Bevásárolt a TVR: 3000 liter whisky, parfüm, sálak és ikonok

2005. augusztus 31. – 18:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kiszivárgott, kétmilliárdra rúgó lista a 2004-es ajándék- és protokollkiadásokat összegzi.

Részleges betekintést nyújt a közszolgálati televízió (TVR) kiadásaiba egy, az Averea gazdasági lap birtokába került dokumentum. Pontosabban a 2004-es ajándéktárgy- és protokollkiadások listája szivárgott ki, melynek végösszege 2 milliárd régi lej – az összeg a kommunikációs részleg büdzséjének volt része. A fenti pénzalapon kívül minden felelős beosztásban dolgozó személynek havi 1-5 millió régi lej áll rendelkezésére, szintén protokollköltségekre. Az Averea tudni véli, hogy ezt a pénzt Valentin Nicolau, a közszolgálati televízió volt elnöke finom szivarokra, jó minőségű whiskyre és egzotikus gyümölcsökre költötte. Bardócz Sándor , a TVR kolozsvári magyar adásának főszerkesztője kérdésünkre megerősítette: valóban rendelkezésére áll egy ilyen pénzalap, annak nagyságáról csak annyit mondott, hogy nem túl nagy. Mint elmondta, ezt a pénzt

nem mindig költik el.

Ha mégis, akkor arra, hogy vacsorára hívják meg azokat a személyiségeket, akik nem kérnek honoráriumot televíziós fellépésükért. A bukaresti TVR-központból kiszivárgott bevásárlási lista első tételét 2004 január 4-én jegyezték be: akkor másfél millió lejre vásároltak pezsgőt, majd ugyanabban a hónapban 17,5 millió lejt költöttek parfümökre, a whisky-tétel pedig 10 milliójukba került az adófizetőknek. Februárban a parfümök dominálnak: 65 milliót költöttek tavaszi illatokra, és persze gondosan válogattak: a Paco Rabanne, az Elisabeth Arden, a Carolina Herrera és a Dior divatházak termékei szerepelnek a listán. A közszolgálati televízió 2004-ben egyébként 380 millió lejt költött parfümökre.

Jó minőségű sálakra 65 milliót költött

tavaly a TVR, azonban úgy tűnik, mégiscsak a whisky a sztár: az Averea kiszámolta, hogy az éves whisky-számlát elosztva az ital literenkénti átlagárával, kiderül: körülbelül 3000 liter whisky folyt el 2004-ben a csatornákon. Persze Wembley Dry Gin vagy Campari is akad, ékszerekkel, órákkal, kesztyűkkel, albumokkal, dísztárgyakkal, CD-kel és DVD-kel, valamint ikonokkal egyetemben. A Számvevőszék mindenesetre félmilliárd lej kifizetésére kötelezte a TVR-t, mondván: ha egy ajándékon nincsen rajta a társaság logója, akkor nem nevezhető reklámkiadásnak, és így nem írható le a költségvetésből.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!