz képpontot lehetett vásárolni). Az utolsó ezer pixelt az E-Bay on-line piacon árverezte el 38 100 dollárért január 11-én, így

túlteljesítette az egymillió dolláros tervet,

és 1 037 100 dollárt kaszált. Azóta minden országban került jónéhány copy-cat, akik a zseniálisan egyszerű ötlettől fellelkesülve elindították a saját pixelmarketing oldalukat. A brit egyetemista sikere azonban valószínűleg attól volt annyira átütő, hogy

lenyűgözte a médiát és a menedzsereket

ötlete szokatlanságával és újszerűségével. Az egyszemélyes diákvállalkozás mára az internetes legendárium része. Az élelmes üzletimarketing-hallgató jelenleg a mintegy negyvenezer, már lefoglalt, de még fel nem töltött pixelre pályázatot írt ki. Amennyiben március 8-áig eredeti tulajdonosa nem foglalja le, a látogatók által küldött, válogatott képekkel tölti be az üres helyeket.
Februárban nekifogott könyvet írni webmarketinges tapasztalatairól: azt ígéri, másokat is megtanít arra, hogy zseniális, az üzleti életben hasznosítható ötlettel álljanak elő. Beavatja az embereket azokba a marketingtitkokba, amelyek segítségével ennyire sikeres lehetett az egymillió dolláros honlap. Június 22-éig, huszonkettedik születésnapjáig tervezi megjelentetni.

Telíteni akarja az oldalt, hogy aztán ne lehessen többé megváltoztatni rajta semmit – hogy elfoglalhassa méltó helyét

az internettörténelem részeként, „akár egy időkapszula”

– Tew szövege. Úgy gondolom, jó móka lesz húsz év múlva megnézni a site-ot, és látni, mennyire megváltozott az Internet 2006 óta – írja blogjának egyik utolsó bejegyzésében Alex.

Az Index szerint Tew sikerreceptjét a magyarországi pixelhuszárok a technológia finomhangolásával, illetve targetált szpemmeléssel próbálják feldobni, ám nem sok sikerrel. A Million Dollar Homepage sikere az ismertségből fakadt:

a média boldogan linkelt a szájtra,

mert hogy olyan még nem volt, hogy valaki a gyakorlatilag értéktelen – mert gyakorlatilag végtelen – webes felületből akart volna meggazdagodni, ráadásul pixelenként.

Az origónak nyilatkozó Novák Péter , a Magyar Reklámszövetség internet tagozatának vezetője szerint

pontosan nem tudható, valójában mitől lett sikeres Alex Tew ötlete,

erre valószínűleg az ötletgazda saját site-jának reklámozására tett első néhány lépésének ismerete adna a magyarázatot. A reklámszakember szerint a sikertörténetben az is szerepet játszott, hogy Tew iskolai tanulmányainak finanszírozását tűzte ki célul, s ez a szimpatikus cél támogatói színben tüntette fel a hirdetőket.

Míg Magyarországon több tízen, Romániában csak néhányan próbálkoztak meg hazai viszonyok közt alkalmazni a brit sikerreceptet.

Kb. két hete nem foglalkozom már vele. Októberben még lett volna értelme.

Már túl volt lihegve az ötlet,

mikor hozzám eljutott, próba-gereblye alapon vágtam bele – mondta a Transindexnek Horváth Róbert,a Pagina de Milioane elindítója.

A január elején beüzemelt oldal még mindig foghíjas, egyelőre hat cégnek, illetve szervezetnek van logója a főoldalon. A pixeltulajdonosok, köztük a Transindex , vagy ingyen kapta, vagy pedig nyerte a felületet.

Nem volt nagy bukta, körülbelül 100 euró maradt benne. Természetesen az oldal még élni fog, két évre előre már kifizettem a hostingot, s van még pár ötletem. Ha hétvégén lesz egy kis időm, kiteszem a halotti bizonyítványt. De lesz egy kis poén is benne, szerintem megéri majd megnézni – ígérte a működtető.

Blogos kronológia: Alex Tew elsõ lépései

Augusztus 26., 2005.: Vesztenivalóm nincs, és biztosan jó buli lesz.
Augusztus 29.: Eladtam az elsõ pixeleket: 400-at. Az négyszáz dollár. A legkönnyebben szerzett pénz, amit valaha kaptam! A hétvégét azzal töltöttem, hogy e-maileket írtam mindenkinek, akit ismerek, hogy nézzék meg az oldalt, mondják el a véleményüket, és ami a legfontosabb: szóljanak gazdag barátaiknak.
Szeptember 3.: Eladtam az elsõ ezer pixelem. Hú. A pixeleladás jó szórakozás. Pozitív visszajelzéseket is kaptam: azt hiszem, többen rákattantak az ötletemre. Igaz, sokan vannak, akik szerint bolond vagyok, de úgy gondolom, együtt tudok élni ezzel. Még mindig semmi visszajelzés az újságíróktól, valszeg nem dolgoznak hétvégén… Hétfõn mindenképpen szétküldök egy sajtóközleményt, amely remélhetõleg hatékonyabb lesz az e-mailezgetésnél.
Szeptember 4.: Érdekes, hogy minden linkre több mint százan kattintanak naponta, ami szerintem egész jó. Ez valószínûleg növekedni fog, minél több ember szerez tudomást a honlap létezésérõl.
Szeptember 11.: Azt gondoltam, a hétvégi forgalom kicsi lesz, mert mindenki szórakozni megy, erre fel az emberek küldik a pénzt és a pixeleket! Ami teljesen rendben is van. Most a teljes bevétel nyolcezer dollár, ami fedezi egy teljes egyetemi évem költségeit (és a hiteltúllépésem is nulláztam, hurrá!) Háát… nem jön hogy elhiggyem. Csodálatos, hogy egy egyszerû ötlet ilyen gyorsan elterjedhet. Az internet ilyen szempontból hihetetlen. Legutóbb lecsekkoltam a Google-t, a Million Dollar Homepage 11 500 találatot eredményezett. Ez nagyon biztató egy alig két hete mûködõ site-nál.
Szeptember 12.: Ma volt az eddigi legforgalmasabb nap: több mint 35 ezer látogató és 125 ezer kattintás. Szerintem ez egészen jó. Ha ez így megy tovább, a honlap eléri a havi egymilliós látogatottságot. Itt valami gyanús számmisztika van: egymillió pixel – egymillió látogató?!
Szeptember 14.: Az utóbbi két napban több mint tízezer pixelt adtam el. A nézettségszám a plafont verdesi, több száz e-mailre kell válaszolnom, és életemben elõször, tegnap éjjel elnyomott az álom az íróasztalomnál! Gondolhatjátok, hogy kissé kiestek az irányításom alól a dolgok, de megteszek minden tõlem telhetõt. Fejlesztettem az automatizált adatbázison, hogy gyorsuljon a pixelfeltöltés. Kedves megrendelõm, ha még nincsenek fent a pixeljeid, ne légy pipa: érezz velem együtt, hiszen közel négyezer pixelnyi feltöltenivaló van még hátra, és én is csak korlátozott képességû emberi lény vagyok, tehát most aludnom kell.
Szeptember 18.: 37 ezer dollár
Október 14.: 371 ezer eladott pixel, címlapsztori a The Times-ban
Október 24.: 350 epigonja van már a site-nak Néhányan százalékot fizetnek nekem, mint a pixelreklámozás feltalálójának, ami kúl. Mások mindent lekoppintanak, a dizájnt és a szöveget is. Lém!
Október 26.: A pixeleladás elérte a félmillió dolláros lélektani küszöböt. Az ötlet lényege: minél több pixelt adok el, annál nagyobb a médiavisszhang, annál több ember nézi meg az oldalt, és így még több pixelt adok el. Ez egy igazi hólabda-effektus. Ha ez hasonló ütemben megy tovább, december 26-án elérem az egymillió dollárt.
December 7.: …gyakran mindenki máshoz hasonlóan én is meglepõdöm, amikor leellenõrzöm a pixelszámlálót…
December 30.: egyetlen nap alatt több mint 231 ezer látogató Nem vártam, komolyan, hogy ez ilyen hamar bekövetkezzék, de tény: az én kis projektem új magasságokba emelkedett. Az e-mailek gyorsabban érkeznek, mint ahogy el tudnám olvasni õket, a tesóm uploadolja a megrendeléseket, a menyasszonya egy másik laptopon szintén a megrendeléseket intézi. Így is egész éjjeles meló. A pixelgyárban túlórázni fognak!
December 31.: 999 ezer pixel eladva, vagyis még ezer maradt.
Január 1., 2006: Még mindög több százan akarnak pixelt tõlem. Többen csodálkoznak, miért nem nyitok egy újabb oldalt. Nem fogok, mert meg akarom õrizni az egymillió dollárnyi pixel ötletének exkluzivitási fokát. Ezért a leghelyesebb és leglogikusabb, hogy az utolsó ezer pixelt az eBayen árverezem el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!