Pénzre válthatók, ezért megnőtt a kereslet a tragacsok iránt

2004. október 26. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

15 millió lejt fizet az állam a 12 évnél öregebb járgányokért a tulajdonosoknak, de csak ha gépkocsi-vásárlásra fordítják az összeget. Az élelmesebbek máris üzletet láttak benne .


A nagy üzlet

A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA) elnökének múlt heti bejelentése után, miszerint a 12 évesnél régebbi autóikért 15 millió lejt fizet az állam a tulajdonosoknak, hirtelen megnőtt a kereslet az öreg tragacsok iránt. Egyik napról a másikra elszaporodtak azok az újsághirdetések, ahol a vevők helyben és készpénzben fizetnek, és a gépjármű egyetlen kritériumnak kell csak megfeleljen: öregebb kell legyen 12 évesnél. A közlemény hatására ugyanis számos „vállalkozó” , aki megszimatolta benne az üzletet, elindult felvásárolni a régi autókat, amit majd 15 millió lejért cserébe átengedhet az államnak. Hibásan azt a közvetkeztetést vonták le, hogy minél több autót adnak le, annál könnyebb lesz egy újat venni rajta. Jelen pillanatban egy rossz állapotban levő, régi gépkocsiért maximum 10 millió lejt lehet kérni, de az átlagár 6 millió körül mozog. A leginkább keresett modellek pedig a Wartburg, a Dacia, a Lada és az Oltcit. A törvénytervezet kiötlői viszont figyelmeztetnek: kárpótlást egy személy csak egyetlen leadott gépkocsiért kaphat.

Egy ember-egy autó

„Ezek az emberek nem tudják, hogy mit csinálnak. Amint megjelenik egy törvénytervezet, máris mindenki azon spekulál, hogyan lehet kihasználni. Ebben az esetben is teljesen félreértették az eredeti elképzelést” - panaszkodik az APIA elnöke. Constantin Stroe kifejtette, a tervezetük szerint minden állampolgár, akinek 12 évesnél idősebb autója van, 15 millió lejjel kárpótolnak. Ezt a pénzt azonban nem kapja kézbe, hanem egy új gépkocsi vásárlásánál beszámítják.Aki a tömbház előtt vagy az udvarában tartja a roncsot, először el kell szállítsa egy autóbontóba, ahol letörlik a gyártási számot. Ezután az adatokat közlik a tulajdonos által megnevezett autókereskedővel, aki ennek alapján 15 millió lejes árengedményt ad az ügyfélnek. „Lehet akár tíz autód is, egy névre csak egy kárpótlást lehet kérni” - teszi hozzá a Dacia-Renault cég román igazgatója.

Elöregedett gépkocsipark

A statisztikák alapján Romániában 1,5 millió autótulajdonos élhet a lehetőséggel, nekik 12 évnél idősebb autójuk van. Jelen pillanatban az országban 3 millió személyautó található, és a masszív gépkocsi-behozatal ellenére, Románia autóparkja európai szinten a legöregebbek közé tartozik.

Constantin Stroe, a Dacia vállalat alelnöke szerint ezzel a kezdeményezéssel nem egy gyártót vagy importőrt szeretnének kedvező helyzetbe hozni, hanem kivonni a forgalomból a régi gépjárműveket, amelyek szennyezőek, számos műszaki hibájuk van, és veszélyesek lehetnek a közlekedésben. A törvénytervezet előreláthatólag 2005. január elsején lép életbe.

Az APIA először 25 millió lejt akart adni kocsinként, de ezt a javaslatot a Pénzügyminisztérium elutasította, és 15 millió lejben határozta meg az összeg maximális értékét. A tulajdonosok kifizetése a környezetvédelmi alapból történik.

Ezt a rendszert néhány hónappal ezelőtt elsőként a Dacia alkalmazta, aki saját alapból 10 millió lejt fizetett annak a személynek, aki régi autóját egy új Daciára szerette volna cserélni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!