Jövő nyárra eltűnik a Connex márka

2005. november 15. – 19:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak arra kell várni, hogy a frissen megjelent Vodafone brand beépüljön a köztudatba.

Október végén megjelent a piros-fehér Vodafone-logó a zöld Connex-márka mellett. A Vodafone még februárban 2,5 milliárd dollárt fizetett a kanadai Telesystem International Wireless Inc. (TIW) -nek a román Mobifon többségi részvénycsomagjáért. A részvények 99%-a május 31-én a Vodafone vagy leányvállalatai birtokába került, de az nem használhatta logóját, mivel 1995-ben a rivális Zappot működtető Telemobil társaság már levédte a Vodafone márkanevet, és nem utolsó sorban a piros színt. A 2003 óta tartó pereskedés után a mobil-gigásznak a közelmúltban sikerült peren kívüli megállapodásra jutnia a Telemobillal. A két cég vezetői mélyen hallgatnak a megállapodás pénzügyi vonzatairól, de valószínű hogy volt ilyen,

hiszen a per elhúzódott volna,

a Vodafone pedig nem hagyhatott ki egy karácsonyi inváziót. A tervek szerint a jövő év első feléig befejeződik a Mobifon integrálása: a Vodafone képviselői szerint a rebranding legfeljebb kilenc hónapig tart majd, a Connex márkanév pedig eltűnik. A két logó párosítása (a dual brand) ennek a folyamatnak a része – ez a fokozatos rebranding egyébként nem új: a Vodafone tulajdonába került olasz Omnitel, illetve osztrák A1 esetében ugyanúgy jártak el.Egy másik fontos lépés az első Vodafone-termék megjelenése: a Vodafone Family bérlet 200 vagy 500 lebeszélhető percet tartalmaz 15, illetve 25 dollárért. A bérlethez két vagy akár több SIM-kártya jár, a perceket pedig egymás közt beszélhetik le a bérlet tulajdonosai. Érdekes egybeesés, hogy a

Zappnak is van hasonló

szolgáltatás-csomagja – a Zapp Share Free 120 két telefonon, 400 csoportban lebeszélhető percet és 120 belföldi beszélgetés-percet tartalmaz a Vodafone-díjszabásához közeli, 25 dolláros áron.

A Connex és Vodafone márkák népszerűsítésére a McCann Erickson reklámügynökséget szerződtették – egyébként világszinten ez a cég készíti a Vodafone csoport reklámkampányait. Reklámpiaci források tudni vélik, hogy a Vodafone az első évben 10 millió eurót szán a romániai kampányra, mely az Împreună (Együtt) nevet viseli.

A cég globális voltának érzékeltetésére (jelenleg 41 országban 165 millió felhasználó telefonál Vodafone hálózatban) a kampány a flash mob motívumára épül. A két név

addig szerepel egymás mellett,

míg a Vodafone brand uralni tudja a piacot. Egyelőre a Connex márka sokkal ismertebb Romániában, mint a Vodafone, amit inkább a Manchester United focicsapattal és a Ferrarival azonosítanak, mint a mobiltelefonálással – jelentette ki a Capitalnak Ted Lattimore , a Connex leköszönő elnöke (november 1-től az új elnök-vezérigazgató Liliana Solomon , a Cable&Wireless nagy-britanniai leányvállalatának volt pénzügyi igazgatója).

2004 szeptemberében egy IRSOP-felmérés eredményeiből kiderült, hogy a Vodafone márkáról a romániaiak 26%-a hallott már, de csak 18% asszociálja a mobiltelefonálással. Így a Connex márkanév csak akkor tűnik majd el a süllyesztőben, amikor a Vodafone brand már kellőképpen beépült a köztudatba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!