Hat román a kelet-európai milliárdosok toplistáján

2004. október 8. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közép- és Kelet-Európa 50 leggazdagabb emberei közzé idén is ugyanaz a hat román üzletember került be, akik tavaly. A listát a Chelsea-tulajdonos Abramovics vezeti, akit négy másik orosz „energiamilliárdos” követ.


Az első helyen 11,5 milliárd dollárjával az orosz mágnás Roman Abramovics áll, akit a legtöbben a híres brit futballklub, a Chelsea tulajdonosaként ismernek. A 37 éves üzletember csak az elmúlt évben 4 milliárd dollárral gazdagította vagyonát, a tavalyi második helyezéskor még „csupán” 7,5 milliárd dollárral rendelkezett. A Szibnyefty olajipari cég tulajdonosa jelenleg londoni emigrációban él.

7,1 milliárddal a második helyezett Mihail Fridman , akinek a 2003-as összesítésben még csak a harmadik helyet sikerült megcsípnie 6,7 milliárd dollárjával. A 40 éves orosznak szintén a kőolajiparban vannak érdekeltségei, ezen kívül kereskedelemmel, pénzügyekkel és távközléssel is foglalkozik. Az idei második helyét 0,4 milliárdos vagyongyarapítással érte el.

Vlagyimir Potanyin az ötödik helyről tornázta fel magát és vagyonát a harmadikra. A 43 éves, kereskedelemmel, pénzügyekkel és mezőgazdasággal foglalkozó orosznak egy év alatt 2,3 milliárd dollárt sikerült gyűjtenie. A Sidanco alumíniumipari cégnek köszönhetően Potanyin vagyona ma már 5,5 milliárd dollárra rúg.

A negyedik helyen álló Mihail Prohorov aNorilszk Nikkel, a világ legnagyobb nikkel-, palládium- és platinakitermelő vállalatának főrészvényese. A 39 éves Prohorov az elmúlt év során megduplázta a vagyonát, 2,3-ról 4,9 milliárd dollárra, hátrahagyva a hetedik helyezést.

Közép- és Kelet-Európa gazdagjai

1. Roman Abramovics , Oroszország, 11,5 milliárd 2. Mihail Fridman , Oroszország, 7,1 milliárd 3. Vlagyimir Potanyin , Oroszország, 5,5 milliárd 4. Mihail Prohorov , Oroszország, 4,9 milliárd 5. Viktor Vekselberg , Oroszország, 4,2 milliárd ------------- 26. Iosif Constantin Dragan , Románia, 0,85 milliárd 39. Ion Tiriac , Románia, 0,7 milliárd 41. Ioan és Viorel Micula , Románia, 0,65 milliárd 43. Gheorghe Constantin Paunescu , Románia, 0,64 milliárd 50. Sorin Ovidiu Vantu , Románia, 0,45 milliárd

Viktor Vekselberg a hatodik helyről került be a top ötbe, miután egy év alatt 1,1 milliárdot gyűjtött, 4,2 milliárd dollárra duzzasztva a vagyonát. A TNK olajipari társaság 47 éves feje arról híres, hogy visszavásárolta Oroszországnak az egyik Fabergé-tojás t.

A 2003-as toplista első helyezettje, Mihail Hodorkovszkij , most csak a nyolcadik, vállalkozásainak értéke jelentősen lecsökkent, miután múlt év októberében a Jukosz-botrány kapcsán letartóztatták. Többek közt adócsalással és az orosz állam 1 milliárd dolláros megkárosításával vádolják. A vádirat szerint Hodorkovszkij orosz keresztapaként szervezte meg hatalmát, amikor a 90-es évek során a privatizációs folyamatot kihasználva, a vállalatok vezetőségét megtévesztve szerezte meg többek közt a Jukosz olajipari óriásvállalat többségi tulajdonát.

A toplistán csak ugyanazok a román üzletemberek értek el helyezéseket, akik a tavalyi összeállításban is szerepeltek. Iosif Constantin Dragan , a Capital gazdasági hetilap 2004-ben összeállított százas listája szerint is a legtehetősebb romániai állampolgár, 800-850 millió dollárra becsült vagyonával.

Ion Tiriac vagyonát 650-700 millió dollárra taksálják, a harmadik helyen 650 millióval szereplő Micula fivérek az European Drinks -tulajdonosai. A Paunescu család vagyona 600-650 millió, az ötödik helyen Sorin Ovidiu Vantu áll a maga 460 millió dollárnyi vagyonával.

A rangsorban azonban kisebb változás történt: Iosif Constantin Dragan a 21 helyről lecsúszott a 26-ra, miközben 0,05 milliárd dollárt vesztett. Ioan Tiriac ugyan megtartotta vagyonát, ennek ellenére a 35. helyett most a 39. helyen van.

Ioan és Viorel Micula viszont a tavalyi helyezéshez képest eggyel feljebb lépett, a 42-ről a 41-re, miközben vagyonukat 0,08 milliárd dollárral növelték. Paunescuéknak szintén sikerült látványosan – 0,12 milliárd dollárral – gyarapítaniuk a vagyonukat, ennek ellenére a 43 helyről a 46-ra csúsztak. Sorin Ovidiu Vantu viszont egy ponttal került lejjebb, a 49-ről az 50-re, és 0,46 milliárdos vagyonával zárja a közép- és kelet-európai gazdagok névsorát.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!