Erős lej: kezdő kasszás duplán szív, amúgy csak szokni kell

2005. július 6. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt napja vezették be az erős lejt. Utánajártunk, mi változott? A válasz: nem sok.

Az erős lejt tényfeltáró riportunkat messengeren kezdjük: egyik chat-partnerünk meséli, hogy ereiben meghűlt a vér, amikor látta, három számjegyű összeg árválkodik bankszámláján. Persze gyorsan kapcsolt, de rögtön ezután jött a meglepetés: az automata mégis soknullás verzióban adta ki az erős lejeket. Egyszerűen bementem, és kivettem a pénzt – így hűti le szex, botrány vagy katasztrófa iránti érdeklődésünket egy ismerősünk, akinek pénztárcájában már erős lej lapul. Egy munkatársunk csalódásunkra egyszerű és kellemes jelzős szerkezetet használ, amikor megkérdezzük: milyen volt pénzt kivenni az automatából?

Terepmunkánk első stációja a sarkon levő kenyeresbódé: csak egyszer járt kezemben új bankjegy – mondja vállvonogatva az eladónő. Határozottan megrázza a fejét, amikor finoman puhatolózunk: vétette-e el már a számtant az erős lej miatt? Táblázatot is készített, azzal

meglepetések nem érhetik – magyarázza.

Következő célpont egy belvárosi és meglehetősen forgalmas közért: a kasszásnő arca felderül, amikor erős lejes (lehetőleg rossz) tapasztalatairól faggatózunk. Nálunk semmi probléma nem volt – közben színpadiasan laza kézmozdulatot tesz – kérem, ez csak megszokás dolga.

Letörten kifordulunk a boltból. Némi habozás után egy valutaváltóval is próbálkozunk: mielőtt belépnénk, diszkréten bekémlelünk a kis üveg-kamrába, biztonságiak után kutatva – ez azért fontos, mert a biztonságiak khm... fogalmazzunk finoman, nem szokták megkönnyíteni az újságírók munkáját. No de úgy tűnik, ez most

izom-mentes övezet.

A golyóálló üveg mögött hárman matatják a tranzakciók nyilvántartására rendszeresített számítógépet. Hogy milyen az erős lej? Hát macerás. – mondja nevetve egyikük, aki a főnök lehet. Mi a baj az átállított rendszerrel? Na épp ezt nem tudjuk – és vissza a képernyő fölé.

Az utcán sétáló romák teljesen belelkesülnek, ahogy megszólítjuk őket: a televíziós kamerát hiányolják és kicsit elszontyolódnak, amikor kiderül, hogy még csak nem is rádiótól vagyunk, de aztán jobb híján újságnak is nyilatkoznak, egye fene. Úgy gondoljuk, hogy jobb lesz. Az erős lejjel amúgy nem voltak problémáink. Majd megerősítik néhányszor: jobb lesz. A sorsjegy-árus nénike viszont

az aprópénzt hiányolja:

ő még csak papírpénzzel találkozott, és hát így nem fog tudni visszaadni... A mellette levő újságos fitymálva mér végig minket: Hogyhogy problémás nyilvántartás? Fiam, ha én már tíz éve itt vagyok, és ha nem tudnék pontosan nyilvántartani, akkor rég nem ezt csinálnám.

Az egyik kolozsvári bevásárlóközpont eladónője szerint a bajok akkor fognak kezdődni, amikor megérkeznek az új bankók: most, míg csak elméletileg, a számlán kell erős lejben számolni, gyakorlatilag azonban a régi bankókat használják, nincsenek zavarok. Ha azonban egyszerre lesz forgalomban a két lej, akkor könnyebben tévedhetnek – mondja.

A kezdő kasszásaink most duplán szívnak

– somolyog egy nagy bolt munkatársa (na jó, a szívás kifejezés a mi, szabadosabb fordításunknak köszönhető). És valóban: a kassza-zónában dupla személyzet számolgatja a nullákat.

Az egyik tréner kasszás még a puskát is megmutatja: mint mondja, miután rendszeresítették a papírfecnit, sokkal könnyebben megy a meló, dehát így sem könnyű megtanítani a kasszagép kezelését, amikor bezavar az erős lej. A kasszánál ügyködő srácot nem zavarjuk, látszik hogy nagyon törekszik.

A szerkesztőségbe visszaérve lerohanunk egy kis harapnivalóért: feltűnik, hogy nem más, mint a boltvezetőnő csücsül annak az élelmiszerboltnak a kasszagépénél, mely eddigi összes kaja-tesztünkhöz oly kimeríthetetlen ihletforrást szolgáltatott.

Fizetünk, kifele tartunk, amikor megüti fülünket a főnökasszony siránkozása: muszáj én üljek itt, az eladóim menekülnek a kasszától, mióta bevezették az erős lejt.

Ötödik napja erõsödik a lej

Tegnap a Román Nemzeti Bank 3,5979 lejes euró-árfolyamot számolt, ami 0,07 banival kevesebb a tegnapelõtti árfolyamnál. A lej ötödik napja erõsödik. A tõzsdén tegnap semmi látványos nem történt, a lecsökkent tõkepiaci tevékenységnek köszönhetõen. A tranzakciók értéke kicsivel több volt 6 millió erõs lejnél (RON) – ez 1 millióval kevesebb a hét elsõ napján regisztráltnál.
Bár az árak növekedését hozza magával rövidtávon, az Oxford Business Group szakértõi szerint az erõs lej bevezetése meghozta a várt pszichológiai eredményt. A nullátlanított lej üzenete a hétköznapi ember számára az, hogy az elmúlt évek hiperinflációja most már nem következhet be, így a bankjegycsere biztonságérzetet kelt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!