Bíróságon küzd egymással a Zapp és a Vodafone

2005. május 31. – 15:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A piros szín mellett a Vodafone márkanév a tét.

A Connex új tulajdonosa egyelőre nem vezetheti be a romániai piacra a Vodafone márkanevet, mert azt a rivális mobiltársaság, a Telemobil már 1995-ben bejegyeztette. A két mobilszolgáltató között dúló harc tétje egy nemzetközi márkanév, 2,5 milliárd dollár és egy fontos marketingeszköz: a piros szín. Két hónappal ezelőtt a Vodafone megvásárolta a legnagyobb romániai mobilszolgáltatót, a Connexet. Szakértők szerint a tranzakció összértéke 2,5 milliárd dollár: ez eddig a legmagasabb összeg, amit egy Romániában alapított és kifejlesztett cégért adtak. Ősszel, amikor véget ér a tranzakció, a Vodafone fel kell váltsa a Connex márkanevet: a folyamat azonban a Zappot működtető Telemobil társaság lépése miatt korántsem lesz egyszerű. A brit Vodafone és a Telemobil társaságok közti per

még tavaly elkezdődött,

és idén június 30-án folytatódik, amikor a bíróság a Telemobil fellebbezéséről dönt. 2004. decemberében a fővárosi bíróság a Vodafone-nak adott igazat, és megfosztotta a Telemobilt a márka fölött gyakorolt jogaitól – állítják a Vodafone jogi képviselői. „A Vodafone megnyerte a Telemobil ellen indított pert, és a bukaresti bíróság megfosztotta az alperest a márkanév használati jogától. Ez is azt jelzi, hogy a Vodafone követelése jogos, és nincs helye a Telemobil fellebbezésének” - állítja Lucian Mihai , a brit felet képviselő ügyvéd. A Mobifon társaság, a Connex korábbi tulajdonosa eddig nem fejthette ki álláspontját az ügy kapcsán, mivel a tranzakció még nem zárult le. A Telemobil vezetői, akiket a Straightforward ügyvédei képviselnek, komolyan készülnek a fellebbezésre, és állításuk szerint minden esélyük megvan a márkanév megtartására.

Késhet a Connex/Vodafone váltás

Laurenţiu Anghel , a Telemobil ügyvédje megerősítette, a Vodafone azért perel, hogy mondjanak le a márkanév használatáról, amelyet véleményük szerint rosszhiszeműen jegyeztettek be, és öt éve már nem is használnak. Laurenţiu azonban azt állítja, a Vodafone kérését korábban visszautasította a bíróság, mivel 1995-ben ez a brand nem volt közismert a romániai piacon. „Annyi bizonyos, hogy jelen pillanatban a Connex nem válhat Vodafone-ná, mert nincs érvényes bírósági határozat, ami ezt megengedné” , szögezte le az ügyvéd. Ráadásul a Telemobil ügyvédei közölték, 16 ezer darab számlát mellékeltek a peres aktákhoz, amivel bizonyítják, hogy a társaság igenis használta a Vodafone elnevezést, mégpedig egy gyors internet-hozzáférést biztosító csomag forgalmazása kapcsán, és ez összesen 23 milliárd lejt hozott a számukra.

Piros vs. piros

A kérdésre, hogyan juthatott a Zapp a márkanév birtokába, a Telemobil ügyvédje kifejtette, hogy 1995-ben, amikor a romániai piacra beléptek, a társaság több mint nyolcvan olyan elnevezést jegyzett be, mint pl. a hang, adat, telefon, mobil, telecom, maroktelefon. Olyan elnevezések mellett, mint a Mobitel, Suntel vagy Vocetel, a Vodafone is bejegyzésre került, amelyet 1995-ben még külföldön sem használtak márkanévként. A Vodafone abban az időben még Vodac vagy Racal néven kínálta szolgáltatásait, jegyzi meg a Telemobil jogi képviselője. A piros szín, amelyet mind a Zapp, mind a Vodafone használ, szintén küzdelem tétje, ugyanis a piros Vodafone bejövetele kavarodást idézhet elő a piacon. Nincs még egy olyan ország, ahol két mobilszolgáltató ugyanazt a színt használná. Forrás: Evenimentul Zilei

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!