Egy év alatt 500-szor éjszakázott szállodában egy honatya?

2005. július 26. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas pereskedés után került nyilvánosságra a képviselőház 2001-2004 közötti költségvetése.


Összesen 492 éjszakai szállásköltséget számolt el 2002-ben a képviselőház a ház alelnökének, Constantin Nita PSD-s képviselőnek – tette közzé a Közpolitikai Intézet (IPP), melynek több mint egy évi pereskedés után sikerült hozzáférnie a képviselőház 2001-2004 közötti költségvetéséhez.

Kiderült: Nita 2002-ben

nem kevesebb, mint 832 millió lejt költött szállásra. A szállodai árakhoz viszonyítva számolta ki az IPP, hogy az összeg 492 éjszakára lett volna elég. Constantin Nita azt nyilatkozta, 2001 és 2004 között csak a Bucuresti Hotelben szállt meg, és a képviselőház alelnökeként jogában állt szállodai apartmanban lakni. Teljesítményét csak párttársa, Alexandru Lapusan közelíti meg, aki 2003-ban 700 milliót számolt el szállásköltség címen: az IPP szerint neki 373 éjszakát kellett hotelben töltenie. Ugyancsak Lapusan 2002 decemberében két, egyenként több mint 55 millió lejes laptopot vásárolt az adófizetők pénzén.

2002-ben egyébként a képviselőház szinte valamennyi tagja

laptopot, két új, drága bútordarabot, két számítógépet és nyomtatót kapott. Ami a mobiltelefonos költségeket illeti, a képviselőház Állandó Bizottságának tagjai számára lehetőség nyílt, hogy az előfizetésükben foglalt havi 400 perc felett bármennyit beszéljenek. Eserghep Gelil PRM-s képviselő így 2004-ben 93 milliós mobilszámlát számoltatott el. Az adatok nyilvánosságra kerülése után egyébként azt nyilatkozta, ez az összeget az árvízkárosultaknak fogja felajánlani. Valer Dorneanu , a képviselőház volt szociáldemokrata elnöke mandátuma 4 éve alatt csak 80 millióval lépte túl a perckeretet. Borbély László RMDSZ-es és Nicolae Vasilescu PRM-s képviselők, az Állandó Bizottság egykori tagjai a rekorderek: az előbbi 691, utóbbi 520 millióval költött többet kommunikációra. Az üzemanyag-kiadásokat megvizsgáló IPP szerint Eugen Nicolicea PSD-s képviselőnek 2004-ben 40 ezer kilométert kellett utaznia ahhoz, hogy 85 milliót költsön benzinre. A civil szervezet egyébként a szenátustól is elkérte a költségvetési adatokat, de az elutasító válasz miatt most újabb pert indított az információk nyilvánosságra hozataláért.

forrás: Adevarul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!