Tenger a Bánságból: gáttömés még nincs, újabb esőzés várható

2005. május 3. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ár visszafelé folyik, ezért a gáttömés halasztva. A ruhasegély árad , de pénzre kellene.


Keddig folyamatosan emelkedett „a bánsági tenger” szintje. A miniszterelnök közvetlen utasítása ellenére a gátakat a hétvégén sem tömték el. A vízügyi hatóság megtartotta az ortodox húsvétot – a munkások sztrájkkal fenyegetőztek, ha az ünnepen ki kell menniük a gátakra.

Temes megyében egyelőre apadnak a folyók, de a meteorológusok szerdára ismét esőzést jósolnak. Így a vízszint bármilyen kicsi emelkedése újabb árhullámot okozhat – tájékoztatta lapunkat Halász Ferenc , az RMDSZ Temes megyei elnöke.

A vízügy azért sem tudta eltömni

a Temes nyolcvan méternyi szakaszon átszakadt gátját Csávos és Fodorháza között, mert a talaj és a töltés annyira felázott, hogy nem bírja el az erőgépeket. A munkálatokhoz helikopterrel kellene a követ és az egyéb építőanyagokat szállítani.

– A Temes medrében most alacsonyabb a vízszint, tehát az ár ömlik vissza a folyóba, ezért állnak még nyitva a töltések – közölte érdeklődésünkre Korodi Attila , a vízügyi minisztérium államtitkára. Erről a döntés még a hétvégén megszületett, az ok: olcsóbb a természetes szintkülönbséget kihasználni, mint szivattyúkkal emelni vissza a vizet a folyóba.

– A vízügyis szakemberek azt állították, a hatékonyságra hivatkozva még egy szakaszon szándékosan meg kellene bontani a gátat, de ezt a minisztérium nem tartotta megalapozottnak. A töltéseken támadt rést már beszűkítették. Hogy mikor tömik vissza teljesen, az a meteorológiai- és vízállásjelentésektől függ, illetve attól, mennyi vizet

sikerül így visszaterelni a mederbe

– tájékoztat Korodi. Az államtitkár úgy tudja, szakemberek szerint a holnap-holnaputánra jósolt esőzés nem emeli jelentősen a vízszintet. A minisztérium hivatalos vízállásjelentése szerda 18 és péntek reggel 6 óra között jelez újabb veszélyes vízhozam-emelkedést.

A folyó alsó szakaszán, közel a jugoszláv határhoz a jobboldali töltés szakadt át: az ár először Torontálkeresztest és Fényt, majd szintén a határsávban Jánosföldét, Öregfalut és Újvárt öntötte el. Keresztest a hétvégén is kizárólag motorcsónakon lehetett megközelíteni – az élelmiszer- és ivóvízsegélyt a határőrség csónakjai szállítják.

A Berzava folyó Temesvártól délkeletre Szigetfalut és Gátalját öntötte el.

– A kár Keresztesen és Óteleken

a legnagyobb, ez utóbbi települést teljesen újjá kell építeni. Szinte minden faluban további károk várhatók: egyrészt azért, mert a víznek egyszerűen nincs hova lefolynia, így hát szivattyúzni kellene – teszi hozzá Halász Ferenc

A másik ok: a házak nagyrésze vályogból épült, így az ár elvonulta után is számos lakóépület dől majd romba. A megyei RMDSZ, a katolikus és a református egyház és több civil szervezet összefogásával alakult segélybizottságnak az az elve, hogy a településeket oda kell visszaépíteni, ahol eddig is álltak – magyarázza Halász Ferenc.

A hatóság ma átfogó fertőtlenítési akcióba kezd, mert az ár mindenütt kimosta a derítőket, szennyvízülepítőket. Járványtól tartva a prefektusi hivatal az árvízi menekülteket minél előbb el akarja költöztetni az ideiglenes lakhelyekről.

„A ruhamennyiség már felér egy újabb árvízzel”

– mondta Halász Ferenc segélyezéssel kapcsolatos kérdésünkre. Leginkább pénzsegélyre és építőanyagra, továbbá tartós élelmiszerekre van szükség. Hosszú ideig, valószínűleg őszig a mintegy 4 000 embernek nem lesz hová hazamennie, így meg kell szervezni ellátásukat.

Őszire majd vetőmag, műtrágya, traktor kell a mezőgazdaság újbóli fellendítéséhez. – Rengeteg felajánlás érkezett, a bizottságot éppen az irányítás kedvéért és a segélyosztás körül óhatatlanul kialakuló konfliktusok kezelésére alakítottuk meg – magyarázza az RMDSZ-elnök.

Vízügyes cégtörténet

A miniszterfeleség cégének több mérnök alkalmazottja azt közölte, a vállalat a volt Vízgazdálkodási Intézetbõl vált ki. Aurel Constantin Iliét, a késõbbi szakminisztert az intézet igazgatói székébe Ion Iliescu nevezte ki. A hidrotechnikai beruházások 80 százaléka amúgy három cégnél landol: az [*[link class ="navlink" to="https://www.aquaproiect.ro">Aquaproiect-en kívül az [*[link class ="navlink" to=" https://www.cciph.ro/firme/apasco/">Apasco és a [*[link class ="navlink" to="https://www.repcon.ro">Repcon nevû vállalat részesült az állami megbízásokból.
A Repcon tulajdonosa, Mircea Nistreanu szintén jó ismerõse Iliének. A cég honlapja szerint 470 ezer dolláros törzstõkével 1993-ban alakult meg úgy, hogy kivált a volt állami vállalatból, a regionális vízügyi építési trösztbõl. Az Apasco többségi tulajdonosa a PSD egyik „kiskirálya”, Marian Sterian. Ilie együtt volt a Nagyváradi Egyetem elõadótanára Speranta Ianculescuval, aki szintén a PSD-kormány vízügyi-környezetvédelmi minisztere volt.


A testületben a Máltai Szeretetszolgálat és a Caritas is részt vesz, az első nagyobb feladatot az építőanyagnak való lerakatot találni – mondja. A Nyugati Jelen napilap úgy tudja, erre a temesvári reptér hangárjait vetik be.

Temes megyében a vízügyi minisztérium hivatalos adatai szerint 3 800 személyt menekítettek ki, több mint 1 300 ház sérült meg vagy dőlt romba, több mint 30 ezer hektárnyi szántó került víz alá.

A katasztrófa oka egyrészt az

– állítja az új környezetvédelmi és vízügyi miniszter –, hogy 1912 óta nem volt ekkora, négyzetméterenként 200 ml-es nagyságú esőzés a vidéken.

Az új tárcavezető emelett nyíltan azzal vádolja elődjét, hogy korrupt módon használta fel azt az 1 400 milliárd lejt, amelyet az állami talajjavító hatóság egy EU-projekt keretében a Temes- és Krassó-Szörény megyei gátrendszer rendbetételére utalt ki az utóbbi három évben.



A Cotidianul napilap információi szerint az exminiszter, Constantin Ilie tagja volt annak az 1992-96, majd 2001-2002 között működő szakbizottságnak, mely felesége építési vállalatának, az Aquaproiect-nek ítélte oda a bánsági gátrendezési megbízások 90%-át. 161 darab szerződést közbeszerzés nélkül, további 81-et a formalitások betartásával kötöttek meg.

Ezek a gátak szakadtak át most. Szakértők állítják: ha a terveket és az egész projektet megfelelő színvonalon kivitelezik, az anyagi kár a mostaninak alig az ötödére rúgna. A napilap Ion Cazan vízügyi szakértőt kérdezte, aki szerint az Aquaproiect tervezte gátrendszer nem fogott közre megfelelő szélességű árterületet.

A projekt nagy hiányossága, hogy nem jelöltek ki nagy vízhozam esetén elárasztható vésztározókat, melyek bevetésével a települések nagy része megmenthető lett volna. Constantin Ilie közölte, semmiben sem érintett, a napilap állításait kommentálni nem kívánta, és kikapcsolta mobiltelefonját.

Gyermekáldozatok

Az árvíz Temes és Krassó-Szörény megyében összesen 3 500 gyermeket érint: a menekültszálláson a kicsiknek nincs személyes életterük, sem saját játékuk. Tanulni márcsak azért sem tudnak, mert írószereik, füzeteik sincsenek. A katasztrófa leginkább a tíz éves körüliek lelkivilágát zavarja meg – magyarázzák az Országos Gyermekügyi Hatóság pszichológusai, akik külön mentõakciót szerveznek a kicsiknek. Külön probléma az oktatás. Mivel több iskola most a menekülteknek ad szállást, szünetel a tanítás Ivándon, Öregfaluban, Újpécsen és Újváron.

Fogadj örökbe egy házat!

Felhívást intézett az ország összes építkezési vállalkozójához Constantin Ostaficiuc, a Temes megyei tanács elnöke, hogy ha tehetik, vállalják magukra egy-egy romba dõlt ház újjáépítését. A jelentkezõk maguk választhatják ki, melyik településen melyik házat építenék újra, érdeklõdni lehet a 0256/493-676 -os vagy a 0256/493-677 -es (351-es mellék) telefonszámokon, valamint a www.cjtimis.ro oldalon. Az adományok kül- és belföldrõl egyaránt érkeznek. A Temes Megyei Prefektúra által nyitott számlákon eddig 92,489 millió lej, 2540 euró és 10 dollár pénzadomány gyûlt össze. (nyugati jelen)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!