Pricewaterhouse: Erdély a legvonzóbb befektetésileg Bukarest után

2005. január 20. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Székelyföld negatívuma az úthálózat, bár itt nyitották a legtöbb bankszámlát. Bihar megyében a munkanélküliség csupán 2,5%-os. Az erdélyiek telefonálnak a legtöbbet, de a nyugati megyékben élők sztrájkolnak a leggyakrabban.

Bukarest sokkal attraktívabb befektetések szempontjából, mint bármely más régió – derül ki a PricewaterhouseCoopers befektetési tanácsadó-cég 2004-es tanulmányából. A főváros 87,2 pontja után következnek az erdélyi régiók: a Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros és Szatmár megye által alkotott észak-nyugati régió attraktivitási pontszáma 39,8. Ezután Partium a legnagyobb vonzerejű, vagyis Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye 35,8 ponttal, a Székelyföldet is magába foglaló régió (vagyis Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék) 32,7 pontot kaptak. Az elemzésből kitűnik, hogy az észak-moldovai megyék (Bákó, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava és Vaslui) 19,7-es osztályzattal sereghajtók. Az

észak-nyugati régióban

a következő jellemzők értek 39,8 pontot: Bukarest után

a legkisebb munkanélküliség

(5,3% 2003-ban) – Bihar megyében a munkanélküliség mindössze 2,5%, ami országelsőnek számít. A magántulajdonú cégek forgalma a legnagyobb Bukarestet leszámítva. Ebben a régióban a fővároson kívül a legtöbb bankfiók. Kolozsváron tömörül a régióbeli bank-kirendeltségek fele, és itt van Bukarest után a legtöbb, 250-nél több személyt foglalkoztató magáncég.A repülőterek sűrűségét tekintve is Erdély áll a legjobban Bukarest után, és a háztartások felszereltségét tekintve is a második helyen áll (Kolozs megye országos szinten a második). Ugyanakkor itt a legnagyobb a szabadidejét aktívan töltő lakosság aránya – Bukarest után, nyilván. A 35,8 pontos osztályzatot szerző

nyugati régió

dicsekedhet a

legmagasabb urbanizációs színvonallal

a főváros után, ugyanakkor itt van a legtöbb sztrájk az országban. Iskolázottságot tekintve is második helyezést ér el ez a régió, és itt van a legtöbb vasútvonal a fővároson kívül. Itt telefonálnak a legtöbbet, az egészségügy és a felsőoktatás is csak a fővárostól marad el.

Székelyföld

és a vele szomszédos néhány megye alkotta régió a negyedik helyen áll 32,7-es osztályzattal. Itt nyitották jogi és magánszemélyek a legtöbb bankszámlát.

A főváros után a magánszemélyek bankszámlája átlagosan 8,1 millió lejjel itt a legvastagabb. A régió nagy hátránya, hogy országos szinten itt a leggyengébb az infrastruktúra, különösen az utak. A háztartások felszereltsége ezzel szemben az észak-nyugati régiónak megfelelő színvonalú. A consulting-cég a tanulmány elkészítésekor

egy sor gazdasági és szociális jellemzőt

vett figyelembe. A magas pontszámot szerzett megyék minden befektető számára vonzók: jó az infrastruktúra, a munkaerő minőségi és jók az üzleti lehetőségek is. A kevésbé fejlett, és így kisebb pontszámmal rendelkező megyék ugyanolyan vonzóak lehetnek bizonyos befektetők számára: a hely specifikumának megfelelő erőforrásokat keresők számára például, vagy pedig azok számára, akik hajlandóak nagyobb rizikót vállalni.

A PricewaterhouseCoopers szerint középtávon a kevésbé fejlett régiók iránti érdeklődés nőni fog, amennyiben azok előnyöket nyújtanak: például kedvezményeket, képzett és fegyelmezett munkaerőt. További előny, ha a helyi hatóságok nyitottabbak lesznek az együttműködésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!