Băsescu és Tăriceanu részvényekkel kereskedett – Markó autót cserélt

2006. január 6. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hármak közül a kormányfő a leggazdagabb: például azért, mert 8 centes részvényét 10 ezer euróért adta el.

Băsescu 2,6 milliárdot inkasszált részvényeladásokból


Három cégben volt érdekeltsége az államelnöknek: ez az elnöki hivatal honlapján közzétett – láthatóan saját kezűleg kitöltött – vagyonbevallásból derül ki. Az elnök összes részvényét eladta. A Triton Rt. 20%-át 900 millióért értékesítette, az Amc Cros Kft. 20%-át testvére vette meg 300 millióért.

A Prod Cros Kft. 1,4 milliárdos bevételt hozott az évi 516 millió lejes elnöki fizetés mellett. Utazási költségtérítés címén 8300 dollárt bevételezett az államfő. A 900 milliós bevételt Băsescu a BCR-nél, a másik két összeget a BRD-nél nyitott folyószámláján helyezte el.

Băsescu vagyoni helyzete egyébként 2004-hez képest nem változott. Bukarestben két telekkel és egy 370 négyzetméteres lakrésszel rendelkezik. Az elnök tulajdonában továbbá egy 2003-as gyártású Daewoo Matiz és egy 2005-ös Peugeot van.

Tăriceanu tízszer többet keresett tőzsdézéssel és részvényügyletekkel, mint a kormányfői fizetése

Osztalék címén 13,83 milliárd lej bevételhez jutott tavaly Popescu-Tăriceanu miniszterelnök – ebből 2,73 milliárdot saját autóforgalmazó cége, az Automotive Trade Services hozott a konyhára (a bevallás itt tölthető le, láthatóan számítógépen készült). Tőzsdén 575,9 millió lejt nyert. A Kiss Fm és a Radiostar kereskedelmi adókat működtető Prima Broadcasting Group -beli (PBG) részesedését 10 ezer euróért értékesítette a miniszterelnök.

Az ügyletben az a kínos, hogy 2004-re vonatkozó bevallásában a kormányfő egyetlen darab PBG-részvényét 2500 lejre, azaz 8 eurócentre értékelte. Tăriceanu elmulasztotta pontosítani, kinek adta el rekordáron a részvényt. Ami még hiányzik a bevallásból, az a miniszterelnökként kapott javadalmazás.

Nincs magyarázat arra sem, mi történt a kormányfő Banca Transilvania -részvénycsomagjával, melyet Tăriceanu tavaly 400 millió lejre értékelt. A szenvedélyes autógyűjtőként ismert miniszterelnöknek van egy 1955-ös, egy 1967-es, egy 1986-os Citroenje és egy 1966-os Fiat gépkocsija. Bukarestben 120 négyzetméteres lakást, emellett Snagovban egy 500 négyzetméteres, Năvodari-ban – a Fekete-tenger partján – 140 négyzetméteres nyaralót birtokol. Két eurós bankbetétjén 350 ezer euró szerepel, lejben 4,7 milliárdot, dollárban 43 ezret őriz.

Részvényeket összesen 17 cégben, vállalatban birtokol: a legjelentősebb ezek közül 2000 darab BRD-részvény, továbbá három SIF befektetési alap összesen darab 41500 papírja.

Markó lecserélte autóját és bukaresti lakást vásárolt


Nagyjából változatlan Markó Béla vagyoni helyzete a 2004-es bevalláshoz képest: 2005-ben 2000 euróért eladott egy autót, vásárolt helyébe egy Volkswagen Golfot. A miniszterelnök-helyettes bankszámláin 31 ezer dollár, 913 millió lej és 16 ezer forint szerepel.

A marosvásárhelyi Mentor Könyvkiadó nak továbbra is 22%-ban tulajdonosa (a kézírásos bevallás itt tölthető le ).

Tavalyi bevallásában is 31 ezer dolláros bankbetét szerepelt, azonban a lejes számlán akkor csak 32,2 millió lej szerepelt. Ami az ingatlanokat illeti, az RMDSZ elnöke Bukarestben 110 négyzetméteres lakást vett. Marosszentkirályi, még 2001-ben vásárolt háza 150 négyzetméteres.

A politikus szenátorként, RMDSZ-elnökként és miniszterelnök-helyettesként kapott javadalmazása nem szerepel a nyilatkozatban: az űrlapon az áll, hogy az információkat a pénzügyi év zárásakor közli. Tavaly Markó szenátorként évi 358 millió, RMDSZ-elnökként 324 millió lejes javadalmazásban részesült.

A nyilatkozatban az is szerepel, hogy tévés szerkesztőként dolgozó felesége, Koós Anna, 260 millió lejes fizetésben részesült a közszolgálati tévéadóban.

Hogyan gazdálkodott a gazdasági és kereskedelmi miniszter?

Codruþ ªereº a kabinet egyik legnagyobb adósa: 66 ezer euró értékben lakáskölcsönt vett fel a Raiffeisen Banktól, továbbá a Dan Voiculescu és az Antena1 csoport érdekeltségébe tartozó Intact Rt.-nek 2010-ig egy 27 ezer eurós kölcsönt kell visszafizetnie. Bankszámláján 2005 elején 340 millió lej és ezer euró, év végén már csak 95 millió lej szerepelt. A gazdasági miniszter tõzsdei kihelyezései nyereséget hoztak: értékük 19600 euróra duplázódott meg egy év alatt.
A miniszter tavaly részletre vásárolt egy Volvo S40-es gépkocsit. A lakáshitelbõl egy 60 négyzetméteres bukaresti lakrészt és egy Giurgiu megyei faluban 77 négyzetméteres házat vásárolt. A fõvárosi lakás vételára 100 ezer euró volt.
ªereº ékszerekre, festményekre nem költött a tavaly – e vagyontárgyai az idei bevallásban is 22 ezer eurós összértéken szerepelnek. Ami a javadalmazásokat illeti, a politikus miniszteri fizetésénél többet keresett azzal, hogy tagja volt az Electrica áramszolgáltató privatizációs bizottságának. A tárcavezetõi fizetés 408 millió lej, a privatizációs sikerdíj 619 millió lej volt. ªereº szenátori javadalmazását kihagyta a beszámolóból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!