Mikor unnak rá a lakásvásárlók a folyamatos áremelkedésre?

2004. november 15. – 19:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csillagos egekig emelkedtek a leglenézettebb negyedekben fellelhető tömbház-lakások árai is – a szakértők emiatt nem zárják ki az általános ingatlanpiaci válság ot sem, bár az adásvételek 900 millió dollárral bővültek idén.


Ingatlanos szakértők állítják:

hamarosan blokád várható a piacon, amennyiben az árak ilyen ritmusban emelkednek. A vásárlók egyre kevésbé lesznek hajlandók több tízezer eurót fizetni egy szűkös és mocskos tömbházlakásért, az eladók viszont nagyon nehezen fognak az árból engedni. Nemrégiben a Nemzeti Bank elnöki tanácsadója, Adrian Vasilescu közölte, meglátása szerint az ingatlanos spekulációk általános válsághoz vezetnek. A tanácsos azt sem zárta ki, hogy az ország olyan helyzetbe kerül, mint Japán, ahol az ingatlanárak 60%-ot zuhantak, mert a könnyen felvehető bankhitelek felfújták a lakások árszínvonalát.Ez a forgatókönyv azért is komolyan veendő, mert a lakosság átlagbevételéhez és a nyugatitól messze elmaradó finanszírozási lehetőségek ellenére a lakásárak rendkívüli módon megemelkedtek – teszi hozzá a Nemzetközi Frankofón Egyetem brüsszeli ingatlanpiac-tanára, Artur Silvestri.

Ráadásul a romániai bankok

háromszor akkora lakás- és jelzáloghitel-kamatokat számítanak fel, mint például a németek – teszi hozzá egy harmadik piaci elemző, a Rom International Service munkatársa, Cezar Lazarescu.

Hogyha a bankok piaci elemzéseit, jelentéseit tekintjük, még inkább meggyőződhetünk arról, hogy a lakáspiac komolyan meginoghat a közeljövőben. A statisztikák szerint az idén a tavalyinál jóval kevesebb számú ügyfél összesen nagyobb összegű jelzáloghitelt vett fel a pénzintézeteknél.

Ez egyértelműen a ház- és lakásárak emelkedése miatt állt elő, ugyanis kevesebb vásárlónak egyenként több hitelt kellett igénybe vennie. Ingatlanügynökségek tapasztalják, hogy a tömbház-lakások több mint fele jelzálog- és lakáshitel igénybevételével cserél gazdát.

Névtelenül nyilatkozó

– banki alkalmazott – ingatlan-értékbecslők az ügynökségekre mutogatnak: szerintük az ügynökök beszélik be az eladó lakással jelentkező ügyfélnek, hogy kérjen többet, „a szomszéd utcában valaki ismerős többet kapott egy lerobbantabb lakásért” – ez a leggyakoribb bepalizós szöveg.

Hogyha sikerül meggyomrozni az eladót, az ügynökség sikerdíja is arányosan nő. Viszont a máról-holnapra emelkedő árak miatt egyre kevesebb vevő bír lakáshitelhez jutni.

2007: 11 milliárd dollárra adnak-vesznek lakást

Az ingatlan-adásvétel összvolumene az idén 7,5 milliárd dollár ra emelkedik a tavalyi 6,6 milliárdhoz képest. 2007-re már 11 milliárd dolláros forgalmat jósol a Raiffeisen Lakáshitelbank (RBL) elemzése. A pénzintézet szerint évi egymilliárdos emelkedés várható, évente 30%-kal több lakást adnak-vesznek – állítja a RBL elnöke.
A lakásmizéria azért súlyos Romániában, mert a nyolcmillió lakás 11%-ban egy helyiségben legalább ketten laknak. Az igények szerint legalább 800 ezer új lakást kébe építeni, de a már mûködõ lakrészek 56%-át is modernizálni kéne. Több mint nyolcmillió polgár szándékszik az elkövetkezõ években vagy felújításba kezdeni (6,4 millió), vagy elköltözni (1,8 millió lakos).

Így a kétszobás tömbház-lakások ára

három év alatt négy és félszeresére, a háromszobásoké három és félszeresére emelkedett a Business Monitor Intelligence adatai szerint. 2001 júniusában még 143 euró volt egy kétszobás lakrész négyzetméterára (nm), mára ez 655 euró.

Egyes ügynökségek már nyíltan hangoztatják, hogy a régi, lepusztult tömbháznegyedek ingatlanárai irreálisan magasak. Nincs sok értelme 650 euró/nm-ért blokkba költözni, mikor 800-ért már kulcsrakész házat lehet vásárolni, illetve aki maga építkezik, az tartani tudja a 450 eurós négyzetméterárat.

Abban a szakértők többsége

megegyezik, hogy a jelzálog- és lakáshitelek boom-ja miatt emelkedtek fel meredeken az ingatlanárak is. De ez csak a kezdet – sokan attól tartanak, hogy a 2007-2008-ra tervezett uniós csatlakozással az árak még tovább fognak nőni.

Ezt Artur Silvestri cáfolja: a szakember szerint abszurd azt állítani, hogy az árak automatikusan az EU-színvonalra fognak emelkedni, ugyanis természetesen nyugaton is hatalmasak a különbségek. Párizstól 30 kilométerre, egy község belterületén hat euró/nm áron lehet telket vásárolni, s egy Ile-de-France-i víkendház mindössze 15 ezer euró.

Hírforrás: Bloombiz, Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!