2006 egyértelműen jó év lesz a romániai gazdaság számára

2006. január 3. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Banki szféra, lízing, biztosítás, hitelek, valuta, makroökonómia, befektetési alapok, távközlés, internet, ingatlan- és telekpiac, reklám és kereskedelem. A tekintélyes Biz magazin jóslatait összegezzük.

Banki szféra

Jelentős strukturális változások várhatók. A BCR 2005-ös év végi privatizációja és a 2006 eleji CEC-privatizáció komoly fejlemények. A már most érezhető változások az év közepére prognosztizálhatók, mert kell némi idő, hogy az vásárlók berendezkedjenek az új piacon. Ami biztos, 2006-ban a banki szektorban a konkurencia erősödni fog és ez a romániai átlagemberek hasznára lesz. Ahol még meglepetések várhatók, az a Banca Transilvania, amely az idén vevőre találhat. Általánosságként megfogalmazható, hogy a kis bankok sorsa inkább a felvásárlás, mintsem a fúzió lesz. A banki szektor fejlettebb, mint más romániai szektorok, a legfontosabb piaci játékosok máris a multinacionális hálózatok, a szolgáltatások minősége viszont még javulhat.

Tőzsde

2006-ban is megéri tőzsdézni. Hozamnövekedések várhatók, és ezek jelentősen nagyobbak lesznek, mint például a banki kamatok. A BET index 30% körüli növekedése várható.

Több részvény elérheti a „korrekt” árszintet, de az is valószínű, hogy lesznek, mint ahogy máris vannak, túlértékelt részvények is. 2006-ban a napi áringadozás jelentősebb lesz, és a fontosabb részvényekre kevésbé lesz jellemző, hogy együtt növekedjenek vagy csökkenjenek – nő a differenciálódás. Sejthető, hogy a 2005-ös tuti részvények egy része csökkenni fog.

Lízing

Azzal, hogy a lízingtársaságok a Nemzeti Bank felügyelete alá kerülnek, némi változások várhatók. A többlet-adminisztráció miatt például enyhén növekedhetnek a lízing-költségek, amelyeket végül a szolgáltatásokat igénybe vevőknek kell kifizetniük.

Folytatódni fog a letisztulási folyamat, a kisebb cégek fúzióra lépnek vagy nagyobb cégek vásárolják fel őket. 2006-ban már nem lesz látványos növekedés az gépkocsi-lízingek esetében, nem így az eszköz- és ingatlan-lízingeknél.

2006-ban a lízingtársaságok több figyelmet szentelnek majd a vidéknek – már nem lesz annyira jellemző a Bukarest-orientáltság.

Biztosítás

2006 az átmenet éve lesz, a biztosítással foglalkozó cégek figyelme elsősorban kötelező gépjármű-biztosítás felé irányul – gyakorlatilag liberalizálódik az RCA-piac, ami a biztosítás struktúráját és árát is érintheti.

Általában elmondható, hogy egyelőre a romániai biztosítási szektor stabilitási szintje alacsony, a jelenlegi helyzet azoknak a játékosoknak kedvez, akik hosszú távú víziót tudnak kialakítani. Valószínűsíthető, hogy 2006-ban további új szereplők lépnek be a piacra.

Hitelek

A hitel-kereskedelem messze áll piaci lehetőségeitől. Jelenleg a romániai áruhitel a nem kormányzati hitel mindössze 27%-át teszi ki, míg az ingatlanhitel mindössze 8%-át. 2006-ban az áruhitel nem nő annyira látványosan, mint a korábbi években.

Amiben növekedés várható, az a hitelkártya és az ingatlanhitel. Ez utóbbi értéke 7 milliárd euró körüli lesz, az elkövetkező 5 évben átlag 14%-os évi növekedés várható. A kis- és középvállalatok számára a hitelkonstrukciós differenciálódása várható. Jelentős növekedést jósolnak az interenet banking területén. Jelenleg a lejes hitelek iránti érdeklődés növekvőben van.

Valuta

A nemzetközi piacot 2006-ban is a dollár és az euró uralja. Minthogy az amerikai gazdaság jobban teljesített az euró-zóna gazdaságánál, várható, hogy a dollár tovább erősödik a euróval szemben, és így beállhat az 1,1 vagy akár 1,05 dollár 1 euroért állapot.

Makroökonómia

Az idén a gazdasági növekedés 5-5,5% körüli lesz, ami elsősorban a szolgáltatásoknak, a mezőgazdaságnak és néhány ipari ágazatnak köszönhető. Az árak növekedését megfékezendő, restriktív monetáris politika várható.

Az infláció-csökkenési tendencia megmarad, viszont a képet jelentősen befolyásolhatja az áram, a fűtés és a víz árának növekedése. Az exportok növekedni fognak, még akkor is, ha továbbra is az alacsony hozzáadott értékű termékek dominálnak. A mérleghiány a GDP 9%-a körüli lesz, aminek finanszírozása 2006-ban nem okoz problémát elsősorban a privatizációk és az EU-s alapok miatt.

Befektetési alapok

2006-ban több új alap lép be a romániai piacra, ami felfokozza a jó deal-ek iránti versenyt. Ez több kreativitást, több kockázatot követel majd a szakemberektől. Jellemző lesz az exitek és új befektetések arányának megváltozása – ez utóbbiak előnyére.

Minthogy több alapnak már nincs eladnivaló vállalata, viszont van befektetnivaló pénze, megváltozik a 2005-ös helyzet. 2006 befektetési célpontjai: a pénzügyi szolgáltatások, a business szolgáltatások, az FMCG, a média, a healthcare, a kereskedelem, a disztribúció és a logisztika. Az alapok túlnyomó része 5 millió euró körüli befektetéseket keres.

Távközlés

Az idei szélessávú mobil-internet bevezetésének éve lesz, de emellett számos olyan új technológia is piacra kerül, amely jelentős új ingereket hozhat. Továbbá a szolgáltatók jelentős erőfeszítéseket tehetnek a mobiltartalom bővítésére.

Elterjedőben lesznek a mobil-zenelejátszó hibridek, teret nyernek a Blackberryhez illetve Headheldekhez kapcsolódó szolgáltatások. Ami a vezetékes telefont illeti, jelentősen megnő az alternatív telefonszolgáltatók prezenciája – a szakértők 1 millió alternatív vonalat jósolnak.

2006-ban 80-100 alternatív kapcsolódik a Romtelecomhoz és 50-60 a két jelentős mobilszolgáltatóhoz. Csökkenni fognak a Romtelecom percdíjai, viszont várható a bérletárainak a növekedése. Megjelennek az első piacilag is releváns következményei az Astral-UPC fúziónak.

Internet

A Romtelecom alacsony xDLS árai azt eredményezik, hogy jelentős számú dial-up kliens a szélessávú net felé emigrál. A szakértők szerint 2006-ban a hazai elérés-szolgáltatási, és nem tartalompiac marad. Az árháború nem eredményezi okvetlenül azt, hogy új technológiákat vezessenek be, inkább azt, hogy a business szegmens ugyanazért az árért nagyobb sávszélességet vásárol. Fennmarad az IT-szakemberek krónikus hiánya.

Ingatlan- és telekpiac

Nem lesz jellemző az árcsökkenés. Eddig a lakópark-szegmenst elsősorban luxus lakások jelentették, ám ebben változás lesz a middle felé. Ez első körben az 1989 előtt épített ingatlanok árának kis mértékű csökkenését hozhatja, de valószínűleg ezt is csak rövidtávon.

2006-2007-ben 6 ezer új lakhelyre számíthatunk, ami azért jelentős árcsökkenést nem okozhat. Dinamikus fejlődés várható viszont a telekpiacon. Bukarest belvárosában a telkek árainak már nincs hova nőniük, kivétel talán a legközpontibb részek, ahol enyhe növekedés várható.

A körgyűrűn kívüli telkek árai viszont 200-300%-kal is nőhetnek és jelentősen növekedhetnek a Bukarest-Konstanca sztráda körüli telkek ára is. Ami a mezőgazdasági telkeket illeti, a nagy és nagyon nagy telkek (50 ha-3000 ha) lesznek érdekesek.

Elsősorban Moldvában és az ország keleti részében várhatók nagyobb bevásárlások – ezzel a több éve tartó erdélyi folyamat gyűrűzik tovább, ami arról szólt, hogy osztrák, spanyol és olasz befektetők vásároltak jelentősebb területeket.

Reklám

A reklámpiac évi 20-30%-kal nő, jelenleg 300-330 millió euró körüli, 2006 végén 400 milliós is lehet. A legfontosabb új hirdetők a banki-pénzügyi és a távközlési szektor. Az ügynökségek szakosodása várható.

Kereskedelem (retail)

2006-ban a szórakoztató elektronikai, a háztartási gépek és az IT&C piac növekedése lassulni fog. A robbanás 2003-ban volt, amikor elindult az áruhitel, 2004 a white goods éve volt, 2005 az IT&C-é és várhatóan 2006-ot is ez az terméktípus dominálja majd.

Az idei év a stabilizálódásé lesz és olyan fontos nemzetközi játékosok megjelenése várható, akik felfokozzák a versenyt. A piaci játékosok száma évről évre csökken, mert az csak azoknak kedvez, akik kis áron nagy volumenű áruval tudnak dolgozni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!